Skocz do zawartości

[rower] Szosówka z ogłoszeń

Gerwazy33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co prawda pisałem już na forum dla niezarejestrowanych, ale odzewu nie było (może niedużo osób tam zagląda?), więc postanowiłem dołączyć do grona użytkowników i napisać tego posta (a w zasadzie wykorzystać już tylko metodę znaną już starożytnym - "kopiuj - wklej"). Mam nadzieję, że tu uzyskam jakieś rady.

[/wklej]Od jakiegoś już czasu mam zamiar kupić rower szosowy, ale raczej z tych tańszych i w swoich okolicach.

Na ogłoszeniach znalazłem taki model:

http://olx.pl/oferta/rower-szosowy-szosowka-kolarka-CID767-ID9yv1H.html#0210c2ffcc

Czy jest on wart swojej ceny? Raczej nie zamierzam inwestować w sprzęt więcej, przynajmniej w najbliższym czasie. Czy taki rower byłby w stanie wytrzymać kolejne 2-3 lata eksploatacji na poziomie, powiedzmy 300km miesięcznie? A w przypadku ewentualnego zakupu, co należałoby w nim sprawdzić przed dokonaniem tranzakcji?

Za rady dziękuję i pozdrawiam!

Wygląda na oko dobrze. 500 PLN to tanio za ten rower. Z istotnych rzeczy, trzebaby sprawdzić, czy koła są w miarę OK (kręcą się bez oporów i hałasu, obręcze proste, nie ma luźnych szprych). No i stan napędu - głównie stopień zużycia kasety (patrz odpowiedni topic).

Osobiście, o ile koła są w porządku, to liczyłbym się w wypadku tego roweru z wymianą klocków, linek z pancerzami, opon i ew. kasety z łańcuchem - koszta stanowiące spory ułamek ceny (20-50%?), jednak dalej myślę, że warto, bo cena wyjściowa jest niska. 

Wygląda bardzo fajnie. Na pewno do czyszczenia i smarowania, regulacji. Potem możesz wymienić owijkę, bo to jednak dość osobisty element - nie tylko poprawia estetykę, ale ze względu na higienę. 

nie podany jest rozmiar, ale jak Ci spasuje i zobaczysz, że nie ma jakiś większych problemów to cena wydaje się OK. Opony mogą być zużyte, sprawdź suport czy nie trzeszczy i nie ma luzów, pedały czy się kręcą bez luzów i czy nie są zapieczone. Stery, rama z widelcem - czy nie ma wgniotów, jakiś dramatycznych spawań, etc. 

I śmigaj jak najwięcej. 

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...