KTOSKTOS Napisano 27 Marca 2015 Napisano 27 Marca 2015 Witam już byłem gotowy na zakup lazaro integral v3 rower crossowy ale cos mnie jeszce wstrzymało do dzisiaj musze podjąc decyzje co do zakupu roweru . Boje się trochę ze jak kupie rower crossowy to będzie kiepsko się jezdziło po jakims lasku czy gorszej drodze a na takich na pewno tez bede jezdził .Rower bedzie przeznaczony głownie do miasta ale lubie sobie pojedzic w lasach .Codziennie bede pokonywał nim około 30 km do szkoły po ścieżkach rowerowych ale w weekendy i w lato nie koniecznie beda to sciezki. Czy rower crossowy sobie poradzi ? .I czy jak bym wybrał takiego górala/MTB to był odczuł jakoś wieksza rożnice w jezdzie od roweru crossowego (to znaczy czy cieżej sie bedzie jechało czy cos bo grubsze opOny i chyba jest cieży od crossowego) .Może to idiotycznie wyglądac to co tu napisałem ale jestesm kompletnie zielony w sprawach rowerów .Prosze o pomoc i z góry dziękuje .Cena to maxx 1450zł .Wzrost 185 cm długość nogi 89
Alsew Napisano 27 Marca 2015 Napisano 27 Marca 2015 Z tego co opisujesz wynika, że rower crossowy uzbrojony w porządne opony będzie w sam raz dla Ciebie... ewentualnie możesz pomyśleć o MTB na 29 cali i lekko go "ucrossowić'.
KTOSKTOS Napisano 27 Marca 2015 Autor Napisano 27 Marca 2015 To chyba bedzie łatwiej do roweru crossowego dokupić opony dobre czyli jak myślicie kupić lazaro integral v3 2015 + opony(i tutaj jakie )
GREEQ Napisano 27 Marca 2015 Napisano 27 Marca 2015 Mialem crossa teraz mam 29'' i nigdy już nie wróce do cientkiej oponki, cienka kiszka ma uzasadnienie tylko jak chcesz bić jakieś rekordy predkości, ja robie tygodniowo 200-300km i jednorazowo traski ponad 80km na 29'' nie są absolutnie żadnym problemem, a waże prawie100kg i z czego większosc gruszka dziobowa.
Alsew Napisano 27 Marca 2015 Napisano 27 Marca 2015 To chyba bedzie łatwiej do roweru crossowego dokupić opony dobre czyli jak myślicie kupić lazaro integral v3 2015 + opony(i tutaj jakie ) Może i łatwiej ale zawsze masz ograniczenie co do szerokości opony którego nie przeskoczysz, a do MTB 29 wrzucasz opony typu Schwalbe Huraccaine 2.0 i w sumie opory toczenia na betonie spadają do minimum a komfort pozostaje oponki, cienka kiszka ma uzasadnienie tylko jak chcesz bić jakieś rekordy predkości, coś w tym jest...
GREEQ Napisano 27 Marca 2015 Napisano 27 Marca 2015 Kolego Ktosktos do każdego roweru 29'' montujesz każdą opone crosową 28'' bez konieczności zmiany kół czy tym podobnych w drugą strone nie jest już tak wesoło bo crosowe ramy mają ograniczenia co do szerokości opony, rozmiar 28'' i 29'' to dokładnie to samo poza szerokością i wysokością opony. Nazwa 29'' jest sztucznie stworzona by wyróżnić te rowery na tle innych 28'' i nie ma odzwierciedlenia w rozmiarze obręczy, przyjeło się tłumaczenie że 29'' to rozmiar całego koła z oponą. Pisze dlatego że zaznaczyłeś iż jesteś zielony w tych tematach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.