rodszyld69 Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Co powiecie na 2 rodzaje Marathonów: Marathon Racer na tych jeżdżę i szczerze polecam jak zależy Ci na szybkości i nie zawodności
Staszek60 Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 rotszyld69 - dzięki za szybką odpowiedź. Zaniepokoiło mnie tylko kilka wypowiedzi na forum: dotyczą one tego ze pod sakwy mogą być ciut za delikatne. Czy mam się tymi wypowiedziami przejmować czy raczej olać je i się już nie zastanawiać !!!!!!!!! Treking będzie raczej na zasadzie agroturystyki i nocowania pod dachem , czyli odpada wożenie szpeju typu namiot i całej otoczki biwakowej .
rodszyld69 Napisano 5 Kwietnia 2015 Napisano 5 Kwietnia 2015 Czy mam się tymi wypowiedziami przejmować czy raczej olać je i się już nie zastanawiać Racery nie są delikatne i pod obciążeniem dadzą radę. Jedna opona ma wytrzymałość do 95 kg tu masz linka http://www.schwalbetires.com/bike_tires/road_tires/marathon_racer_429 możesz śmiało je brać
Staszek60 Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Wczoraj znowu złapałem gumę . Dętka jest sparciała i łapie dziurki na spawie, już 2 dziurka w tym tygodniu z tym ze odległość między nimi to 20cm . Przy okazji zakładania opony zobaczyłem że wzdłuż obręczy dętka się zaczyna rozwarstwiać . Czy można na niej jeszcze pojeździć czy to już raczej niebezpieczne ????
rodszyld69 Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Czy można na niej jeszcze pojeździć czy to już raczej niebezpieczne ???? Pora już ją wymienić na nową.
Staszek60 Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Czyli zamawiam / na razie jedną bo kasa ... a drugą zaraz na początku maja..../ oponę. I znowu pytanie- Jeżdżę na rozmiarze 700x35. Jak napisałem , zależy mi na minimalnych oporach toczenia więc czy warto kupować opony o rozmiarze większym /700x38 , 700x40/ . Opona idzie na tył , pod sakwy .
rodszyld69 Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Śmiało możesz zamówić racery 35 mm Tak jak pisałem wcześniej drutowana opona ma do 95 kg wytrzymałości, zwijana do 100 kg.
wodnik84 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 no dobrze przypuśćmy ze kupie te oponki http://rowertour.com/schwalbe-marathon-plus-mtb-smartguard-reflex-26x2-10-opona-drutowa.html a czy dętki też muszę zmieniać na dedykowane czy nie koniecznie ? te stare nie będą za duże ? zrozumcie że jeśli kupię 2x oponki + 2x dętkę to wyjdzie około 300zl a to jest 1/4 ceny mojego roweru
Staszek60 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 Dętki mają opis na boku , są dedykowane od -do. Sprawdź opis i załóż z tym ze mi ostatnio zaczęły pojawiać się dziurki na spawie / ze starości/ i wymieniam takze dętki na nowe. Co do mojego tematu: jedna opona dzisiaj kupiona, po obiedzie zakładam na obręcz i na trening
rodszyld69 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 te stare nie będą za duże ? jak miałeś wcześniej oponę 2.0 i szerszą to nie musisz zmieniać dętek
Staszek60 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 rotszyld69 - dzięki za podpowiedź. . Powiem Ci: REWELACJA !!!! Jedna tylna opona a taka różnica na plus w prędkości i wysiłku . Podobne warunki pogodowe, taka sama trasa a różnica w prędkości około 2,5km/h . Jestem ciekawy czy po założeniu Racera na przód poprawi się jeszcze trakcja , prędkość ??? W sumie powinna ale to jednak tył napędza....
rodszyld69 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 dzięki za podpowiedź. . Powiem Ci: REWELACJA !!!! Jedna tylna opona a taka różnica na plus w prędkości i wysiłku Też jestem z nich zadowolony cieszę się że Tobie również odpowiadają
wodnik84 Napisano 7 Kwietnia 2015 Napisano 7 Kwietnia 2015 jak miałeś wcześniej oponę 2.0 i szerszą to nie musisz zmieniać dętek no to nie będę zmieniał bo na pewno mam dobre, dobra dam znać jak kupię i zrobię jazdę testowa myślę że na pewno będzie lepiej niż na tych Rubenach na błoto w rozm. 2.25 :/ jak wymienię to już na pewno będzie mi brakowało biegów już teraz brakuje przy 28km/h
jakac93 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 To chyba masz mało tych biegów. A tak serio to chyba mocno siłowo jeździsz co nie jest dobre dla napędu.
