Skocz do zawartości

[Opona] Schwable Smart Sam - kierunkowość - jak załozyć?

mike78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie,

Nabylem Smart sama, choc zacząlem od szukania semi slicka ;)

Ale w zwiazku , ze jest to opona kierunkowa, i ma napisy <==REAR       FRONT ==> , pytanie - jak je założyć na koła, tak zeby jednak nie dawały większych oporów? Czyli rezygnuję z kierunkowości (wiem, bedzie gorzej w terenie), czy wtedy obydwie opony mają się toczyć tak:

tylnia kreci się z oznaczeniem FRONT ==>

przednia kreci się z oznaczeniem FRONT ==>

bede wdzięczny za podpowiedzi..

ps. proszę się nie śmiac ;)

Napisano

dzieki, czyli wg producenta powinno byc:

koło tył (z takimi oznaczeniami na oponie):
<---front - rotation - rear--->

koło przód:

<---rear - rotation - front--->

a jakbym chcial mniejsze opory to co? przodem kombinować czy tyłem?

pozdrawiam

Napisano

Jeżeli mniejsze opory, to nic nie kombinować, bo producent podaje przód dla przyczepności (przód ma znikomy udział w oporach toczenia), a tył dla szybkości (duże dociążenie, większy udział).

Napisano

dokładnie, zakładać jak producent oznaczył, czyli przód i tył odwrotnie. te oponki kręcą się aż miło, są ciche na asfalcie a i w trudnym terenie nieźle sobie radzą. wiem coś o tym bo jeździłem na nich...

Napisano

są ciche na asfalcie

haha, dobrze ze nie czytales , co o nich piszą w tematach zakupowych - wszyscye kierujną na Continentala, bo te podobno ooooooo co one złego nie robią ;)

dzieki za wypowiedzi, muszę tylnią obrócić w takim razie.

pozdrawiam

Napisano

na Continentalach nie jeździłem, więc sie nie wypowiadam...

wiem natomiast jak bardzo byłem zdziwiony po założeniu Smart Samów jak wyjechałem na nich pierwszy raz na asfalt. a dodam że wcześniej do mojego treka miałem założone opony od szosówki (23mm), więc teoretycznie powinienem doznać szoku z głośnością Smart Samów a doznałem szoku w drugą stronę...

a jak pojechałem na dośc trudną trasę XC to też robiły swoje, co prada teraz zmieniłem oponki na typowe już MTB (Racing Ralph tył i Rocket Ron przód) ale naprawdę dobrze wspominam Smart Samy jako bardzo uniwersalne i ciche opony, na których człowiek nie jest uwiązany tylko do asfaltu albo tylko do terenu...

Napisano

naprawdę dobrze wspominam Smart Samy jako bardzo uniwersalne i ciche opony
Ciekawe, bo do tej pory raczej było słychać narzekania na ich głośność. Jaki rozmiar i ciśnienie miałeś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...