mpm470 Napisano 29 Marca 2015 Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) Witam wszystkich Otóż postanowiłem wrócić do jazdy na rowerze po 3 letniej przerwie, co zaowocowało złożeniem nowego roweru,na początku wspomnę tylko, że waga jest czysto orientacyjna ponieważ tak naprawdę waga połowy z wymienionych niżej komponentów jest brana z katalogów/neta, więc myślę, że dopóki wszystkiego nie zważę( o ile w ogóle to zrobię ) nie ma co wciągać mojego śmigacza do żadnych rankingów, powiedzmy, że jest to czysto informacyjny post . W każdym razie waga roweru raczej będzie wynosić ok 10,5 kg. Co do samego roweru został on złożony na nowych bądź używanych ale w stanie praktycznie jak nowym komponentach. Koła będą na 100% zmieniane ale myślę, że w przyszłym sezonie, niestety budżet nie pociągnął wszystkiego, gdyż planowałem trochę tańsze komponenty no ale jak już zacząłem to jak to się mówi trochę popłynąłem, zdjęcia dodam jak złożę rower, bo jak na razie nie wszystkie części dojechały. Zamieszcze jednak fotkęw jakim stanie rower jest obecnie Rower mam nadzieję skończyć w ciągu tygodnia, jednak nie wiem ile będę walczył np z centrowaniem kół . Bar Plugs: (Korki do kierownicy): Easton (waga podana razem z owijką)Brake (Front): (Hamulec przedni): Avid Elixir 3 168g (klamka, przewód, tarcza)Brake (Rear): (Hamulec tylny): Będzie Vka, ( najprawdopodobniej Avid SD7 lub XT)Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) Avid Elixir 3 (waga podana przy hamulcu)Cables: (Pancerze i linki):NIRO Cassette: (Kaseta) Shimano SLX HG80 11-34 ok 302gChain: (łanńuch): SHimano XT 290gCrankset: (Korby): Shimano XT (waga wraz z suportem) 870gDerlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano XT 152gDerlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano Xt Długi wózek 227gFork: (Widelec) SR Santour Axon 100mm 1519gFrame: (Rama) Focus Black Forest Sport Pro 1800g Handlebar: (Kierownica): Boplight Team 560mm 174gHandlebar Tape: (Owijka) Easton EVA 50gHeadset: (Stery) maszynowe, półzintegrowane Chin Haur 290 (waga doliczoan do ramy)Pedals: (Pedały): Shimano PD-M520 373gSeat: (Siodło): Selle Italia X2 Flow 278gSeatpost: (Sztyca): Raceface Evolve 400mm 265gSeatpost clamp: (Zacisk sztycy) (no name, wliczony w wage ramy)Shifters: (Manetki): Shimano LX 255gSkewers: (Zaciski koł): Shimano 102gStarnut: (Gwiazdka): No name wliczone w wagę ramyStem: (Mostek): Raceface Ride 100mm 159gTire (Front): (Opona przednia) Continental Race King 2.0 515gTire (Rear): (Opona tylna)Continental Race King 2.0 521gTubes: (Dętki) Hutchinson 280g /2sztWheel Front/Rear: (Koło przednie/Tylne)-Hubs: (Piasty) Deore M525 693g /2szt-Rims: (Obręcze) Accent Trackliner 877g-Spokes: (Szprychy) CNspokes 503g (72szt z nyplami)-Nipples: (Nyple)CNspokes -Rim tape: (Opaska) Jogon Razem z linkami, bidonami itp: ~10500 g Edytowane 29 Marca 2015 przez mpm470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Trochę mi się wydaje ,że te wagi poszczególnych części są trochę oszukane.Hamulec kompletny 168g ? . Przy wadze ramy 1800g i kołach ponad 2000g ten wynik będzie Ci ciężko uzyskać.Będziesz musiał w inne podzespoły dużo kasy zainwestować. lekki-rower.blogspot.com Edytowane 30 Marca 2015 przez kidot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Waga ramy jest ze sterami - sama rama 1510 by z tego wynikało. Swoją drogą, zestaw Vka+tarcza musi być epicko upierdliwy No i obręcze bardzo wąskie, nawet na dwucalową oponę... Edytowane 30 Marca 2015 przez ludz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 1500 gr rama alu? Trochę mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm470 Napisano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Akurat rama jest jedyną rzeczą z roweru którą ważyłem sam, na niezbyt w prawdzie dokładnej wadze bo do 100g ale wyszlo 1800, jak mówiłem ważyłem razem ze sterami