Żbik Napisano 1 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 W DT adapter jest w formie pełnej tulei alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 A czy jak z tyłu mam zwykłą oś z szybkozamykaczem to, z tego co zrozumiałem czytając początek, nie mogę przejść na sztywną oś bo do tego potrzeba jest inna rama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 W standardowe haki 135x9 sztywnej osi 142x12 nie wsadzisz, ale masz możliwość zastosowania Thru Bolt , czyli osi 10mm (jest całkowicie kompatybilna z normalnymi hakami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A jak z wytrzymałością takiej ośki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Może nie tyle wytrzymałością co sztywnością w zwykłym haku. Czy taka oś Thru Bolt znacznie usztywni mocowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 No właśnie, czy jest sens pchać się w koszty jak ta oś jest tylko milimetr szersza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Warto, jeżeli zamierzasz zostać przy tej ramie Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawe_2004 Napisano 5 Września 2016 Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Czy ktoś orientuje się jak zastąpić oś x12 DT by można było zapiąć rower w trenażer TACXA? Czy coś takiego jak oś piasty e-thru 12mm do trenażerów da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2016 velo.pl/trenazery-i-rolki/akcesoria tu masz dedykowane osie do tacx'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 7 Września 2016 Udostępnij Napisano 7 Września 2016 na tył nie ma sensu thru bolt, no chyba że masz full suspension- w hardtail'u nie ma co usztywniać na przód thru bolt warto według mnie Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Dlaczego podajecie 130mm/9mm skoro to jest 130mm/5mm?Pierwszy z brzegu przyklad jak to nazywa producent:http://www.dt4you.pl/road-asl11-shimano-h240hrqir32sa3226s-p-1438.html?osCsid=c9c8022f1582dac10f1a46f293b1ef81 "Mocowanie: 130 mm / 5 mm" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 to jest złe nazewnictwo bo oś ma 9mm, szybkozamykacz ma 5mm Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Tym "zlym nazewnictwem" posluguje sie producent najlepszych piast na swiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 nie znaczy to że jest prawidłowe... Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 29 Września 2016 Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Tak się przyjęło nazywać piastę z szybkozamykaczem. Widełki roweru opierają się o oś średnicy 9mm, dopiero w niej jest wydrążony otwór i wchodzi szybkozamykacz o średnicy 5mm żeby docisnąć widełki do konusów (zakładam że wiesz co to konus). Oś o średnicy 5mm na chłopski rozum była by zbyt cienka żeby utrzymać wagę roweru z rowerzystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Ponieważ dawno nic się nie działo w temacie standardów mocowania kół to firma Marin przedstawia kolejny standard:Boost QR - 110mm/9mm qr dla przedniego koła i 141mm/9mm qr dla tylnego koła. Aktualnie nie ma chyba żadnych piast w tym standardzie, ale da się temat ugryźć: Dla tylnego koła piasty DT w standardzie boost 148/12mm + andcapy 135/9mm qr Dla przedniego koła jedynie 240s boost 110/15mm + endcapy 100/9mm qr Ewentualnie można dorobić adaptery 110/9mm qr takie jak są do zwykłych piast 15mm, jak by ktoś potrzebował to mogę zlecić dorobienie takich adapterów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni220 Napisano 10 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 W sumie ciekawe rozwiązanie, nie jest to czasem dedykowane do rowerów szosowych/przełajowych? Rozumiem, że ma to przynieść zalety szerszego kątu szprych, z możliwościami szybkiej wymiany kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 10 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 w szosowo-przełajowych raczej nie będzie miało zastosowania, ale pojawia się nowy ciekawy kierunek. Wyprawowiec+ http://www.marinbikes.com/pl/bikes/description/2017-pine-mountain-pol Rower ciekawy jak za te pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_Tu Napisano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Witam a czy moze ktos objasnic standardy zacisków do systemów 142x12 ? Kupilem rame carbonowa (romet monsun) z hakiem tylnym pod system 142x12 ale byla bez zacisku. I teraz wzialem z alle pierwszy lepszy zacisk 142x12 w opisie mial (kcnc syntace) dlugosc byla ok ale nie dalo go sie wkrecic ( za maly skok gwintu) w zacisku byl za drobny gwint. Wiec zwrot. Zamowilem kolejny DTSwiss 142x12 thru axle...dokladnie taki: https://m.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/zaciski-piast-rowerowych/p,zacisk-piasty-tylny-rws-mtb-142-12-mm-thru-axle-dt-swiss,795.html ( opisalem problem sprzedawcom zalewniali ze spoko bedzie pasowac ale tzw du..a) Gwint na oko mniej drobny niz w poprzednim ale dalej zbyt gesty i znowu nie mozna wkrecic w hak....nie pasuje kolejny zwrot. 3 tydzien zamawiam zaciski zaden nie pasuje wtf? Do lata nie zaloze kola... Moze ktos przy okazji na dopelnienie tematu opisac standardy hakow i zaciskow oraz gwintow jakie tam wystepuja? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_Tu Napisano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Wielkie dzieki. Wiec jak sadze dwa razy przyslali mi cos ze skokiem gwintu 1 ( syntace a za drugim razem sam nie wiem co ) a najwyrazniej mam 1.5 albo 1.75 tylko jak to zmierzyc zeby miec pewnosc, czy 1 -1.5 to skok w milimetrach pomiedzy sasiednimi zwojami? Wesolych swiat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly198101 Napisano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Zmierzyć można grzebieniem do gwintów, ale Romet stosuje zaciski shimano czyli najprawdopodobniej M12x1,5 Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_Tu Napisano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Zmierzylem na tyle na ile sie dalo i wychodzi ze moj hak ma 10mm gwintu a skok wszystko wskazuje na 1.5mm miedzy zwojami. Szerokosc zewnetrzna widelki plus hak to ok 168mm. Najbardziej pasuje e-thru ale ma 17mm gwintu kiedy u mnie jest 10, choc to chyba nie problem. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byh81 Napisano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 A nie prościej będzie napisać do producenta jaką oś stosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek_Tu Napisano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Najprosciej Ponad tydzien czekalem i nie odpisali a przez telefon robia wielkie oczy ( uszy raczej) i mowia zeby sprawdzic jaka piasta i do piasty dobrac.... nie maja w ofercie a co siedzi nie wiedza sami... Wiec ogarniecie wlasnego podworka bez komentarza.... Przymierzalem w sklepie nawet rozne oski najblizej byla shimano 171mm dluga gwint m12x1.5 wkreca sie ale jest 3mm za dluga albo ma 3mm za malo gwintu. Taka mala rzecz a 3 tydzien problem... Moze ktos z forum ma monsuna i moglby zapodac symbol? A w miedzyczasie pytam w sklepach ktore maja je w ofercie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi