wkg Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 W dniu 5.11.2018 o 12:09, Dokumosa napisał: Skok gwintu 1,75 jest charakterystyczny dla standardów Maxle. W Twoim przypadku (skok gwintu 1,5) wskazuje na standards E-Thru (shimano). Swoją drogą za rzadki ten gwint moim zdaniem na 12 mm srednicy 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 (edytowane) Cześć, potrzebuję waszej pomocy z doborem sztywnej osi, bo już całkiem zgłupiałem... Od początku: Mam Treka Procaliber 8 2018, standard 12x148 boost, na oryginalnej osi jest wymiar 174 mm, szukam czegoś "Stealth" na inbus, ale nawet na stronie Treka nie ma odpowiedniej osi, gdyż u nich 12x148 174 mm ma gwint 1.0, a w moim rowerze jest 1,75. Mieszkam w DE, przekopałem Amazon, Ebay, lokalny rynek i nic, oczywiście podeszłaby oś 174,5 mm, ale ta znowu jest w standardzie 142. Może mi ktoś wyprostować moje ścieżki!? Dzięki. Edytowane 6 Maja 2021 przez Semtex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 6 Maja 2021 Udostępnij Napisano 6 Maja 2021 (edytowane) Juz prostuje twoję ściezki: https://pl.aliexpress.com/item/1005002268971048.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.5def5c0ftotQYy Po 2 tygodniach przyszło, kosztuje grosze, jakośc wykonania bez zarzutu. Lżejsza od RS o 30 g. No i jest obrazek z wymiarami jak krowie na rowie Edytowane 6 Maja 2021 przez wkg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 7 Maja 2021 Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 (edytowane) @wkg Cześć, dzięki za odpowiedź, widziałem to już na lokalnym rynku zainteresuję się. Z tym, że może ja sobie niepotrzebnie wszystko komplikuje, jeżeli dobrze wszystko zrozumiałem, to oś 142 powinna pasować do 148 o ile reszta parametrów zostanie zachowana? Edytowane 7 Maja 2021 przez Semtex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Maja 2021 Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Czyli długość osi jest rózna, czyli nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 7 Maja 2021 Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 3 godziny temu, Semtex napisał: @wkg Cześć, dzięki za odpowiedź, widziałem to już na lokalnym rynku zainteresuję się. Z tym, że może ja sobie niepotrzebnie wszystko komplikuje, jeżeli dobrze wszystko zrozumiałem, to oś 142 powinna pasować do 148 o ile reszta parametrów zostanie zachowana? Na oryginalnej osi chyba powinieneś mieć wszytkie parametry wypisane - szukaj o takich samych. Zrób i wstaw fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 7 Maja 2021 Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 Tzn na pewno będzie pasować. Bo róznią się długością. Ale najprościej wziąć suwmiarkę i zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 7 Maja 2021 Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 2 godziny temu, slavi napisał: Na oryginalnej osi chyba powinieneś mieć wszytkie parametry wypisane Przecież ja nie mam problemu z parametrami, te podałem w poście, problem jest z dostępnością osiek o tych parametrach Plus zamieszanie ze standardami 142/148 @wkg I o to mi chodziło, dzięki, bo wydaje mi się, że 174mm w 142 jest równe 174 mm w 148, oczywiście jeszcze skok i długość gwintu, ale to akurat mam wszytko pod kontrolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slavi Napisano 7 Maja 2021 Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 https://allegro.pl/oferta/maxle-sram-rock-shock-tyl-12x142-nonboost-174-mm-9824315378 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 7 Maja 2021 Udostępnij Napisano 7 Maja 2021 @slavi dzięki, ale ja na Allegro kupić nie mogę, mam zaparkowaną identyczną na stronie w Niemczech, to dodatkowo potwierdza, że moje przypuszczenie jest prawidłowe i mogę sobie ją spokojnie kupić. W całej sytuacji największą konsternację wywołuje to zamieszanie, gdzie wszyscy podają "sztywna oś 12x142 lub 12x148" a nikt nie podaje, że mogą one pasować naprzemiennie. Dzięki wam za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 12 Maja 2021 Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Dodam tylko info, ośka doszła, dziś została zamontowana, pasuje idealnie. Czyli 142 pasuje do 148 boost namieszane solidnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Maja 2021 Udostępnij Napisano 12 Maja 2021 Bo to tylko śrubka. Wymiary sie liczą a nie nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszak Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Witam. Czy istnieje możliwość konwersji tylnej piasty w tych kołach na rozstaw 10x135, czy tylko wybrane modele piast DT Swiss posiadają taką możliwość konwersji poprzez adaptery i oś Thru Bolt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Marca 2022 Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Można skonwertować. Potrzebne end-capy pod qr. HWGXXX0001528S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartkam94 Napisano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2022 Może ktoś mi powie jakie są konusy do przedniego koła w rowerze triban 500 2015r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaban80 Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) Witam mam pytanko, moje obecne piasty to author xenon disc rower author traction 29 chciałbym rower troszkę usztywnić i czy do tych piast mogę kupić zaciski dt Swiss 9mm na przód i 10 mm na tył czy coś przy tych miastach muszę przerabiać i czy to w ogóle ma sens ? Edytowane 25 Maja 2022 przez Gaban80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Tak, musisz zmienić piasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaban80 Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Nie ma jakichś adapterów? a jeśli nie to na jakie piasty zmienić i czy w ogóle to będzie miało sens (chodzi o sztywność ) ewentualnie może poleccie całe koła w dobrym stosunku jakości do ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 Czego oczekujesz po takiej namiastce osi przelotowej? Że usztywni haki ramy? Zobacz jak zrobione sa haki (jakiej są grubości) w przypadku TA oraz jak solidne oparcie w hakach ma oś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaban80 Napisano 25 Maja 2022 Udostępnij Napisano 25 Maja 2022 (edytowane) Czyli jednym słowem niema to sensu? A oczekuje właśnie dużo większej sztywności.. Edytowane 25 Maja 2022 przez Gaban80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaban80 Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Naczytałem się już trochę i zgłupiałem, mógłby ktoś kto używał napisać czy piasty dt Swiss rws coś dają chodzi a Jeżeli tak to co konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Trochę placebo i lepsze samopoczucie napędzone marketingiem. Rzecz jasna jak ktoś już się naciął to będzie pisał raczej w superlatywach. Przeszło przez moje ręce ze 3 rowery z takim wynalazkiem - dla mnie w porównaniu z TA kompletnie żadnej zmiany. Ważę w okolicach 100kg więc pewne wymagania mam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaban80 Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Czyli raczej odpuszczam, jakiejś tam super sztywności się nie spodziewałem chodziło mi raczej o to że po ostrym hamowaniu czasami delikatnie tarcze hamulcowe ocierają ,nawet na to te rws nie pomogą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 A co to ma wspólnego z rws? Haki masz ciągne otwarte. Mocniej niż qr ściągnąć piasty nie możesz bo ją zniszczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gaban80 Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Pytam bo większość osób pisze, że właśnie problem ocierania tarcz po zastosowaniu zacisków rws się kończy nawet jakieś filmy na YouTube na ten temat są czyżby wszyscy opłacani przez Swiss dt...🤔 20 minut temu, Gaban80 napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi