Czopsztejn Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 Dobry wieczór, zakupiłem ostatnio opony Geax Saguaro 26 2.2 56-559 TNT. Mam problem z poprawnym założeniem ich na obręcz WTB Speed Disc, tzn. opona wchodzi z drobnym siłowaniem się z nią, ale po osadzeniu nie wchodzi równomiernie w obręcz. Próbowałem zmniejszyć ciśnienie i zrobić parę kółek wokół domu, żeby się sama ułożyła, jednak nic to nie daje...w rezultacie kręci się tak, jakby było scentrowane koło. Nie wiem czy to ma wpływ, ale na razie użytkuję ja w zestawie z dętką (najwięcej wychodzi w pobliżu wentyla). Dodam na koniec, że wcześniej na tych samych obręczach śmigała opona S. Smart Sam 2.1 54-559. Proszę o pomoc. Cz.
benek196 Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 Niższe ciśnienie nie pomoże Przed pompowaniem daj mydliny na oponę i napompuj ja do górnej granicy ciśnienia Żadna opona jeszcze się nie oparła takiemu zakładaniu w tych co zakładałem. Jak opona będzie wskakiwala na rant będziesz mógł usłyszeć charakterystyczne 'strzelanie' więc się nie bój że obręcz się uszkodzi.
Czopsztejn Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Ok, dzięki za odpowiedź! Rozumiem, że fakt, iż poprzednia opona miała wymiary 54-559, a ta ma 56-559 nie masz aż tak dużego znaczenia? Tak samo fakt, że używam ją z dętką?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.