lukaszstargard Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Witam, mam pytanie dotyczące okresu użytkowania opon. Posiadam na jednym z rowerów opony Kenda http://allegro.pl/opona-28-kenda-kross-supreme-700x35c-60tpi-opony-i5191546539.html Opony te mam na rowerze od około 10 lat. Czy mimo, iż nie są zużyte, nigdy nie były przebite ani nie mają żadnych śladów uszkodzeń należy już je wymienić? Jaki jest w ogóle maksymalny okres użytkowania opon?
Mod Team michuuu Napisano 1 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2015 Guma się starzeje ale jeżeli chodzi o rower to nie ma zaleceń po jakim okresie wymieniać. Jeżeli nie łapiesz kapci, bieżnik jest ok, bok nie jest popękany to czym się przejmujesz.
lukaszstargard Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Napisano 1 Kwietnia 2015 Chcę poprostu w tym roku wystartować w rajdzie MTB. W rajdzie 70 % trasy to asfalt, około 20 % bezdroża, 10 % płyty Jumbo. Dlatego też pytam się czy jest to już ryzyko jechac na takich oponach czy spokojnie mogę jeździć. Opony mają zaledwie kilka tysięcy km przebiegu. Nie sa popękane, rower przechowywany cały czas w warunkach suchych, w mornalnej temepraturze. Koszt jednej opony to około 40 żl także jest do przyjęcia. Ale jak mozna uniknąc tego wydatku to można tą kwotę przeznaczyć na coś innego.
tobo Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Jeśli opona nie wykazuje oznak starzenia się to znaczy że guma jest dobrej jakości. Nie widzę możliwości żeby stało się coś w sposób niespodziewany.
Mod Team michuuu Napisano 1 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2015 Chcę poprostu w tym roku wystartować w rajdzie MTB Jeżeli to nie jest dystans +200km z dala od osad ludzkich to bym się nie martwił. Jedna dętka więcej i spoko. Opona nie rozsypie się nagle i nie spadnie z obręczy jeżeli nie ma zewnętrznych uszkodzeń.
bbc Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Ja w moim starym rowerze opony wymienilem po 20 latach bo sie bierznik skonczyl. Nie rozsypaly sie i do konca byly ok. Jezdze co prawda amatorsko ale mysle, ze i Twoje wytrzymaja i z powodu wieku nie beda sprawiac wiekszych problemow niz nowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.