Razill Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Witam posiadam ramę jak w temacie przy wzroście 182cm oraz długości nogi 88cm (metoda z poziomicą) Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy moja rama aby nie jest za mała? sęk w tym że jadąc nie odczuwam żadnego dyskomfortu natomiast patrząc na zdjęcia odniosłem wrażenia jakby była ciut za mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 teżwydaje mi się że jest za mała ...ale pokaż te zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 A jak z optymalnym wyprostem nóg? Daje się osiągnąć jakąś w miarę normalną sztycą? Jak pochylenie tułowia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Oto i fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 no jak na moje oko to rama jest za mała ... dla mnie to jest pozycja turystyczna Jaką masz sztyce i na ile wyciągniętą? jaki długi mostek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Mostek 7cm, sztyca 23,5cm mierzone od zacisku do początku uchwytu z jarzmem siodelka Proszę was poradźcie coś Panowie.Czy rzeczywiście wypadałoby zmienić ramę na większą?Czy też jest inne wyjście, szczerze powiedziawszy miałem w planach wymianę amortyzatora bardziej niż ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 ja tam specjalistą nie jestem więc może poczekajmy na jakiegoś uczonego a powiedz mi...jak tak siedzisz to widzisz przednią piastę (w normalnej pozycji do jazdy)...przed kierownicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Teraz się przymierzyłem to piasta jest na równi z kielią, może lekko przed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Powiem tak...Twoja rama ma podobne wymiary do mojej (podsiodłówka i główna) tylko że ja mam 176cm i 80cm noga. Mam taki sam mostek 70mm oraz sztyce 450mm wysuniętą prawie na maksa...brakuje 2cm do znacznika. Na pewno dobrze Ci się podjeżdża bo masz mniejszą ramę, kokpit masz dobrze ustawiony bo kierownica prawie zasłania piastę, jeżeli tylko możesz na tyle wyciągnąć sztyce aby ustawić noge i w miarę dobrze się czujesz na tej ramie podczas zjazdów... to jeździj zawsze mozesz sprawdzić w jakimś sklepie jak to by było na 19" pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Leniu, jesteś pewny, że masz nogę 80cm albo, że sztyca to 450-ka? Jeżeli tak to masz chyba buty na 10cm podeszwie. Przy podsiodłówce 17,5" i nodze 80cm, powinna wystarczyć sztyca 350mm, a 400-ka ze sporym zapasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Na mojej sztycy niestety nie widzę znacznika ale do końca brakuje jakieś 8cm, gdy w najniższym polożeniu pedała noga postawiona na pięcie jest niemal wyprostowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Leniu, jesteś pewny, że masz nogę 80cm albo, że sztyca to 450-ka co do nogi to jestem pewien na 100% a co do sztycy...to myślałem o 350, napisałem 450 a mam 400 dziękuję za czujność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Zastanawiam się jeszcze nad odwróceniem mostka na minus i usunięciem podkładek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Sztyca z offsetem na 25 mm,lub mostek 90/110 mm,zmiana mostka na minus,zdjęcie podkładek,musisz pokombinowć z tymi elementami w takich rozmiarach,sztyca wysunięta zbyt mocno zagraża połamaniem podsiodłówki zwłaszcza u ciężkiego rajdera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syncerror Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) dla mnie to jest pozycja turystyczna Ja mam big nine 19" przy 175 wzrostu i przekrok coś około 79/80 z tego co pamiętam. Mostek mam 85mm a sztycę 350-tkę, ale na ile wysuniętą to ciężko mi powiedzieć teraz - musiałbym zmierzyć w domu. Pozycję mam na pewno dużo bardziej "sportową" niż Ty. Dobrze mi się jeździ, dobrze podjeżdża. Ty przy takim wzroście tym bardziej powinieneś mieć 19". Ostatnio zacząłem się zastanawiać czy moja rama aby nie jest za mała? Jednak jeśli tylko się zacząłeś zastanawiać a dobrze Ci się jeździ to wg mnie nie ma sensu zawracać sobie tym głowy. Edytowane 31 Marca 2015 przez syncerror Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syncerror Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Sztycę mam w swoim wysuniętą na mniej więcej 19cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Jadę jutro do sklepu sprawdzę jaki rozmiar big nine mi dobiorą, będę miał dodatkowy punkt odniesienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Więc tak byłem dziś w 2 sklepach zgodnie stwierdzili że rama jest za mała szkoda tylko że nie byli tacy mądrzy jak kupowałem eh... Sytuacja robi się poważna i za bardzo nie wiem jak z niej wybrnąć zmiana ramy to nie mały wydatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Sprawa byłaby poważniejsza gdybyś się źle czuł na tej ramie. Na początek pobaw sie mostkiem i sztycą. To opcja najtańsza. Daj mostek 90mm i odwróć na minus, do tego sztyca z offsetem i pozycja odczuwalnie się zmieni. Może znasz kogoś kto ma taki mostek i sztycę, więc będziesz mieć przymiarkę za darmo. Albo w sklepie skoro ci tak dobrze doradzili z doborem rozmiaru, to niech sie teraz postarają i dadzą części przynajmniej do przymiarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Tak zrobię spróbuję najpierw swój mostek odwrócić potem założę dłuższy, patrzyłem dziś na ramę accent peak 29 rozmiar L to byłoby takie wyjście awaryjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Wielu sobie ją chwali...w tym i ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
syncerror Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 A na dodatek, przy odrobinie szczęścia zmiana ramy, przy sprzedaży starej, by Cie wyniosła bardzo nie wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Mam nadzieje tylko że nie będzie problemu z kompatybilnością części, wątpię żebym sprzedał swoją ramę ciekawe czy Accent jest lżejszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Waga 1740g (rozmiar L) - czyli Twoja docelowa. Twoja Mka ile teraz waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razill Napisano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Mojej nie ważyłem ale 900D w rozmiarze 19 waży 1950 czyli jest różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi