Pancernik211 Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 Posiadam Evado 2.0 2014 i mam problem z przednią oponą. Mianowicie od lipca do końca roku może wymieniłem 2 razy dętkę ale przejechałem za to 1000 km. Teraz po przejechaniu zaledwie 128 km już wymieniam 3 dętkę i mnie po prostu nerwy biorą, bo ile można, podczas niedawnej wymiany dętka wytrzymała zaledwie 38 km. Dodatkowo zauważyłem, że jakby przednia opona krzywo bije. Obręcz jest cała, bo wypadku nigdzie nie miałem. Może w którymś miejscu jest spłaszczona, ale nigdzie tego nie widzę, a wiem że miałem przedni hamulec za mocno naciągnięty. I moje pytanie jest następujące. Ile taka opona powinna wytrzymać ? A jak miałbym wymieniać oponę, a zapewne tak zrobię to na jaką ? Chce solidną oponę, a nie chińska Mnie np. taka opona interesuje Continental Opona Country Plus 28 Cali (622) 28 x 1,6 (42-622) Moje aktualne parametry Opona rowerowa SCHWALBE CX COMP 28x1.50, 700x38C Obręcz KROSS (aluminium, podwójna ścianka) Dętki które zakładam to KLS
ezios Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 Ja miałem podobnie i pomogła dopiero wymiana opasek obręczy. Gdzie w ogóle robią się dziury? Od strony obręczy czy opony. I co Ci tam bije? Może krzywo opona się ułożyła. Zdjęcia też wiele wyjaśnią.
copone Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 Najpierw trzeba sprawdzić czy nic w oponie nie siedzi. Często jest tak, że szkiełko albo inne badziewie zostaje i robi swoje.
Pancernik211 Napisano 31 Marca 2015 Autor Napisano 31 Marca 2015 Talku nie używam, nie jestem maniakiem więc nie stosuje takich metod zapobiegawczych. Dętka zawsze robi dziurkę przy szwach (na środku). Owszem sprawdziłem oponę i nic nie było, więc mnie to zdziwiło, bo ślad na dętce był jakbym na odprysk szkła najechał. W sensie bije, że nie równomiernie kręci wokół obręczy jakby 1-3 mm (tak na oko podaje ) odbijała podczas obrotu
copone Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 Takie bicie to norma, ja na Twoim miejscu jeszcze raz od wewnątrz przejrzałbym oponę bardzo dokładnie. 90%, że coś siedzi.
seraph Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 Wsypanie łyżeczki mąki ziemniaczanej do opony i zakręcenie nią to żadna mania Dziury są na środku od strony opony? Wywiń oponę na lewą stronę to na pewno zauważysz jeśli coś jest... A co do bicia to pewnie siedzi krzywo, bo o ile 1 mm to jeszcze normalnie to 3 już na pewno nie... Zwracasz uwagę przy zakładaniu czy ranty równo wskakują czy to też czynność godna jedynie maniaka?
ezios Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 Nie ma bata musi coś siedzieć lub siedziało. Przyszła wiosna i może siedzieć w oponie taki cienki drucik ze szczotek do zamiatania ulic. Ręką tą trudno wyczuć jak wyjdzie pod odpowiednim kątem. Dobre światło i powodzenia. A takie bicie opony to nie problem.
marco1973 Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 założyć dętkę i jeździć do przebicia. napompować wtedy koło i zaznaczyć na dętce gdzie schodzi powietrze i dokładnie sprawdzić potem to miejsce, bo to może być naprawdę trudne do wykrycia. miałem tak raz z malutkim kolcem jeżyny...
Pancernik211 Napisano 31 Marca 2015 Autor Napisano 31 Marca 2015 To jeszcze raz zobaczę ponownie co i jak z tą oponą. A inna oponę jaką polecacie ???
seraph Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 Kup Schwalbe Marathon z wkładką antyprzebiciową i będziesz miał spokój na dłuuuugo.
czuczmen Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Panie kolego. Tak jak kolega pisał kolei jeżyny np jest ciężko wychaczyc. Obróc oponę. Środek do zewnątrz. I delikatnie pocieraj dłonią albo nadgarstkiem. Może coś ci się w skórę w bije ale to nie problem. Ja tak robię w moich tiogach.
mlun1 Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Faktycznie cos musisz tam miec. Ja mam takie opony i juz pare ladnych setek na nich zrobilem i zero przebicia:-)
tobo Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Dętka zawsze robi dziurkę przy szwach (na środku). To może być wadliwość dętek, ich wykonania, skoro otwór jest przy szwie. Czy otwór jest za każdym razem w tym samym miejscu? Zakładasz dętki tej samej firmy, może kupione z tej samej partii.
Mod Team michuuu Napisano 1 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2015 To może być wadliwość dętek, ich wykonania, skoro otwór jest przy szwie. A może przycina dętkę oponą? Do autora, przy zakładaniu opony dętkę pompujesz trochę czy zakładasz oponę na flaka?
Pancernik211 Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Napisano 1 Kwietnia 2015 w większości wypadków jest tak że te dziury powstają przy szwach sprawdziłem oponę i jest cała bez jakiś dodatków w postaci igły czy opiłek bądź szkła Do autora, przy zakładaniu opony dętkę pompujesz trochę czy zakładasz oponę na flaka? na flaku, kiedyś raz lekko napompowałem to opona potem nie chciała wejść na swoje miejsce i poduszka powstawała kiedy więcej ładowałem w koło
copone Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 No to oprócz słabych dętek, przychodzi na myśl, że ktoś Cię bardzo nie lubi i przebija je celowo.
Pancernik211 Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Napisano 1 Kwietnia 2015 hehe nie nie jeżdżę sam i jest garażowany. Zresztą jedynie pies jest bardzo zazdrosny o rower
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.