wodnik84 Napisano 8 Kwietnia 2015 Napisano 8 Kwietnia 2015 To chyba masz mało tych biegów. A tak serio to chyba mocno siłowo jeździsz co nie jest dobre dla napędu. no niestety tylko 21 bo to zwykły góral jest Romet Rambler 3.0 no chyba nie bardzo bo mam uszkodzone nerwy w jednej z nóg (nerw strzałkowy) i w jednej mam 50% mniej siły, inaczej już bym go zajechał chyba
Prz Napisano 9 Kwietnia 2015 Napisano 9 Kwietnia 2015 Sprawdziłem i przy najtwardszym przełożeniu w tym rowerze 42x14 i kadencji 90 powinieneś być w stanie jechać jakieś 33 km/h, więc jednak jeździsz siłowo
wodnik84 Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 czemu nie zawsze da się cytować na tym forum ? Sprawdziłem i przy najtwardszym przełożeniu w tym rowerze 42x14 i kadencji 90 powinieneś być w stanie jechać jakieś 33 km/h, więc jednak jeździsz siłowo no nie wiem, ale bardzo często jak jadę z góry to mi brakuje biegów "kadencji 90" - mów mi jeszcze bo ja wiem o co chodzi
wodnik84 Napisano 10 Kwietnia 2015 Napisano 10 Kwietnia 2015 Dzięki dobrze wiedzieć na przyszłość o co chodzi, z rowerami miałem do czynienia trochę, ale nie od tej strony, bardziej tylko jeździłem rekreacyjnie
walek809 Napisano 11 Kwietnia 2015 Napisano 11 Kwietnia 2015 Podepnę się pod temat Szukam tych opon https://inbike.pl/pl/p/Opona-650Bx1,95%09120TPI,-dwuskladnikowa,-skladana%09%09VRB316-SPEEDSTER%09%09-SBK/255 Gdzie. W okolicach katowic maja ta marke wie ktoś może?
wodnik84 Napisano 8 Maja 2015 Napisano 8 Maja 2015 Rodszyld69 a Ty jeździłeś na tych oponkach ? http://www.grawitacyjny.pl/p17484-opona-geax-mezcal-26x19-drut.html w opisach czytałem że ma jakaś miękka mieszankę gumową wiec może się szybciej ścierać. Jestem w połowie na nie zdecydowany, no chyba że ktoś podrzuci mi jakieś oponki crossowe w rozmiarze 1.90/1.95 wie ktoś co jest dobre do 80 zł/szt ? i nie koniecznie antyprzebiciowe bo kursuje już z zestawem małego mechanika czyli 2 dętkami w plecaczku
Magda_Z Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Tak czytam i czytam o tych oponach. I w sumie to mam pytanie (jako, że się na tym nie znam) czy wy wymieniacie opony sami z siebie po X km? Mam rower 5 rok...i nic w nim nie robię, oprócz smarowania łańcucha. Dodam tylko, że intensywniej zaczęłam jeździć od niedawna, wcześniej używałam roweru tylko jako środek transportu do max 20 km.
modrzew Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Opny się wymienia z różnych powodów, głównie zużycie/uszkodzenie i dopasowanie do danych warunków terenowych czy stylu jazdy. I nie jest to czynność na tyle skomplikowana by nie zrobić tego samemu w kilka minut. I oczywiście jeśli ktoś nie ma parcia na rower jako hobby/sport tylko chodzi o spokojne przemieszczanie się z punktu a do b, to może jeździć na czymkolwiek bardzo długo.
Magda_Z Napisano 10 Maja 2015 Napisano 10 Maja 2015 Hm.. no tak tak, dlatego zaznaczyłam, że ostatnio jeżdżę intensywniej. Zatem będę musiała się im bliżej przyjrzeć Dziękuję za odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.