MokryxD Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć, Postanowiłem się podzielić nowym rowerem na sezon 2015. Co prawda złożony jest już od prawie 2 miesięcy, ale dopiero dzisiaj zamontowałem ostatnie detale. Z planów na najbliższy czas to tylko jazda. W dalszych wymiana napędu na 2x10 lub nawet 1x10(11), wymiana hamulców na coś lekkiego (Formula R1/Avidy E9/X0). Możliwe, że jeżeli finanse pozwolą i dalej będę startował w XC/XCM to nowy widelec (SID lub DT) i rama carbon. Póki co projekt uważam za praktycznie skończony. Myślę tylko o wymianie ratchetu na 36T i zacisku tylnego na DT RWS. Oficjalna rozpiska na sezon 2015. Zdjęcia pojawią się jak tylko pogoda pozwoli na wyjście z domu bez parasola. Rama: Accent Peak 29 L 2014 1740g Widelec: SR Suntour Epicon RL-RC 29 tapered QR15 1727g Oś: SR Suntour Q-Loc 15mm 111g Manetka: SR Suntour Remote Control (wraz z linką) 53g Stery: Accent HSI-SPRO (gwiazdka, top cap, śruba) 122g Mostek: XLC PRO SL Alu ST-M18 100mm +-8* 136g Kierownica: Funn Flame On 31.8x680 185g Sztyca: Smica PRO 31.6x350 prosta 237g Zacisk sztycy: Accent Slim 34.9mm 16g Siodełko: Specialized Phenem Comp 143mm 261g Gripy: ESI Chunky 55g Korki: ESI (bez naklejek) 5g Korba: Shimano FC-M552 22-32-42 175mm 844g Suport: Accent BB-EX1 103g Przerzutka tylna: Shimano Deore XT RD-M772 Shadow GS 225g Przerzutka przednia: Shimano Deore XT FD-M770 152g Manetki: Shimano Deore XT SL-M770 3x9 (bez telewizorków) 234g Kaseta: Shimano Deore XT CS-M770 9s 11-32 262g Łańcuch: Shimano Deore XT CN-HG93 108 ogniw + spinka SRAM Gold 9s 272g Pedały: Shimano PD-M540 350g Hamulec przedni: Shimano Deore BR-M596 288g Hamulec tylny: Shimano Deore BR-M596 299g Tarcze hamulcowe: Shimano Deore XT SM-RT76 160/160 + śruby 272g Śruby zacisków: 4x Shimano 26g Koła: DT 35Z + Pillar TB2016 SP + nyple DT Pro Lock + DT XR331 29 28H 1502g Opony: Maxxis Ikon 29x2.2 zwijane P+T 1178g Zacisk tylny: Zircon 5x135 62g Opaski: FRM Tubeless 20m 18g Wentylki: FRM Tubeless x2 15g Mleko: Trezado 2x60ml 110g Pancerze: Shimano PTFE 195cm (wraz z końcówkami) 63g Linki: teflonowe (firmy nie pamiętam) 19g Zakończenia linek: KCNC czarne alu 0g SUMA 10879g Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez MokryxD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Fajna waga. Jak się jeździ z tą kierą? Faktycznie tyle waży przy 680 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Z taką kierownicą rower jest dużo bardziej stabilny niż przy 600mm (na początku taką miałem). Z krótszą był bardzo mocno nadsterowny. Tak, kierownica faktycznie tyle waży. Moja waga pokazała dokładnie taką samą wagę jak na tym zdjęciu. http://bicyclebuysell.com/images/2014/05/1399915491.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Jaką masz wersję Ikon'ów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Ikony mam w najniższej wersji zwijanej. Bez żadnych EXO, 3C, EXC, TR ani innych. 29x2.2 60TPI zwijka w mieszance DUAL cokolwiek to znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 No to git. Jazdy na dużym kole na kierze 600 mm w ogóle sobie nie wyobrażam, pytałem właśnie o wagę i gięcie, bo katalogi pokazują 220 gr. Pokaż zdjęcia roweru z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Widzę, że jest zainteresowanie, a pogoda nie pozwala na wyjście. To na prośbę Poochatego wrzucam foto z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Duże koło z dużym balonem Ikona . Na błotku trochę loteria ale generalnie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 No bardzo fajnie wygląda, ale kiery nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Co Cię podkusiło na epicona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ile cię cały ten rower wyniósł ? Dodaj trochę więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Mokry jestem z ciebie dumny spryciarzu i z Peaka 29" :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 @talento259 Jako gentelmani pozwolisz, że kwestię finansową przemilczę. Nie mniej w jego cenie nie ma szans w rowerze sklepowym na taką wagę, że o kołach nie wspomnę. Część części mam przełożone ze starego El Nino 26, więc trochę ciężko określić. Co