Stowner Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam z racji, że niedaleko mnie w Czechach są dosyć fajne trasy enduro (rychleby) zastanawiam się na zakupem jakiegoś roweru, żeby weekendowo tam pośmigać. Wybrać mam zamiar pomiędzy Krossem B3, w którym odpycha mnie przede wszystkim korba suntoura a Giantem Talonem 29er w którym nie jestem przekonany do hydrauliki tektro aczkolwiek mogę być w błędzie,Uprzedzam iż wybierać mogę między tymi dwoma markami gdyż będę miał na nie spory rabat. Ma ktoś jakieś doświadczenie z owymi rowerumi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Kross ma rzeczywiście słabą korbę (44T przy dużym kole ) i na kwadrat, hamulce o wręcz złej opinii, a do tego miał przygody z ramami w 29erach. Talon ma korbę Alivio na octalinku o rozsądnym stopniowaniu i ogólnie nie najgorszy osprzęt. Użytkuję osobiście hydraulikę tektro już 4 tys km i złego słowa nie powiem - wymieniłem tylko klocki. Ja mam jednak model Draco, a tutaj są tańsze - gorsze? Tak poza tym to oba rowery nic sobą specjalnie nie reprezentują i nie posiadają amortyzatorów w pełnym tego słowa znaczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stowner Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 No właśnie amortyzator to bolączka chyba większości rowerów w tym segmencie cenowym, no ale po jednym sezonie można go wymienić, ewentualnie kurzy mi się dirt jumper 2 130mm który mógłby tego suntoura zastąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Talon owszem ale 27,5 no chyba, że jesteś naprawdę bardzo wysoki. Nie możesz sobie od tak wsadzić wideł o skoku 130mm. Edytowane 30 Marca 2015 przez beskid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stowner Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Z 27.5 do wyboru mam tylko Talon 4 z nie oszukujmy się mizernym osprzętem, chyba nie jest mi dany zjazd z szosy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HerrMann Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Mam Talona 2 29er z 2013 z hamulcami Tektro HDC 3000. Poza tym, że trzeba je co i rusz regulować przy tarczach nie mam do nich najmniejszych zastrzeżeń. Hamują jak zwariowane, nie ciekną, nie zapowietrzają się. Piszę o jeździe rekreacyjnej. Zalecam ostrożność przy pierwszym kontakcie z tarczówkami. To są wreszcie hamulce, a nie spowalniacze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Skoro fundusze takie a nie inne to w zasadzie nie ma tematu. Oczywiście Giant. Jak na poważnie "złapiesz temat" to niestety czekają Cię pewne inwestycje w ulepszenie tego i owego. Edytowane 30 Marca 2015 przez beskid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stowner Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 To będzie rowerek na max 2 sezony, na rozruszanie poza szosą i ogólnie sprawdzenie czy to jest to czego szukam, następnie na pewno przesiądę się na jakiegoś fulla, dlatego teraz celuje w coś z niższej półki cenowej. Przy 179 cm wzrostu m'ka 29era, powinna chyba być w porządku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Rozmiar M czy tam 17' powinien być Ok. Tylko żebyś nie zraził się tym, że "amortyzator" w tym rowerze nie za bardzo działa. Przy dobrym widelcu i bezdętkowych oponach w każdy teren poza prawdziwymi górami sztywna rama będzie wystarczająca, ale to moje zdanie Wąskich ścieżek i gumowych drzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz88 Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Ja kupilem miesiac temu Gianta Talon 2 27,5 cala. Polecam jak najbardziej ten model, mierzylem tez talona 29 cali ale ten wg mnie byl lepszy i wzialem 27,5 kolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi