dawid Napisano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Kolejna nowość Boost 110x20mm, w stosunku do 110x20mm pewnie tylko różni się przesunieciem mocowania tarczy hamulcowej zapewne nie jeden pomyli się przy zakupie widelca czy piasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 26 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 A to nie były czasem ośki 20x100mm? W przypadku piętnastki boost to 110mm, a nie-boost 100mm. W dwudziestkach jest inaczej? Boost i nie-boost mają taką samą długość? Jeśli tak jest to faktycznie będzie pomyłek przy zamówieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Dotychczas (właściwie nowe jest już ponad rok) mieliśmy 20x110 ale z offsetem dla flanszy mocowania tarczy 15,2mm a boost ma 10,2. Np. RUX suntoura od modeli rocznikowych 2018+ z osią 20 są już pod boost. Stara piasta wejdzie w nowy widelec (potrzebna podkładka pod tarczę + dłuższe śruby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yambo Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Takie pytanie: czy da się 'zwykłą' piastę szosową 130x9mm przerobić na piastę z 'zakręcaną' osią Thrubolt? W pierwszym poście tematu jest, że ta oś pasuje do ram do których pasują piasty 135x9, a czy jest taka oś ale do ram typowo szosowych 130x9? I drugie pytanie czy da się taką oś zastosować ze 'zwykłą' piastą pod QR 130x9mm? Np. Takim DT Swiss 340? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 18 Października 2018 Udostępnij Napisano 18 Października 2018 https://bicyclebuysell.com/user/item/428842/hubs-converter-100x15-142x12mm-to-boost-110x15-148x12mm-free-pos Spotkał się ktoś z takimi konwenterami do przeróbki piast na Boosty? Na chłopski rozum tyle powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 18 Października 2018 Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Niby wystarczy, ale czy to jakiś minimalnych luzów na kole nie spowoduje to trzeba by przetestować. Przecież ośka przed zaciśnięciem ma pewien mały luz w piaście, chociażby po to żeby móc ją rękami wyjąć. No i dla ścigantów raczej słabe rozwiązanie. Łapiesz gumę i szukaj sobie w trawie tulejek po tym jak koło wyciągniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 18 Października 2018 Udostępnij Napisano 18 Października 2018 (edytowane) Ja mam u siebie w Primalu dokładnie takie adaptery na tył. Faktycznie założenie koła w pojedynkę bywa upierdliwe. Luzów nie ma absolutnie żadnych - bardzo pewnie się to wszystko trzyma. Trzeba pamiętać, że linia łańcucha pozostanie standardowa a nie boostowa co przy zastosowaniu korby boost będzie działać co najwyżej średnio. Natomiast stosowanie korby standardowej do boostowej ramy bardzo ograniczy możliwość założenia większego blatu. W Primalu max blat dla linii 50mm (standardowej 1X) to 30T dla linii na 51,8mm (coś pomiędzy standardem a boostem) to 32T. Edytowane 18 Października 2018 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Ja pytam, bo znalazłem na Ali taki wideł: https://m.aliexpress.com/item/32873574338.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&productId=32873574338&productSubject=Kinesis-27-5-650B-29er-Aluminium-MTB-Boost-Fork-Rigid-Tapered-1-8-to-1-1 Pewniejszy niż te teoretycznie karbonowe, ale tylko w boost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Na przodzie nie będzie problemów kompatybilności o których wspomniałem. Ale z drugiej strony tyle kasy za alu widła dać? W każdym razie adapterów też szukaj na Ali (jakieś śmieszne pieniądze tam płaciłem za nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Nie jest tani niestety, ale pierwsze wyszukiwanie w sieci i od razu te ich karbony trzaśnięte. Boję się ryzyka, bo połamane były przy tarczy od hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 (edytowane) Ostatnio klinet przyniósł kierownicę węgielną z ali żeby mu założyć (bo sam dynamometru nie ma). Jakiś no-name, riser 740mm. Wziąłem tą kierownicę do ręki i śmiech. Dałem mu do porównania węgielnego ritcheya w tych samych wymiarach, który akurat mi się wala po warsztacie. Popatrzył, zajrzał do środka, wrzucił swój nabytek w milczeniu do kubła na odpady i poszedł sobie ;). Zrozumieliśmy się bez słów . Kierownica była jakieś 50g lżejsza od ritcheya (o 25-30%), jakość wykończenia jakby ktoś na zewnątrz ją heblował i niespecjalnie przejmował się, że musi być w przekroju okrągła (wielokąt nieforemny ;)), w środku po prostu dramat (podejrzewam, że byłby problem z montażem korków nawet). Edytowane 19 Października 2018 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 31 Października 2018 Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Koledzy mam takie pytanie: posiadam rower Marin Rift Zone 1 i chce wymienić tylne koło na standard boost 148mm. Oryginalne koło jest 141mm + adaptery na końcach osi a rama jest 148mm na sztywną oś. Kupuję koło na boost 148mm i zastanawia mnie tylko sztywna oś, a w zasadzie jej drugi koniec, czy przy ośkach są dołączone nakrętki do ramy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 1 