do zdjęć, to już wrzucam. @venom2000 Dzięki za słowa uznania. Może spotkamy się na zlocie, to nasze Peaki się poznają @chleje24na7 Co do Epicona to głównie podkusiła mnie niska cena. Dałem za niego niecały tysiąc, a w tej cenie mogę dostać najwyżej używaną Rebę ze złotymi lagami. Ogólnie nie jest źle, regulacje działają, charakterystyka poprawiona względem modelu SF-11. Tragedii nie ma, po prostu produkt klasy średniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ok, rower elegancki Osobiście to oponki na Vittorie Saguaro bym zamienił, bo wg mnie są nie do pobicia p.w stosunku oporów toczenia i trakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Miałem Saguaro w 26, chwaliłem bardzo. W 29 chciałem spróbować czegoś innego, bo projekt jest nastawiony na wagę, a Saguaro 29 są zbyt ciężkie, szczególnie wersja 2.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Niby wszystko jest git, waga, komponenty itp itd. ale wiesz co mi nie gra ? Ta obdarta 3 blatowa korba może to szczegół ale nie podobają mi się 29ery z 3 blatowcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Mi też się nie podobają Niestety napęd jest podjechany i nie przyjmie nowego blatu 36T. Nowa korba wpadnie z całym nowym napędem. Z resztą, rower jest używany w górach, więc korba to najmniejszy szczegół, bo i tak się poobija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Na co masz zamiar wymienić napęd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 2x10 na Sramie X9/X0. Ale to pewnie nastąpi nie wcześniej jak w połowie sezonu lub nawet po nim. 1x10/11 jest nie dla mnie, bo wymaga kilku zębatek do korby. To rodzi kolejne koszta i problemy przy rozciągnięciu łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) To rodzi kolejne koszta i problemy przy rozciągnięciu łańcucha. błagam nie pisz rozciąganie - bo wielu już traktuje to dosłownie łańcuch się wydłuża, ale nie przez rozciąganie a wycieranie trójtarcz faktycznie wygląda archaicznie, ale też ma swoje zalety jeżeli masz nogę ja akurat w swoich obu rowerach po przemyśleniach będę przechodził na dwutarcz ale ale w korbie najprawdopodobniej masz zajechaną środkową+dużą (jeszcze nie widziałem zajechanej małej). Jak wymienisz środkową na 36 - to nie powinno być problemu (duża i tak zniknie) - chyba, że masz zajechaną kasetę kółka - gratulacje - lżejsze niż moje 26ki Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez bartnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 No właśnie kaseta ma 6.5kkm przebiegu i trochę widać po niej zużycie. Jednak z nowym łańcuchem XT się dogadała bez większych problemów. Na nic wasze rady, do póki nie kupię całego zestawu 2x10 zostają 3 blaty. Może i wygląda archaicznie, może do 29era nie pasuje. Ale po prostu finanse się skończyły i nic na to już nie poradzę. 3 blat ma też zalety. Mogę lecieć za Tirem/autobusem 70km/h z normalną kadencją. Ale to takna marginesie Tak jak napisałem w 1. poście. Planuję zmianę całego napędu na 2x10, jednak najpierw zajadę obecny zbierając finanse na zakup nowych części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass1984 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Bardzo fajny rowerek, wygląd i waga super. W sumie jak musiałbym sięprzyczepić to przy takich podzespołach pomyślałbym o lżejszej korbie ale to już wiadomo większy wydatek. Gratuluję projektu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 3 blat ma też zalety. Mogę lecieć za Tirem/autobusem 70km/h z normalną kadencją. właśnie te zalety miałem na myśli, choć bardziej myślałem o dokręcaniu na zjazdach lub jazdę po gładkim asfalcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Na zjazdach oczywiście. Ale po płaskim, to chyba za cienka dętka ze mnie, żeby po 70kmh lecieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad555 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Fajny rowerek, lubie ta rame, tez natakiej jezdze. Jedna rzecz mi doskwiera, skrzypi sztyca jak jest wyciagnieta na maksa lub 2-3 cm mniej. Masz tak? Zastanawiam sie czy zmiana zacisku na jakis mocniejszy cos pomoze (mam taki jak Ty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi