hadman Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Witam, jako że oczekuje na nowy rowerek, tj. CTM SPARK 1.0 chciałbym napisać temacik co polecacie dokupić do niego.? chciałbym się też dowiedzieć ile na start mniej więcej trzeba się przygotować aby kupić te początkowe zabawki do nowego roweru: Błotniki, lampka tył - przód, licznik, sakwę na klucze i inne duperele, zapięcie, bidon ze statywem jestem zielony w temacie tych akcesoriów a tematów jest bardzo dużo i w każdym jest inna cena inna jakoś. Mi nie potrzerbne jakieś super jakościowo ani wybajerzone akcesoria.
Baikal Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 - błotniki - najlepiej sprawdzą się pełne metalowe - sporo osób poleci pewnie SKS (są też tańsze opcję) - lampka - kwestia kasy i przeznaczenia czy chcesz latarkę ,,taktyczną" na ogniwa czy np lidowskie (całkiem spoko) lidl +- 50zł tył z przodem jak coś innego to np convoy + walle ale to już sporo drożej bo sam walle prawie 50zł - licznik również cena - od sigma speedmaster 5000 (ok 30zł) po liczniki bezprzewodowe z kadencją - zapięcie waga - ciężko i solidnie łańcuch np: kryptonite/abus cena +- 200zł za rozsądną długość i dobry hartowany sprzęt (około 3kg) lżej a również solidnie u-lock abus/onguard/kryptonite trochę taniej niż łańcuch a wytrzymałość podobna czasami większa kwestia modelu - bidon nie wiem wolę butelki nie martwię się czyszczeniem, uchwyt jaki Ci się tylko podoba - lżej z kompozytów parę gram więcej i metal/aluminium (ten się nie połamie) - sakwa - torba pod siodłowa? kwestia gustu - dzwonek - trąbka:P? - reszta - masz jakieś klucze? pompkę, dętkę/ łatki, łyżkę? więc od myślę 350++ chyba, że polecisz z tańszym ulockiem
hadman Napisano 30 Marca 2015 Autor Napisano 30 Marca 2015 Tak jak mówiłem, puki co to nawet roweru nie mam wiec nie mam nic:) sorki... jednak mam:D kupiłem płachtę na rower na deszczowe dni ;P apropo chciałem zapytać czy warto kupować jakieś wybajerowane liczniki? bo szczerze to bede do pracy głównie jeździł i czym sie różnią te liczniki do siebie i jakie polecacie ? edit: ostatnio znajomy zakupił takie zapięcie : http://allegro.pl/author-lancuch-zapiecie-achl-55-90cm-finish-line-i5098123253.html - warto myślicie 68 zł wydać na takie zapięcie?
alagor96 Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Liczniki zwykle różnią się od siebie głównie ilością funkcji, często dla zwykłego użytkownika mało przydatnych. Jednak unikałbym tych najtańszych, bo słabo u nich z jakością. A co do tego ańcucha, to może być trochę za słaby, jak na rower za tą cenę, jak nie chcesz dużo wydawać, to pomyśl raczej nad jakiś u-lockiem.
hadman Napisano 30 Marca 2015 Autor Napisano 30 Marca 2015 a jaki byście polecili z allegro dobre zapięcie cena/jakosć . Nadmienię iż mam garaż i rower na noc będzie tam nocował a pod pracą nikt mi nie gwizdnie roweru, ewentualnie jak gdzięś do miasta pojade i zostawie gdzieś rower ale nie wiem w jakich okolicznościach
hadman Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Napisano 1 Kwietnia 2015 błotniki : http://allegro.pl/blotniki-simpla-hammer-2-sde-24-26-28-29-przod-tyl-i4906992152.html - takie błotniki podejdą? albo za 18 zł http://allegro.pl/blotniki-simpla-classic-sde-24-26-przod-tyl-i4906991913.html zapięcie : http://allegro.pl/blokada-sekura-kb306-u-lock-podkowa-niemiecka-i5117066292.html warto takie zapięcie?
tobo Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 "Wybajerowany licznik" - jednym z bajerów jest to,że licznik jest bezprzewodowy. W tym przypadku rozsądnie jest wziąć produkt markowy, który nie będzie miał np problemu z przesyłem informacji. Minusem bezprzewodowych jest obecność większej ilości baterii niż w przewodowych. Koszyk na bidon - metalowy wyciera się i rysuje bidon, co nie ma znaczenia praktycznego, ma estetyczne dla niektórych. Oświetlenie - dwie kategorie - sygnalizujące Twoją obecność na drodze i oświetlające drogę. Jeśli będziesz jeździł po zmroku typ drugi jest niezbędny, chyba że jazda byłaby wyłącznie po oświetlonych drogach, wtedy możesz pozostać przy typie pierwszym. Popularne są obecnie lampki "silikonowe", czyli małe diodowe, w gumowanej obudowie mocowane na gumową opaskę, wystarczają jako światła pozycyjne, łatwe w instalacji, minimalistyczne. Nie patrz na bardzo tanie "atrakcyjne" akcesoria np na allegro - ich jakość wykonania oraz użyte materiały nie pozwalają na bezproblemową eksploatację - plastiki w takim przypadku są łatwo łamliwe, kruche, szczególnie wszelkiego rodzaju mocowania, np oświetlenia, licznika itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.