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 (edytowane) mógłbyś precyzyjniej opisać o co pytasz? albo podesłał zdjęcia z objaśnieniem co masz na myśli, bo to co piszesz średnio trzyma się kupy Edytowane 1 Listopada 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 1 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 (edytowane) Rama jest w standardzie boost a piasta to 141mm + adaptery i skręcana jest ośką qr. Chciałbym złożyć koło w standardzie boost i założyć do tej ramy. Będę musiał dokupić oś thru axle 12x148 i nie wiem czy razem z ośką jest dodawana nakrętka na drugą stronę czy nie. To co teraz jest to zwykła nakrętka pod qr. Jaśniej ? Edytowane 1 Listopada 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 1 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 dalej sie to kupy nie trzyma. Ze specyfikacji roweru na stronie wynika że rama jest pod Boost 148x12mm. Twierdzisz że masz piastę 141mm qr - czyli że sprzedali Ci rower z kołami które nie pasują do roweru Oś 148x12mm jest elementem ramy jeżeli nie ma jej w ramie to najlepiej zwrócić się do sprzedawcy/dystrybutora roweru/ramy i tam dokupić oś Jeżeli jednak rama jest na standard 141mm qr, to piasta 148x12mm nie będzie pasowała do takiej ramy. Chyba że producent stosuje wymienne haki w ramie, to wtedy trzeba by dokupić specjalne haki i oś do ramy Najlepiej podeśli zdjęcia jak wygląda piasta w rowerze i haki ramy, bo prawdopdobonie mylisz pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 1 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 (edytowane) No widzisz a w pierwszym wpisie napisałem, że są adaptery. Nie, nie mylę pojęć, Po prostu się nie rozumiemy. Koło ma piastę 141mm ale oś jest dłuższa (czt. 148mm) i ma po obu stronach adaptery tak aby koło weszło do ramy pod 148mm ale jest zamykane na zwykły qr. Wyjaśniłeś mi, że muszę się udać do sklepu i za to dziękuję. Zrobie zdjęcia koła i ramy. Edytowane 1 Listopada 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 1 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 (edytowane) rzeczywiście masz rację. Jest tam zapisane że rower ma koła 141mm qr z możliwością adaptacji ramy do 148x12mm. Podeślij i tak foty jak to rozwiązali, bo ciekawe to jest. Przypuszczam że montaż kół będzie niepraktyczny w systemie 141mm qr. Ze zdjęć które znalazłem niewiele widać, ale przypuszczam że wystarczy jak dokupisz oś. 148x12mm u producenta, ewentualnie spytaj go/zmierz jaki jest skok gwintu w ramie, to wtedy odpowiednią oś DT będziesz mógł kupić. Edytowane 1 Listopada 2018 przez dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Pytanie czy po wyjęciu adapterów z jednej strony masz otwór 12mm a z drugiej gwint w haku ramy (w zależności od skoku tego gwintu i kształtu haka bez gwintu dobierasz oś. Jesli gwintu brak lub otowory maja większą średnicę to pytanie do marina odnośnie rear axle kitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 1 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 A więc wygląda to tak: W ramie jest gwint. Czy w jego miejsce wkręcam oś ? czy właśnie tam ma być jakaś nakrętka? Zdjęcia 3 i 4 to te właśnie adaptery czy dystanse, zwał jak zwał a cała ośka ma właśnie 148mm. Czy z przedostatniego zdjęcia można wypatrzyć jaki jest gwint ? tzn jego szerokość. Ośki DT mają 1.0 lub 1.5 lub 2.0 chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 1 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 tak, oś wkręca się w ten gwint suwmiarką zmierz skok gwintu. Możesz jeszcze podrzucić zdjecie ramy od strony tarczy, bo są osie które na płasko przylegają do haków ramy, a są też osie ze stożkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 1 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Tak to wygląda z drugiej strony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Mi to wygląda na standard x12 booat. Gwint M12x1, długość gwintu 15mm, długość osi 168,5mm. Upewnij się mierząc skok gwintu. Teraz, Dokumosa napisał: Mi to wygląda na standard x12 boost. Gwint M12x1, długość gwintu 15mm, długość osi 168,5mm. Upewnij się mierząc skok gwintu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 5 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Sprawdzone, skok gwintu 1,5mm, śruba M12 tak jak napisał @Dokumosa. Dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Poczekaj bo pisałem o M12x1 (czyli skok 1mm) i to jest standard x12 boost - i tam jest łeb śruby stożkowy (ew. odpowiednia podkładka). I szczerze powiedziawszy nie kojarzę standardu ze skokiem 1,5mm i łbem stożkowym a chyba taki powinien być u Ciebie chyba, że źle widzę ze zdjęć. Đno otworu gdzie wchodzi śruba jest płaskie czy stożkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 5 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 (edytowane) Tam jest płasko. A skok na gwincie jest 1.5 więc pewnie nie standard :). Dla porównania miałem dostęp do haibike'a i tam była oś też wkręcana do ramy ale miała skok 1.75 mm. Edytowane 5 Listopada 2018 przez qb41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi