Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] wygięty wózek?!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zrobiłem sobie dziś jazdę po piachu i kamieniach rower ciężko ale dawał radę. Nagle zrobił trach. Bieg z tyłu przeskoczył z 6 na 3. Przestraszony patrze do tyłu - nic nie pękło ani się nie oderwało. Jest dobrze. Jade dalej - po minucie chce sobie zarzucić z tyłu 1 ale nie wchoodzi tylko przechodzi do szprych, a wózek na szprychy ociera... Totalna załamka. Inne biego działają więc wyprowadzam rower z trudnego terenu na ścieżke i migiem do domu. W domu rozmontowyje rower, dostaje się do haka, wykręcam go irzygładam do równiutkiej powierzchni w celu sprawdzenia czy jest prosty. - Jednak nie jest ;) z jednej strony jest wygięty (chyba w stronę szprych) o jakieś 2-3mm. Iść z tym do serwisu czy nie? To bardzo ważne?

A teraz wózek: do szprych przy mocowaniu kółek ma jakieś 3-4-5mm na jedynce (po regulacji nad która spędziłem 2 godziny) :angry:

Pytanie końcowe: Czy rowerkowi nic nie grozi (i mnie) jazdą w takim stanie? Jak mi sie akumulatory w aparacie naładują to podrzucę zdjęcie.

Napisano

Jeżeli rower jest na gwarancji to można wpaść do serwisu. Ja jak miałem skrzywiony hak to wyprostowałem go kluczem (nie wiem jak to się nazywa Francuz albo żabka czy jakoś tak :) ) i było ok.

A rowerowi grozi to wkręceniem przerzutki w szprychy. ;)

P.S.

Trochę dziwne żeby hak się tak nagle skrzywił :)

Napisano

a jednak możliwe, ja miałem identycznie

Jade i trach... przerzutka w w sprychachto odkręciłem ją i odgiołem hak zwykłym inbusem i opjechałem dalej.

Zastanawiam sie czy to nie zmęczenie materiału czy cos takiego

Napisano

Ja mam podobny problem. Kiedyś miałem mały OTB. Rower upadł na prawy bok przerzutką (Alivio) w asfalt. Skutek: hak skrzywiony, rozcentrowane koło tylne i co najgorsze skrzywiony wózek przerzutki. Około 5-10 stopni w prawo. W serwisie wycentrowali koło, wyprostowali hak ale przerzutki nie. Teraz mam problem z linką. Przy skrajnym dolnym położeniu - 7 - mam luźną linkę. Po wyciągnięciu luzu przeskakuje naraz o dwie zębatki (z luzem jest "normalnie"). Niby da się jeździć ale na wybojach linka tłucze się o ramę co bardzo denerwuje :)

Czy jest możliwość usunięcia luzu linki bez zmiany jej charakterystyki :question:

Czy da się wyprostować wózek przerzutki :question:

Napisano

Niedawno miałem wygiety hak oraz wózek przerzutki. Nie było łatwo ją wyprostować, ale w końcu się udało. Zrobili mi to w serwisie, choć było ryzyko, że wózek pęknie przy prostowaniu, bo był z tzw. grillonu (SRAM).

Nie wiem jak Ci się wygiął hak podczas jazdy... :eek: U mnie uległ takim uszkodzeniom po solidnym dzwonie.

Napisano

Nie da się. Hak jest przykręcany do ramy i do każdej jest inny, a jak jest na stałe to po złamaniu tylko spawanie. Prędzej jednak rozleci się przerzutka niż złamie się hak taki, który jest na stałe.

Napisano

Nie da się. Hak jest przykręcany do ramy i do każdej jest inny, a jak jest na stałe to po złamaniu tylko spawanie. Prędzej jednak rozleci się przerzutka niż złamie się hak taki, który jest na stałe.

Wprawdzie w ramach z niewymiennym hakiem ciężko go urwać ale wygiąć można i niestety jak rama jest alu to właściwie po prostowaniu jest na tyle miękki że zaraz znowu się wygnie, 2,3 razy tak i aluminium pęka. Dlatego wszystkie ramy alu mają wymienne haki a jak nie mają według mnie nie warto brać. Ostatnio wygiąłem wymienny hak (na szczęście do mego roweru bardzo typowy i 24zł kosztował) ale co najdziwniejsze wygiąłem przerzutkę XT 2006 i to nie wózek jak mi się zdawało a samą przerzutkę choć nie było wogóle tego poza krzywo ustawionym wózkiem widać. Musiałem ją wymienić.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Sorry że odświeżam ale nie będę zakładał nowego tematu.

A więc dzisiaj miałem bliskie spotkanie z chodnikiem i z tego złego iż przewróciłem się na stronę napędu co skutkiem było wygięcie się haka przerzutki o 1* (stopień). Naprostowałem go i napęd chodzi tak jak przed wywrotką. Ale moje pytanie brzmi czy hak nie zegnie mi się przy mocniejszym pedałowaniu. A może lepiej wymienić na nowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...