Skocz do zawartości

[akcesoria] Nature Pro zakupy

bartas90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! 

Dzisiaj stałem się posiadaczem Cube Nature Pro 2015. Teraz muszę go wyposażyć w niezbędne akcesoria i tu prośba do was o kilka rad w co muszę się obowiązkowo zaopatrzyć.

Nie jestem totalnym zapaleńcem,aby kupować szczotkę do roweru za 100 zł,czy latarke za 300 zł. 

Roweru będę używał regularnie na dojazdy do pracy, poruszanie się po mieście, 2-3 razy w tygodniu 30-60 km.

Nie jeżdżę wieczorami,więc duże wydatki na oświetlenie są mi zbędne.

Może tak:

Koszyk na bidon jak i sam bidon,a nawet 3 posiadam.

Dodatkowe uchwyty,rogi także mam.

Dzwonek? jakiś mam,ale wolałbym go nie mieć wcale.

Licznik posiadam.

Oświetlenie myślę,żeby kupić moze z Lidla,albo coś z niskiej półki,bardzie po to,żeby było niż służyło.

Podpórka? i tutaj mam problem,bo nie wiem jaka będzie pasowała do tego systemu montażu w rowerze ? możecie coś podrzucić,w dobrym przedziale cenowym? wydaje mi się ,ze nie wszystkie będą pasować.

Osłona na dolne widełki (pod łańcuch) czy tutaj mogę kupić jakąś w sklepie stacjonarnym, dopasować i będzie okej?

Zastanawiam się nad kluczem dynamometrycznym,czy będzie mi potrzebny. Generalnie mam wyczucie,ale może bezpieczniej będzie użyć takiego klucza przy ramie aluminiowej ?

Spinka KMC 10. To też muszę kupić, podmieni mi ją w rowerze mój znajomy,wiec obejdzie się bez kupna dodatkowych narzędzi.

Torba,tutaj jestem bardziej nastawiony na torbę podsiodłową(w poprzednim rowerze miałem na ramie,nie przeszkadzała,ale jednak działała niekorzystnie na lakier) Teraz pytanie jaka torba,na rzepy czy na ten system przypinania ? co lepsze,bo na początku będę się troche bał,ze zgubię taką torbe,jak nie będę jej miał w zasięgu wzroku. 

Szczotki,smary,oleje to już wiadomo do wyboru do koloru,mogę sobie doczytać na forum.

Może jeszcze cos o czym zapomniałem ? 

Napisano

Co do tych wszystkich gadżetów i akcesoriów to może zacznij najpierw jeździć do pracy i póki co brać to co masz do plecaka. Zobaczysz wtedy najlepiej czego Ci brakuje i wtedy dokupisz. Co do podpórki to w takich rowerach się ich nie stosuje, bo nie jest to typowy mieszczuch. Jak chcesz to szukaj czegoś na tylne widełki, bo pod rurą pod siodłowa pewnie nie masz typowego mocowania pod takie coś. Tak poza tym co do wszystkich pytań znajdziesz odpowiedzi w odpowiednich dedykowanych tylko dla danego akcesoria, a tematów na te tematy co podałeś jest mnóstwo. Osłonę możesz zrobić sam nic nie wydając, a klucz dynamometryczny jest Ci zupełnie zbędny. Co do bidonów to w ogóle nie jest Ci potrzebny na dystans paru kilometrów. Nawet nie będziesz miał kiedy go wyciągnąć, a już będziesz na miejscu. Trzy to w ogóle na jakiś maraton kilku godzinny, ale ramy i tak są przystosowane zazwyczaj to 2 max.

Napisano

Lampki z Lidla to dobry pomysł jeśli jeszcze je znajdziesz. Jeśli nie to najtaniej wyjdzie chyba Convoy S2+ z Chin a na tył np. Cateye 170-R.

Podpórkę olej, przecież jest zbędna :)

Osłonę pod łańcuch możesz zrobić z dętki i spiąć trytkami albo kupić za dychę neoprenową w rowerowym.

Klucz dynamometryczny możesz śmiało olać.

Multitoola warto ze sobą wozić, najtaniej znowu wypada Lidl.

Napisano

Dzień dobry 

Na dłuższe wyjazdy porządny klucz do kół, pompka, dętka lub zestaw naprawczy (łatki), a najlepiej jedno i drugie. 

Napisano
Lampki z Lidla to dobry pomysł jeśli jeszcze je znajdziesz.

