tomek220999 Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam. Mam 15 lat i takie pytanie czy pić kawę przed rowerkiem ? I czy wy pijecie kawę a jak tak to jaką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipla Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Najpierw jem owsiankę lub coś w tym stylu po tym piję kawę. Tylko jakieś 40 min przed treningiem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Kawa rozpuszczalna z odrobiną mleka i miodem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 YHY ja piję tą z fusami bo ma więcej kofeiny chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 27 Marca 2015 Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Mam 15 lat i takie pytanie czy pić kawę przed rowerkiem Po co Ci stymulanty nawet tak słabe jak kofeina w takim wieku? Jedz, śpij, śpij, jedz - energia przyjdzie sama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Pamiętam, że zakładałeś kilka wątków o zdrowiu. Pisałeś, że źle się czujesz i nie masz siły. Pisałeś też, tak mi się wydaje, że w krótkim czasie przytyłeś kilka kg - jeśli coś pomyliłam to przepraszam. Rozumiem, że pytasz o kawę, bo chodzi o to, że nadal nie masz energii i czujesz się zmęczony. Jeśli to, co napisałam wyżej zgadza się, koniecznie idź do lekarza, zbadaj krew i poziom hormonów tarczycy. Przy nieprawidłowym poziomie hormonów /niedoczynność tarczycy/ występują mniej więcej podobne objawy jak od kilku wątków sygnalizujesz: łatwe męczenie się, nadmierna senność, obolałe stawy, sztywność mięśni, stałe odczuwanie zimna, słabsza koncentracja, przybieranie na wadze, chociaż wcale nie musisz więcej jeść. To nie jest straszna, groźna choroba, czasem wystarczy tylko brać tabletki i człowiek czuje się jak nowo narodzony. Tak się mądrzę, bo byłam trochę młodsza od Ciebi i miałam ten problem. Byłam ciągle zmęczona, bez humoru i nic mi się nie chciało. Zdiagnozowano problem z tarczycą, zaczęłam brać tabletki i to pomogło. Dlatego warto zrobić te badania, choćby nawet po to, żeby wykluczyć problem z tarczycą, Jeśli natomiast zrobiłeś badania krwi i tarczycy i jest OK, to przyczyną tego, że nie masz energii jest coś innego. Ale kawa na pewno Ci w tym nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 28 Marca 2015 Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 @Izka a może to tylko problem dojrzewania - chłopak jest w takim wieku, że nie doszukiwałbym się chorób a raczej naturalnych procesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Izka nie wszystko jest juz w porządku siła jest ale tak tylko pytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Z jaką intensywności jeździsz na rowerze, że potrzebna jest Ci kawa na pobudzenie? Zjedz dobry posiłek i wio, np. płatki owsiane, rodzynki, płatki kukurydziane i banan. Na czymś takim jestem w stanie przebiec półmaraton z dobrym czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Kolego jak chcesz mieć lepszego powera to tak jak napisali koledzy i koleżanki wyżej. Po pierwsze przed jazdą nie możesz się najeść na maksa bo pózniej sił brak. Po drugie przed jazdą zjeść coś co madużo węglowodanów czyli płatki owsiane , ryż ,banan , rodzynki , morele suszone i odczekać przynajmniej 30-40min. W trakcje jazdy dobrze jest mieć oprócz wody lub izotoniku jakiś baton energetyczny zrobiony na bazie płatków owsianych. Może jeszcze tak być ,że jak duzo jeżdzisz to wypłukujesz potas i magnez tu polecam Aspargin. lekki-rower.blogspot.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Ok rozumiem dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BajkowiecxD Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam. Mam 15 lat i takie pytanie czy pić kawę przed rowerkiem ? I czy wy pijecie kawę a jak tak to jaką Kawa nie, jedz odpowiednie porcje, posiłki pełnowartosciowe, tak jak @Iza mówiła, jeśli to byłeś ty, to możesz sobie ułożyc dietę, wtedy na pewno Ci nie braknie energi. W tym wieku dużo się rośnie, i wzdluż i w szerz, ale nie jest to tluscz, poprostu stajesz się większy, bardziej męski. W takim wieku jak ty potrzebowałem bardzo dużo snu, więc spij, jedz i ucz sie, bo wiedza to potęgi klucz! Co do samego posilku przed trenowaniem, to zjedz coś co Ci nie obciąży "flaków", a po treningu coś co dostarczy Ci szybko energi, naprzykład banan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Kawa nie a herbata tak? Przy kawie istotna jest ilość spożytej kofeiny a ta jest zależna od tylu czynników że lepiej jest suplementować się kofeiną, bo dostajesz to co trzeba w takich ilościach jak trzeba. Nie pamiętam na której to etykiecie było, ale optimum to 80mg. Filiżanka kawy to nawet do 360mg. Nie zapinajmy o herbacie bo teina i kofeina to ta sama substancja chemiczna i różnica jest jedynie z czego jest pozyskiwana (kawy czy herbaty). I na koniec ważna uwaga - trzeba pilnować sumarycznej ilości suplementów, np. izotonik z kofeiną i espresso to już powyżej 400mg. tak samo jak mocna herbata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Nie jestem pewien, ale z tego co pamiętam teina działa dużo szybciej ale krócej (jeżeli się mylę - poprawcie mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek220999 Napisano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Mam takie czy witamin rozpuszczalne w takic tabletkach chodzi mi o sam wapń jest zdrowy ? http://www.kulturystyka.sklep.pl/catalog/modules/product/index.php?p=1140857105&gclid=CL2joPP27sQCFYzMtAodjUAAKw coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Kawa wypłukała Ci minerały? Mi się zdaje że jesteś bardzo niecierpliwy i szukasz czegoś na skróty... Same tabletki nie zaszkodzą, choć mają "mało wszystkiego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Nie jestem pewien, ale z tego co pamiętam teina działa dużo szybciej ale krócej (jeżeli się mylę - poprawcie mnie)Odwrotnie. Teina wolniej i dłużej.Im dłużej parzy się herbatę, tym moc teiny jest słabsza. Po iluś minutach, nie pamiętam dokładnie, ale po 5 czy 7 herbata może w ogóle nie zawierać teiny, bo wytwarzają się związki, które ją neutralizują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 zanim zbyt głęboko zabrniecie z tą teiną to najpierw wygooglujcie sobie jej wzór chemiczny. teina i kofeina to jeden i ten sam związek różnica jest jedynie w nazewnictwie. Co do herbaty to zostaw sobie torebkę na pół godziny a później łyknij sobie łyka. Było słabsze niż herbata jednominutowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Skoro już jesteś takim amatorem Google, to intensywniej wertuj i doczytaj do końca. Lepiej zabrnąć głębiej niż zatrzymać się na pierwszym zdaniu. Jeśli masz uwagę do mojego posta, to wskaż miejsce, w którym twierdzę, że kofeina i teina to różne substancje. Dla jasności, nie twierdzę tak. Natomiast należy zauważyć, że kawa i herbata to jednak różne napoje. W herbacie, po kilku minutach jej parzenia, uwalniają się garbniki, np. tanina, które neutralizują działanie teiny. Dodatkowo działają na organizm relaksująco i uspokajajaco. To "łyknięcie sobie łyka" , jak zgrabnie to ująłeś, po minucie czy po pół godzinie robi różnicę. Po minucie parzenia herbata działa na organizm pobudzająco, po dziesięciu minutach - uspokajająco. Chociaż w smaku jest odwrotnie. Po 10 min. parzenia jest bardziej gorzka, a to wynik działania min. wyżej wymienionego garbnika. Jak widzisz, pozory mylą. Co mocniejsze w smaku nie musi być silniejsze w działaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.