Skocz do zawartości

[Kurtka lub bluza, koszulka i potówka] zakres około 0-25 stopni C

zennez

Rekomendowane odpowiedzi

Przedruk usuniętego wpisu przez Pixon, w ramach utrudniana forumowiczom życia i zrażania klientów do własnej marki.

Treść:

Byłem w rowerowym, kolega ze sklepu wydawał się rzeczowy (jak czyta to forum to pozdrawiam). Powiedziałem że potrzebuję możliwie uniwersalnego zestawu ciuchów na pogodę od około 0 do 25 i więcej ;-)

Zaproponował mi dwa zestawy:

Na chłodniejsze dni:

Kurtka Rogelli Trapani + potówka accent z  długim

Na cieplej, mówił około 10+ :

koszulka (któraś northwave) + rękawki i potówka accent na ramiączkach

Co myślicie o tym zestawieniu? Da się na tym tylko jeździć w tych temperaturach, czy zmodyfikowalibyście zestaw?

Zastanawia mnie ta kurtka, bo tu na forum królują wiatrówki, a nie softshelle.

Pixon usunął temat bo nie przestrzegasz regulaminu, w ramach porządku na forum i zachęcania ludzi do trzymania się zasad.

Dwie warstwy przy zerze to może być za mało - z opisu kurtki ciężko wyczuć czy ma jakieś ocieplenie czy nie.

W drugim zestawwie brak czegokolwiek przeciwwiatrowego, jak na mnie 10stopni tego wymaga.

Jak możesz to złóż orientacyjnie lepszy zestaw, może być bardziej ideowy niż z konkretnymi pozycjami. Niestety jestem wysoki (196) i bardzo szczupły co w sklepie mocno zawęziło wybór, ale mogę przecież pojeździć po rowerowych, ewentualnie kupić jakąś rzecz przez internet, która byłaby warta zaryzykowania takiego zakupu.

Na temp w granicy zera: koszulka krótki rękaw, izolacja termo polar 100, kurtka bez ocieplenia, wiatroszczelna lub bielizna długi rękaw i kurtka z ociepleniem i ochroną przed wiatrem, zależnie od tego co i ile warstw ktoś preferuje. Bliżej się określić nie da, kwestie bardzo indywidualne.

W temp koło plus 10 długi rękaw bielizna i warstwa wiatroszczelna.

Przydaje się też kamizelka plus rękawy luzem.

Na forum jest dużo tematów o konkretnych polecanych produktach.

Czyli to co muszę kupić dla w miarę kompleksowego zestawu:

bielizna termo z długim

potówka

koszulka

polar 100

wiatrówka

Pierwsze dwie pozycje to raczej nie problem, wezmę od accenta.

Koszulka chyba też nie ma większego znaczenia czy kosztuje 100 czy 200zł, byle była dobrze dopasowana, a nie żagiel.

Polar, co polecasz?

Wiatrówkę chciałem kupić PEARL IZUMI SELECT BARRIER, wiem że Ty masz L, ja się zastanawiam nad XL, tak jak pisałem mam 196cm, w biodrach  prawie 100 i klatką też nie mogę się pochwalić. Kurtka rogelli pasowała na mnie w wersji XXXL jej wymiary są tu http://www.mikesport.pl/rogelli-mordano-meska-kurtka-rowerowa-softshell-odpinane-rekawy-1.html

myślisz że XL tej wiatrówki będzie na mnie pasować, żeby zamówić przez  neta? A może nie warto fiksować się na konkretnej wiatrówce i kupić jakąkolwiek?

Polar 100 może być właściwie każdy, możliwie cienki. Jak na moje odczucia oryginał działa tak samo jak wszystkie inne z materiału zwanego fleece. Moim zdaniem obecnie polar jest zbędny - wydatek na ten moment już niepotrzebny - kwiecień arktyczny nie będzie.

Koszulka ma takie samo znaczenie jak bielizna - w lecie używa się jej bez dodatkowych warstw, więc spełnia rolę odprowadzacza potu.

Co do rozmiarów to się nie wypowiadam.

W tym stwierdzeniu o koszulce było ukryte pytanie, czy jest różnica pomiędzy np. tańszymi koszulkami np. tych od accenta, a tymi droższymi, bo nie wiem czy warto inwestować w droższą (czyli coś około 200zł), a wydaje mi się że nie.

Widziałem Twoje wpisy o wiatrówkach, między nimi wszystkimi są jakieś znaczące różnice, czy właściwie nie ma większego znaczenia czy kupię pajaka izumi, czy firmy X? Słowem, czy jeżeli odnajdę w sklepie jakąś pasującą WIATRÓWKĘ to czy mogę ją spokojnie wziąć, nie martwiąc się, że np montane była 10 razy lepsza?

Nie ma pewności jak sprawdzi się dany produkt w porównaniu do innego.

Produkt markowy = większa szansa na dobrą jakość wykonania, materiału, większa szansa że zapewnienia producenta pokrywają się z rzeczywistością, więcej opinii użytkowników.

Moim zdaniem w przypadku wiatrówki jest większa szansa że działa ona tak jak potrzeba niż w przypadku kurtek z wszelakimi membranami, których działanie z reguły to wielki znak zapytania.

Co do rowerowych koszulek - w ich przypadku nie zauważyłem znaczących różnic w działaniu, w przeciwieństwie do bielizny; jednak równocześnie nie kupowałem lepszych jakościowo produktów, bo od wielu lat w koszulkach rowerowych nie jeżdżę.

Wiem, że się przewija jednak czasem producenci zmieniają ofertę dlatego się pytam.

To teraz przynajmniej wiem dokładnie co chcę kupić:

bielizna termo z długim

potówka

koszulka

polar 100

wiatrówka

Bez polara to nawet chyba nie wyjdzie aż tak dużo kasy.

Dzięki za pomoc.

PS Nie odpowiedziałeś czy termo od accenta jest ok, czy dołożyć do czegoś lepszego?

Kolego to może ja na moim przykładzie.Temperatura w granicach 0(+/-) używam grubsza potówka  , polar  polartecu (są różne grubości i zastosowania ja używam 100) i do tego kurtka Rogelli z membramą.Komplet ten sprawuje sie idealnie.Temperatura do 13 stopni to samo tylko z tym ,że zamiast grubszej potówki zakładam cienką letnią koszulkę rowerową.Temperatura powyżej 13 stopni koszulka cienka rowerowa i do tego bluza rowerowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...