Dzisiaj wieczorem i jutro pojawi się mnóstwo ofert akcesoriów i artykułów z LIDL'a, wiec spokojnie coś można znaleźć. Lepszego czasu na to nie będzie.

Klucz do kół mu niepotrzebny, bo ma szybkozamykacze w nich. Jedyne co to polecam łatki produkowane w Polsce i całkowicie Polskie firmy "EXPAND" łatki expres. O takie, ale nie zamawiaj ich hurtowo, a w sklepie, albo gdzieś na allegro. http://www.expand1.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1&category_id=3&option=com_virtuemart&Itemid=16 Ja w sklepie stacjonarnym płacę za nie 5 zł i tyle powinny kosztować brutto. Są genialne, a ostatnio jeszcze je poprawili, a w dodatku samo wulkanizujące, więc na pewno nigdy Ci się to nie odklei. Można od razu założyć i jechać, a one same się dokleją do dętki. I jakaś małą pompkę, żebyś mógł napompować koło po załataniu i jechać dolej skoro to dojazdy do pracy. Ogólny koszt pompka + łatka to nie więcej niż 30 zł.

Napisano

Dzisiaj wieczorem i jutro pojawi się mnóstwo ofert akcesoriów i artykułów z LIDL'a

A co to, jakaś tajna akcja rowerowa w Lidlu się szykuję? Była 2 tygodnie temu więc tylko jakieś resztki zostały a szczególnie jeśli chodzi o lampki które są dość chodliwym towarem.  

Napisano

Jesli chodzi o dojazdy to tutaj chodzi bardziej o to,zeby nie wyciagać auta,a być szybciej w pracy niż piechotą jesli akurat pracuje w domu,a musiałbym się szybko dostać do zakładu.

Bidon będzie mi potrzebny na wycieczki i dłuższe trasy, do pracy będzie mi zbędny. 

Z tą podpórką może, rzeczywiście się wstrzymam i zobaczymy czy będzie mi potrzebna,jednak w poprzednim rowerze byłem mocno do tego przyzwyczajony,bo jak nie mam o co go oprzeć (droga w szczerym polu) to jakoś nie przywykłem,żeby kłaść go na ziemie.

Musze kupić multitoola,łatki, pompke i torbe podsiodłową. Tylko musze się doczytać czy na rzepy czy na ten sysyem mocujący.

Oświetlenie znalazłem w domu nowe zapakowane, chyba z Lidla albo z Biedry. 

Dzięki za pomoc!

Własnie dlaczego akurat teraz maja się pojawić te artykuły z Lidla ?  

Napisano

Pracownicy mogą wykupić to co klienci zwracają itd. a dzisiaj właśnie jest ta akcja. Długo by tłumaczyć, ale rozejrzyjcie się, bo będą pewnie okazje, a towary chodliwe idą w parę godzina, a nawet minut od wystawienia. :D Artykuły niektóre są lekko używane, albo nowe, ale rozpakowanie.

Napisano

Ale smęcisz, i tak rośnie w internetach kolejna teoria spiskowa że pracownicy Lidla chomikują towar dla siebie :)
Gdybym nie wymieniał spodenek w Lidlu i nie odniósł ich do kosza na sklepie może bym i uwierzył. 

Albo nie widział jak zaraz po starcie akcji ludzie wykupują towar jakby świat miał się skończyć. 

Jakieś zwroty na pewno się zdarzają ale nie są na pewno masowe tak żeby nagle spod ziemi zaczęły wyrastać rozpakowane lampki rowerowe z Lidla. 

Napisano

Muszę przejść się do stacjonarnego sklepu i popatrzeć, zależy mi na tym,aby dobrze się trzymała,bo nie będę miał jej przed oczami. 

Jeszcze muszę rozważyć opcje torba na biodra tzn "nerka" vs torba podsiodłowa.   Musi się zmieścić: multitool,łatki,klucze,drobniaki,szmatka. 

A pompkę przyczepiacie do ramy,czy macie w torbie ?  

Napisano

Może lepiej pakuj wszystko do plecaka, a w uchwyty itd. w dalsze wycieczki już rekreacyjnie. Przyjedziesz do pracy i nie wiem, czy zostawiasz rower na zewnątrz, czy w składziku pod kluczem,ale jeżeli masz pierwszą wersję to z tą szybkością na rowerze już słabo, bo dużo czasu stracisz w domu na wkładanie tego wszystkiego, a potem przy zdejmowaniu. Plecak to prosta sprawa, wszystko tam ładujesz i bierzesz ze sobą na plecach, a rower tylko zapinasz.

Napisano

Muszę przejść się do stacjonarnego sklepu i popatrzeć, zależy mi na tym,aby dobrze się trzymała,bo nie będę miał jej przed oczami. 

Jeszcze muszę rozważyć opcje torba na biodra tzn "nerka" vs torba podsiodłowa.   Musi się zmieścić: multitool,łatki,klucze,drobniaki,szmatka. 

A pompkę przyczepiacie do ramy,czy macie w torbie ?

Jeśli masz mieć torbę to chyba przykręcanie akcesorów nie ma za bardzo sensu?

Napisano

Wygląda to tak,ze rower trzymam w garażu obok domu,a w pracy mam w środku miejsce dla niego. żadne zapięcia nie są mi potrzebne,bo zawsze jest w bezpiecznym miejscu,albo mam go w zasięgu 5 kroków.

Na same przemieszczanie do pracy to w sumie żadne akcesoria są mi  nie potrzebne,mam dość blisko, akcesoria i inne dodatki patrze pod kątem dłuzszych tras. 

tobo

tak też myślę,ale najmniejsza pompka jaka znazłem to coś chyba 18 cm. A średnio maja po 23-24 cm. Jak taki kij do torby podsiodłowej schować ? :P

Napisano

Ostatnio rozglądałem się za takimi pompkami i jak jest solidna to sprzedawana z uchwytem przykręcanym do bidonu. Jeżeli masz dwa miejsca na bidon to jedno na bidon, a drugie przeznaczyć na pompkę. Jak chcesz szybko przemieszczać się do pracy to radzę brać pompkę i zestaw łatek, o których mówiłem. Jednak 5 km piechotą to kilkadziesiąt minut piechotą, a wtedy nie ma mowy o szybkości. Przynajmniej ja zrozumiałem, że rower ma być do szybkiego transportu do pracy, a ze złapaniem gumy to może się przedłużyć do godziny jeżeli będziesz musiał iść. Nawet jak nie będziesz miał uchwytu do pompki to można sobie taki zrobić z dwóch śrubek, kawałka blaszki i innych potrzebnych rzeczy.

Napisano

chodzi o podsiodłówke...

Do posiodłówki tylko pompki na co2, lub duże rozkładane torby bikepackingowe, wtedy pomka wejdzie.

Napisano

Wyglada to tak,ze jestem w domu, przychodzi klient do mojego sklepu - dostaje telefon i musze szybko dostać się do pracy. Najczęsciej śmigam piechotą,bo nie chce mi się wyciagać auta,dlatego chce teraz wykorzystać do tego rower, odległość nie jest duża 6 minut pieszo, żwawym tempem.

Mam dwa uchwyty w ramie, jeden przeznacze na koszyk do bidonu, na dłuższe trasy. A drugi chyba na pompke. Torbę podsiodłową wtedy kupie na resztę drobnych rzeczy.

Dzisiaj odwiedziłem lidla,ale była tylko rozklekotana 1 pompka, troche spodenek i kilka sztuk oświetlenia.

Napisano

Przeprowadzam się za 2 miesiące i na pewno wtedy będę miał jakieś 10 minut piechotą i przyda się rower. 

Teraz skupiłem się na szukaniu fajnego multitoola, ale żaden mnie nie zadowala i chyba kupię normlany zestaw torxów i imbusów i wyciągne sobie te,których potrzebuje, bo żaden z tych do 80 zł nie posiada dwóch torxów 25 i 30.

No i nie wiem jak ze skuwaczem: taki będzie  dobry ? 

http://centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-lancucha/p,skuwacz-do-lancucha-hg-ig-icetoolz,372696.html

Napisano

chodzi o podsiodłówke...

Do posiodłówki tylko pompki na co2, lub duże rozkładane torby bikepackingowe, wtedy pomka wejdzie.

Topeak Aero Wedge Pack DX Medium + Topeak Race Rocket HP = dziala. Oczywiscie nie jest to zestaw za "lidlowe" pieniadze.

Ostatnio rozglądałem się za takimi pompkami i jak jest solidna to sprzedawana z uchwytem przykręcanym do bidonu. Jeżeli masz dwa miejsca na bidon to jedno na bidon, a drugie przeznaczyć na pompkę.

Mozna tez uzyc tych samych gniazd do zamontowania uchwytu pompki i koszyka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...