Skocz do zawartości

[łancuch] wybuór łancucha c10 czy XT

grzechu2410

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam właśnie składam nowy napęd 10 sp i stoję przed wyborem łańcuchów , w skład napędu wchodzi korba SLX 2 blaty i kaseta XT 10s . Gdyby nie cena campy C10 to bym się nie zastanawiał ale kosztuje ok 180 zł , a chce jeździć na 2 łańcuchy wiedz prawie 400 zł ... to trochę drogo . Cena XT to 75 zł wiedz co robić ?

Napisano

Już o tym było nie raz - foorumowa szukajka nie boli. Ogólnie jak kolega wyżej podpowiada - veloce jest wystarczający - zdecydowanie polecam - 129 zł./szt

Napisano

Zobacz sobie ile kosztuje nowa kaseta a ile kosztuje łańcuch. Stałem przed podobnym wyborem jakiś czas temu i zdecydowałem się na 1 łańcuch c10.

Jak mi się rozciągnie to kupię sobie drugi. Szkoda kasy na drugi łańcuch zwłaszcza, że cena jest podobna do nowej kasety XT.

Napisano

Skuje campagonolo zwykłym skuwaczem ? Bo zastanawiam się nad KMC a Campagnolo, a czytałem różne opinie co do założenia go bez spinki lub ich magicznego skuwacza.

Napisano

Zobacz sobie ile kosztuje nowa kaseta a ile kosztuje łańcuch. Stałem przed podobnym wyborem jakiś czas temu i zdecydowałem się na 1 łańcuch c10.

Jak mi się rozciągnie to kupię sobie drugi. Szkoda kasy na drugi łańcuch zwłaszcza, że cena jest podobna do nowej kasety XT.

Gwarantuje ci to że jak będziesz czekał do rozciągnięcia tego łańcucha to nowo nabyty nigdy w życiu nie dogada się z najmniejszymi zębatkami w kasecie, campy (nowy z pudełka) są bardzo wrażliwe na najmniejsze zużycie kasety!

Pozostaje wtedy dokupić trzy najmniejsze zębatki a to koszt w przypadku xt ok 90zł.

Ja radzę kupić przynajmniej dwa c10 i zmieniać je dość często pa początku. 

Napisano

Czytaliście może test łańcuchów w najnowszym Bb ? Wyszło im, że wylajtowane łańcuchy z górnej półki rozciągają się szybciej i więcej niż te tańsze i cięższe "aż" o 20g ?

No i wygrał KMC wśród "średniaków"...

Aha - jeszcze jedno: 9sp chodził bez zarzutów na 10sp napędzie :-) Może faktycznie nie warto przepłacać czasem...?

Napisano

Zobaczymy kiedy w ogóle pojawi się pierwsze wyciągnięcie łańcucha. Wtedy będę myślał co robić.

Słuszna uwaga.Najważniejsze to nie dać się zwariować :) 

Napisano

Kupiłem 2x c10 cena 280 zł kaseta Xt 200 zł obie ceny z przesyłką , razem 480 zł wystarczy na powiedzmy 10 tys ? . Zestaw kaseta Xt 200 zł , łańcuch Xt x2 = 150 zł , razem 350 zł . Taki zestaw myślę że wytrzyma 7-8tys Km , czy warto dopłacać odpowiedzmy sobie sami :)

Gość forestowy
Napisano

Ciężko przewidzieć ile wytrzyma, ale 10 tyś to chyba optymistyczny wynik.

Założyłem na ten sezon kasete CS-HG80 + 2 x C9 i będę zadowolony jak 5 tyś zrobie. Dbam żeby napęd był czysty  i zmieniam łańcuchy co 250 km. Zobaczymy.

Poprzedni zestaw kaseta HG50 + guma od majtek HG53 zdechł po 1,5 tyś km :)

Napisano

Założyłem na ten sezon kasete CS-HG80 + 2 x C9 i będę zadowolony jak 5 tyś zrobie

bez przesady w tamtym roku kaseta slx cshg81 i łańcuch sram pc1091 i zrobiłem 5tyś (na jednym łańcuchu, średnio dbając o czystość i dosyć mocno dogniatając) kasetę zmieliło na średnim pająku bo na nim najwięcej jeździłem ale największe zębatki i najmniejsze jeszcze ciągły bez przeskakiwania (oczywiście nie na środkowym blacie korby bo on też już był zjechany) więc chyba dwie campy to 10tyś powinny udźwignąć.  

Napisano

Ja na XT 10sp  zrobiłem 6 tys km i jeśli wierzyć chińskiemu sprawdzianowi to wyciągnął się minimalnie.Nowy łańcuch przyjął się bez problemu.Ale ja nie jeżdżę "siłowo" lecz głównie wożę się wokół komina.

Czytając wasze opinie o łańcuchach XT odnoszę wrażenie,że zajeżdżacie je co 1000 km ...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Własnie teraz mam podobny dylemat ponieważ w czwartek gałąź wpadła mi w łańcuch co zakończyło się połamaniem przerzutki xt, złamanym hakiem i skrzywionym łańcuchem. Musze kupić łańcuch nowy i zastanawiam się czy jest sens inwestować w dobry łańcuch czy kupić taki jak miałem czyli shimano slx/xt. Łańcuch do MTB lapierre pro race 327 i spokojnie nie jeżdżę.

Mam problem z hakiem ponieważ nie mogę dostać taki jak był, pozostają mi tylko zamienniki w których i tak musze przerobić otwory mocujące do ramy :(
Kolejne pytanie to czekam mnie zakup nowej przerzutki, w starej jest złamany dolny wózek a górny jest pokrzywiony, zastanawiam się czym różni się napęd xt od slx lub może zainwestować w sram?? szukam wątku odnosnie napędów takich, może ktoś miał podobny dylemat.

Napisano

Z przerzutek miałem SLX , teraz mam XT i jest bardziej sztywna ma Shadow+ , moim zdaniem ładniejsza :) , co do łańcucha  kupił bym XT w moim przypadku i tak co sezon zmieniam kasetę i łańcuch wiedz nie ma sensu inwestować np. w campe C10 . Niestety kupiłem niedawno campagnolo i mam z nim same problemy , moim zdaniem lepiej kupić 2 łańcuchy XT niż jeden C10 .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...