Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam z racji, że niedaleko mnie w Czechach są dosyć fajne trasy enduro (rychleby) zastanawiam się na zakupem jakiegoś roweru, żeby weekendowo tam pośmigać. Wybrać mam zamiar pomiędzy Krossem B3, w którym odpycha mnie przede wszystkim korba suntoura a Giantem Talonem 29er w którym nie jestem przekonany do hydrauliki tektro aczkolwiek mogę być w błędzie,
Uprzedzam iż wybierać mogę między tymi dwoma markami gdyż będę miał na nie spory rabat. Ma ktoś jakieś doświadczenie z owymi rowerumi? 

Napisano

Kross ma rzeczywiście słabą korbę (44T przy dużym kole :sick:) i na kwadrat, hamulce o wręcz złej opinii, a do tego miał przygody z ramami w 29erach.

Talon ma korbę Alivio na octalinku o rozsądnym stopniowaniu i ogólnie nie najgorszy osprzęt. Użytkuję osobiście hydraulikę tektro już 4 tys km i złego słowa nie powiem - wymieniłem tylko klocki. Ja mam jednak model Draco, a tutaj są tańsze - gorsze?

Tak poza tym to oba rowery nic sobą specjalnie nie reprezentują i nie posiadają amortyzatorów w pełnym tego słowa znaczeniu.

Napisano

No właśnie amortyzator to bolączka chyba większości rowerów w tym segmencie cenowym, no ale po jednym sezonie można go wymienić, ewentualnie kurzy mi się dirt jumper 2 130mm który mógłby tego suntoura zastąpić.

Napisano (edytowane)

Talon owszem ale 27,5 no chyba, że jesteś naprawdę bardzo wysoki.

Nie możesz sobie od tak wsadzić wideł o skoku 130mm.

Edytowane przez beskid
Napisano

Mam Talona 2 29er z 2013 z hamulcami Tektro HDC 3000. Poza tym, że trzeba je co i rusz regulować przy tarczach nie mam do nich najmniejszych zastrzeżeń. Hamują jak zwariowane, nie ciekną, nie zapowietrzają się. Piszę o jeździe rekreacyjnej. Zalecam ostrożność przy pierwszym kontakcie z tarczówkami. To są wreszcie hamulce, a nie spowalniacze :) .

Napisano (edytowane)

Skoro fundusze takie a nie inne to w zasadzie nie ma tematu. Oczywiście Giant. Jak na poważnie "złapiesz temat" to niestety czekają Cię pewne inwestycje w ulepszenie tego i owego.

Edytowane przez beskid
Napisano

To będzie rowerek na max 2 sezony, na rozruszanie poza szosą i ogólnie sprawdzenie czy to jest to czego szukam, następnie na pewno przesiądę się na jakiegoś fulla, dlatego teraz celuje w coś z niższej półki cenowej. Przy 179 cm wzrostu m'ka 29era, powinna chyba być w porządku ?

Napisano

Rozmiar M czy tam 17' powinien być Ok.

Tylko żebyś nie zraził się tym, że "amortyzator" w tym rowerze nie za bardzo działa.

Przy dobrym widelcu i bezdętkowych oponach w każdy teren poza prawdziwymi górami sztywna rama będzie wystarczająca, ale to moje zdanie :sweat:

Wąskich ścieżek i gumowych drzew :thumbsup:

Napisano

Ja kupilem miesiac temu Gianta Talon 2 27,5 cala. Polecam jak najbardziej ten model, mierzylem tez talona 29 cali ale ten wg mnie byl lepszy i wzialem 27,5 kolo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...