i zaciskiem, jak będe ważył jeszcze raz to wrzuce fotki Hamulec miało być 498 , co do upierdliwości zestawu... jezdziłem na podobnym kiedyś i nie odczułem, przynajmniej jest pewność, że któryś hamulec będzie działał , chociaż łamię się czy nie dokupić drugiego elixira na tył.PS Nie wiem co Ty za stery masz, że ważą 300g... Moje mają podobno 120g+-2g http://www.allproducts.com/ee/chinhaur/ch_290bw.html Więc waga samej ramy wychodzi jakos 1680g.No i oczywiście, wagi mogą być trochę oszukane, bo jak wspomniałem głównie specyfikacje Edytowane 30 Marca 2015 przez mpm470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 30 Marca 2015 Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 To w takim razie jeszcze bardziej się kupy nie trzyma Piszesz na górze, że rama waży 2000g, potem że wyszło 1800 ze sterami i zaciskiem. No i zapis taki jak przy sterach jest cokolwiek mylący. Ogarnij trochę sposób przekazu informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm470 Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) W którym miejscu napisałem, że rama waży 2000g? Ogarnij trochę sposób przyswajania informacji... Edytowane 31 Marca 2015 przez mpm470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Temat jest trochę sf bo przy tych założeniach i częściach jak będzie niskie 11 kg to będzie dobrze, poza tym wstawiamy tutaj raczej gotowe projekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Jeśli chcesz aby Twój projekt wypalił i rower mało ważył to koła (prawie 2100) to porażka.Nie wiem ile ważysz ale musisz rozejżeć się za kołami 1500-1700g. lekki-rower.blogspot.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm470 Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 kidot, zdaje sobie z tego sprawę. Koła będą zmieniane tylko obecnie trochę mi budżet wypłukało więc musiałem złożyć coś na parę miesięcy, docelowo planuje zainwestować w lżejsze i wytrzymalsze koła, no a nie ma co ukrywać ze to ponad 1000 będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Wieje optymizmem ... Myślę że szacowane 10500 g na samym początku podałeś tylko i wyłącznie w celu rozruszania debaty i szumu nad projektem ... Z mojego doświadczenia Miałem lżejszą ramę, lżejszy widelec, lżejsze koła , lżejszy kokpit i sztyce ... do tego opony napęd w zbliżonej masie ... Bez bidonów koszyków licznika i tym podobnych wnosiłem na wagę okolice właśnie 10500g Ciekawe jak z ta specyfikacją zrobisz taką wagę Obserwuje z niedowierzaniem i przecieram oczy ... czekam na finalna wagę ... Jak zmieścisz się w okolicach 10900 - 11100 to będzie akurat waga na przedstawione komponenty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm470 Napisano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Trzeba być optymistą No dobra, oficjalnie proszę o zmianę w tytule na ok 11000 Co do rozruszenia debaty, w sumie efekt uboczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 31 Marca 2015 Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) ja mam race kingi supersonic x 2 cale po 400 g Rower 11 kg ale być może mam cięższe komponenty (bo to retro z 1999 r) Edytowane 31 Marca 2015 przez dovectra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm470 Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) W zasadzie rowerek skończony, pozostało wyregulować przerzutki hamulce itp... niestety święta bez roweru bo się nie wyrobiłem i musiałem wyjechać, jak na razie wygląda to tak, co do wagi tak jak mówiliście będzie ok 11kg, obawiam się koloru owijki na kierownicy po pierwszej jeździe no ale cóż... Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez mpm470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) jakoś nie mogę zaakceptować obręczy do v-ek w kołach na tarcze widzę, że na tyle v-ka ale .... no nie mogę i już Brake (Front): (Hamulec przedni): Avid Elixir 3 168g (klamka, przewód, tarcza) sama tarcza avid 180mm waży ok 150 g 160ka ok 110 więc ta waga jest z sufitu edit: aż poszedłem zważyć mój stary przedni elixir 1 co w skrzynce leży technicznie to to samo co 3ka tylo obejma jest nie dzielona i klamka+przewód+zacisk ... bez adaptera i śrub mocujących waży 247g Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez bartnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm470 Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 @bartnikPrzecież napisałem w poście niżej, że waga hamulca to błąd Koła będą zmieniane, te to tymczasowe "dojazdówki" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 wiesz - gdybym pamiętał wszystkie posty jakie czytałem tydzień/miesiąc/rok temu to ... who knows? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Jak dla mnie to zważ wszystko jak trzeba, zrób porządną rozpiskę i dopiero wrzuć. Bo w obecnej chwili to mamy podany fragment części, wagi z czapy i nie wiadomo skąd biorące się 10500g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm470 Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak dla mnie to zważ wszystko jak trzeba, zrób porządną rozpiskę i dopiero wrzuć. Bo w obecnej chwili to mamy podany fragment części, wagi z czapy i nie wiadomo skąd biorące się 10500g. Przeczytaj wszystkie posty w temacie a dowiesz się skąd ta waga, nie mam zamiaru kupować wagi tylko po to żeby ważyć części rowerowe, nie mam również czasu, ani chęci na rokręcanie całego roweru tylko po to żeby go zważyć, napisałem w pierwszym poście, że waga jest orientacyjna i taka pozostanie. Nie podoba się, nie czytaj, i po problemie Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez mpm470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 to zważ cały i dodaj to co masz jeszcze luzem - już będzie jakaś realna wartość a nie z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 "Generalnie nie generalizując" jeżeli mamy się bawić w "manie lekkości" bo tak dział sugeruje ... to miejmy też wagę w domu bo inaczej to nie ma sensu ... Są inne miejsca aby pokazywać swój rower jeżeli nam nie zależy na rzetelnych danych odnośnie wagi ... Mamy "Garaż" ... i mamy dział "Wasze rowery" ... Wydaję mi się że jednak miejsce założenia tematu do czegoś zobowiązuje ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm470 Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Hmm, no ale przecież temat nie jest w dziale "Mania Lekkości" tylko " Projekty Rowerów-> MTB HT", więc nie widzę związku Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez mpm470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 MTB HT to podforum "mania lekkości+ projekty rowerów". Jak sama nazwa wskazuje chodzi tutaj o zbijanie wagi. Jeżeli nie chcesz podać realnej wagi, rozpiska tego co masz jest zrobiona bez starania się to wyrzuć ten temat do kosza albo popraw to co jest. I nie pisz, że na początku powiedziałeś jak ma wyglądać projekt i nie masz zamiaru opowiadać o tym jeszcze raz tylko dostosuj się do regulaminu który obowiązuje każdego użytkownika forum. To znacznie ulatwia czytanie. Dodatkowo nie trafisz wtedy na hejty, bo rower znajdzie się w odpowiednim dziale i wszystko będzie cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Wizualnie wygląda super, ale mogłeś postarać się przy rozpisce. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Zazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpm470 Napisano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Rower skonczony, po zważeniu mniej wiecęj 11,7kg z oświetleniem, bidonem i torebką podsiodłową, liczę, że z 600g do urwania na samych kołach, następne 300 opony i dętki, myślę, że to będzie priorytet. Co do10,5kg... hmm powiedzmy, że nauczony pokory pozostawiam to jako cel Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez mpm470 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi