Rowerzystka007 Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Mam dosyć małą/wąską twarz (szerokość okularów mniej więcej pasujaca to 13 - 13,5 cm), stąd zawsze pojawiają się problemy z dobraniem okularów - korekcyjnych, przeciwsłonecznych, a teraz rowerowych - czy ktoś może ma podobną sytuację i mógłby coś polecić? WIem, że najlepiej jest mierzyć na żywo, niestety w tej chwili nie mam obok siebie sklepów ze zbyt wielkim asortymentem i to co próbowałam nie pasuje (pomijam już, że szkła są z reguły wielkie, ale szerokości nawet mimo elastycznych zauszników nie da się dopasować, okulary po pochyleniu głowy spadają), stąd probuję teraz zamawiać on-line i ew. wymieniać. Dokładniej czego szukam - okulary raczej z wymiennymi szkłami (przezroczyste, ciemne, ewenetualnie żółte, może być polaryzacja), bo co do funkcjonalności fotochromów słyszałam różne głosy (szczególnie w zakładanym przeze mnei progu cenowym). Ponieważ jeżdżę dosyć amatorsko - 2-3 razy w tygodniu, trasy 25-50 km po laskach, skałkach, szutrach, nie celuję w bardzo drogie modele, najlepiej tak w granicach do 200-250 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Shimano S40S - mają wymienne szkła i możliwość wstawienia RX, ale nie wiem czy nie będą aż z małe... według tej strony mają rozstaw 11,7 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerzystka007 Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Dzięki, propozycja fajna, z Shimano próbowałam już Equinox 2 PL, ale były szerokie - niby w opisie rozstaw 13, ale nie do końca tak faktycznie jest, poza tym to 13 cm, które wcześniej podawałam, dotyczyło moich zwykłych okularów, a rowerowe jak wiadomo mają inną budowę, bo bardziej przylegają do głowy, dlatego S40S z 11 cm wygląda ciekawie, poszukam, bo na podanej przez Ciebie stronie niestety są niedostępne. Dodam jeszcze, że noszę soczewki kontaktowe, więc ramka na szkła korekcyjne nie jest niezbędna. ========================================================================================================= Ok, na razie kupiłam na allegro polecone przez lajtspid Shimano S40RS-L czarne, co nie znaczy, że to koniec poszukiwań, dlatego wątku jeszcze nie zamykam i jestem otwarta na propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerzystka007 Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ok, przyszły okulary Shimano S40RS, dzięki lajtspid jeszcze raz. Na przyszłość - polecam model osobom z wąską twarzą, są naprawdę w porządku. Żaluję trochę, że nie wypróbuję żółtych szkieł, bo takich nie ma w komplecie (tylko szare lustrzane i przezroczyste), a podobno przydają się na niepogodę, ale priorytetem było dla mnie przede wszystkim dopasowanie wielkości i tu mam, czego chciałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.