zennez Napisano 28 Marca 2015 Napisano 28 Marca 2015 Witajcie Poszukuję opon 28 cali, głównie jeżdżę po asfalcie, jakaś droga leśna tylko jeżeli mam dzięki temu uniknąć ruchliwej drogi, więc czasem się zdarza. Teraz jeżdżę na smart sam 1.6, ale opory są duże, myślałem też nad zwężeniem opony tylko nie wiem o ile, obręcze to jakieś Ryde Sphinx 17. Wpadły mi w oko opony CONTACT II CONTINENTAL, podobne są Land Cruiser 28, ale bieżnik po bokach wygląda mniej pewnie, szczególnie przy mocniejszym złożeniu się do zakrętu. Co myślicie, dobre opony, szerokość 1,4 będzie ok? Bo 1,1 to już chyba za mało?|
rodszyld69 Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 Co myślicie, dobre opony, szerokość 1,4 będzie ok? Bo 1,1 to już chyba za mało?| Jak obręcz jest szerokości 17 mm to i węższa da radę. Polecam do przeczytania http://roweroweporady.pl/rodzaje-opon-rowerowych/
zennez Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Dzięki za linka do wartościowego wpisu. Warto schodzić do tego rozmiaru 28c? Dużo się zyska na asfalcie, czy może lepiej 35c, która da więcej komfortu i ciut lepsze właściwości na sutrze. Ma ktoś jakieś doświadczenia? Ten Conti jest dobry, czy może jest coś lepszego w max podobnej cenie?
chudeusz09 Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 Wszystko zależy od tego jakie masz drogi w okolicy? W oponach na asfalt i tak nie ma co zbytnio liczyć na dobre właściwości na szutrze. Ja jeżdżę na marathon racerach 700/38 (1,5"). Fajna opona na asfalt choć ciut głośna. Guma dosyć miękka i pewnie dlatego są nieco głośniejsze. Po drogach szutrowych da się jeździć ale cudów nie ma, trzeba uważać. Wąska opona w połączeniu z dużym ciśnieniem to nie daje komfortu na szutrach. Mały OT. Piszesz, że masz smart samy 1,6. Mógłbyś zmierzyć wysokość tej opony od krawędzi obręczy? Będę wdzięczny.
zennez Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Od obręczy do górnego bieżnika 36mm, jednak moje są już mocno starte, choć bieżnika od nowości było bardzo mało, szerokość realna w najgrubszym miejscu 40mm. Na szutrze bardzo dobre, nawet spory piach da się przejechać, ale tylko krótkie odcinki bo się zajedziesz, na jakiś podjazdach też nie było problemów, tylko amortyzacja mogłaby być lepsza, bo nawet przy tych dolnych 4,5 czuć mocno nierówność, może jakby zejść ciut niżej... Na asfalt moim zdaniem zupełnie się nie nadają, bieżnik jest bardzo miękki, a klocki cieniutkie, opór jest spory, a jedno awaryjne hamowanie i zblokowanie koła może je zniszczyć. Podsumowując całkiem przyjemne oponki jeżeli chcemy zestawić rower głównie na leśne ścieżki. Wszystko zależy od tego jakie masz drogi w okolicy? Standard, trochę dobrych asfaltów, trochę złych, ale nie beznadziejnych i te tragiczne przeplatane co jakiś czas kostką. Wiadomo staram się unikać tych gorszych, ale czasem się nie da, tak samo jak czasem trzeba wjechać do lasu żeby nie jechać eSką. Proszę jeszcze o jakąś opinię, na razie skłaniam się do 35c, ale nie wiem czy słusznie. I czy w ogóle wybrałem dobre opony?
zennez Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Nie ma sprawy. Dla czytelności powtórzę pytanie. Czy te opony CONTACT II CONTINENTAl to są dobre opony na asfalt?
rodszyld69 Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 Standard, trochę dobrych asfaltów, trochę złych, ale nie beznadziejnych i te tragiczne przeplatane co jakiś czas kostką. Wiadomo staram się unikać tych gorszych, ale czasem się nie da, tak samo jak czasem trzeba wjechać do lasu żeby nie jechać eSką. Proszę jeszcze o jakąś opinię, na razie skłaniam się do 35c, ale nie wiem czy słusznie. 35 mm opona da sobie radę z takim terenem Na daną chwilę mam założone racery właśnie tej szerokości i nie mam żadnych problemów w takim terenie jak opisałeś.
zennez Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 A jak teoretycznie ma się bieżnik taki jak w racerach do tego w conti contact II? Mi osobiście wydaje się, że na asfalcie lepiej pojedzie ta opona który ma w ciągły pasek na środku, ale mogę się mylić.
rodszyld69 Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 A jak teoretycznie ma się bieżnik taki jak w racerach do tego w conti contact II? Tak wygląda bieżnik Racer
zennez Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Ale to wersja zwijana. Ja szukam czegoś do 200 zł za komplet. Zastanawia mnie czy drutowanej te superlatywy też dotyczą, bo ma trochę inny bieżnik (minimalnie).Przeczytałem że conti szybko się zużywa więc chyba na racery się zdecyduję, do tego niewielka waga. Tyle że muszę wybrać albo 38c albo 30c, więc specjalnie nie zwężam moich starych opon.
chudeusz09 Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 A jak teoretycznie ma się bieżnik taki jak w racerach do tego w conti contact II? Mi osobiście wydaje się, że na asfalcie lepiej pojedzie ta opona który ma w ciągły pasek na środku, ale mogę się mylić.Też mnie to zastanawia . Według wszystkich danych producenta racery maja bardzo małe opory toczenia itd.... Myślę że ten "hałas" bierze się właśnie z kształtu bieżnika. Może rozważ marathony zamiast raperów?
rodszyld69 Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 Zastanawia mnie czy drutowanej te superlatywy też dotyczą, bo ma trochę inny bieżnik Drutowana jest trochę gorszej klasy niż zwijana. Może Cię zainteresuje Vittoria (dawny Geax) http://www.formicki-bike.pl/pl/Produkty/?id=26752/Opona_Vittoria_trekking_drut_z_odblaskiem_E-Rando_700x35c
zennez Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Ciekawie wygląda ta opona, ale masa pokaźna 730g do 500 racerów. Niestety nie miałbym też darmowej dostawy. Możesz mi powiedzieć czy ta drutowana jest na tyle gorsza że w swojej klasie cenowej już są dużo lepsze opony, czy nadal jest to dobry wybór?
rodszyld69 Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 Nie jeździłem na drutowanej więc sie nie wypowiem ale polecam ten temat http://www.forumrowerowe.org/topic/176976-opony-dziwne-zuzycie-schwalbe-marathon-racer/
zennez Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Ok, zaryzykuję drutowanego racera 38c, w porównaniu do smart samów i tak będzie to duża różnica.
chudeusz09 Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 Jak nie trafisz na felerny egzemplarz jak ja, to myślę, że nie będziesz miał powodów do narzekań. Na plus to, że dystrybutor schwalbe stanął na wysokości zadania i uznał reklamację. Poza tą przygodą z podlinkowanego tematu do samych opon nie mam większych zastrzeżeń.
zennez Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Dzięki za opinie. Jakiej szerokości używałeś?
zennez Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Tak :-) przepraszam. Dzięki za opinię, znalazłem wersję 35c za 86 zł i takie zamówię.Dziękuję wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.