cinek1987cinek Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Witam. Mam szybkie pytanko. Kupiłem ostatnio tarczę -jak wyżej- na przód. Hamulce to SLX BR-M675 na klockach żywicznych G01S. Generalnie wszystko jest ok. Ale zastanawia mnie powierzchnia ścierania na tej tarczy - z tyłu mam taką samą - ale 160mm- i jest git. A z przodu ściera mi jak na zdjęciu: https://www.dropbox.com/s/d9nfqz6v079yyid/2015-03-31%2007.11.01.jpg?dl=0 Czy to normalne? Czy może nie takie klocki powinny być do tej tarczy - bo raczej ustawienie zacisku pod 180mm jest ok. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam Marcin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Problem w tym że klocki innego producenta kompatybilne z tym zaciskiem nie będą miały innego kształtu albo "dłuższej w dół" okładziny. Czy górna część okładziny wystaje ponad rant tarczy? Jeśli tak jest to adapter wymagałby splanowania, czyli skrócenia, które przybliży zacisk do osi koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Nie, kończy się idealnie z tarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Okładzina jest węższa niż szerokość powierzchni ciernej tarczy. Sprawdź - skoro przy 160tce "jest ok" to znaczy że tam powierzchnia cierna tarczy jest węższa, innego wytłumaczenia nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masakator Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Mam te same tarcze w parze z elixirami 5, klocki też nie wycierają dokładnie całej powierzchni tak jak u Cb. Jeżdżę 3 lata na metalicznych klockach i tarcze mają się świetnie, myślę że nie masz się czego bać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ok. Dzięki Panowie za rozwianie wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syncerror Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Mam hamulce Shimano i tarczę Shimano XT i u mnie jest podobnie. Może powierzchnia tarcia jest 1/2mm większa niż u Ciebie, ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Klocki w nowych Shimano tj. Deore/SLX/XT są bardzo wąskie, w porównaniu do moich starych Tektro to ok. 25 % mniejsze klocki. U mnie na SLX + tarcza XT powierzchnia styku wygląda tak samo, całe szczęście, że współczynnik tarcia nie zależy od wielkości powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 I nie ma znaczenia czy to klocki żywiczne czy metaliczne ?? Bo kiedyś chciałem zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syncerror Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ja mam metaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Czyli nie warto na razie w to inwestować. Będę jeździł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Panowie mam jeszcze takie pytanko. Też macie tarczę 86 z Ice-Tech? Czytałem, że szybko się kończy, prawda to? Bo krótko je mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masakator Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Jeżdżę trzy lata. Są nie do zdarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Dzięki za odp. Zapewne zależy kto jak jeździ Jak ktoś ciągle na hantlu to się kończy hehe ale co to za jazda [emoji14] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masakator Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Jeżdżę głównie xc, więc nie są jakoś super obciążane. Niemniej jednak jak juz powiedziałem przy takiej jeździe nie do zatarcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Tarcze Shimano mają limit grubości 1.5mm. W praktyce częściej zmienisz tarczę z powodu kaprysu albo skrzywienia, niż jej zdarcia. Moja XT po całym roku na tylnym kole, przebieg 7kkm, ponad 20 wypadów w góry i jest w połowie żywota (około 1.75mm). A jest używana tylko z klockami metalicznymi i spiekanymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Witam Panowie. Mam jeszcze pytanko odnośnie klocków. Bo te żywiczne na tyle nie wyrabiały w Czechach [emoji14] Będę je kiedyś wymieniał na metaliczne. I pytanie, czy brać te Shimano F03C ? Czy jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 RWD Spiekane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 RWD Spiekane .Coś takiego? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5305521998 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Maja 2015 Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Tak , dokładnie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1987cinek Napisano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Ok. Dzięki. Myślę, że temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi