hipodrom Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Hej Mam możliwość okazyjnie kupienia roweru który mnie interesuje. Jest to rower fitness/hybryda/szosowy z prostą kierownicą. Jego górna rura jest prawie że pozioma, minimalny spadek. Mam 190 cm i krocze 88cm, rower jest XXL, 23,5 cale, 59,7cm , pozioma rura na wysokości ok.84cm., koła 28" W butach moje krocze wzrośnie do około 89cm, co daje około 5cm luzu (chyba wystarczy, nawet przy lekko luźniejszych spodniach). Czy rama roweru jest dużo "za duża"? Z tego co czytałem, dla rowerów szosowych większa rama nie jest wielkim problemem ( bardziej aerodynomiczna pozycja ale mniej zwrotny - ale po co mi zwrotność na szosie? ) Niestety nie mam możliwości sprawdzenia w rzeczywistości roweru przed kupnem. Jeśli przekrok jest ok, a pozostałe wymiary za duże, może wtedy będę coś kombinował z mostkiem albo sztycą podsiodłową? Proszę o rady.
copone Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Niby dedykowany dla Ciebie jest rozmiar XL, ale w górnej granicy. Tak jak piszesz krótszy mostek powinien załatwić sprawę. Tyle, że bez przymiarki pewności mieć nie można
cienkun Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Przekrok jest mniej wany, niż długość górnej rury. Jeżeli jest za długa, to będziesz wyciągnięty zbytnio i ani wygoda, ani efektywność nie będą na dobrym poziomie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.