Dudi353 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam, stanąłem przed wyborem siodła do mojego ostrego. Poprzednie okazały się za twarde jak na mój tyłek i po przejechaniu 50 km na raz nie jestem w stanie wysiedzieć na siodle. Jeżdżę dużo i wszędzie zależy mi przede wszystkim na wygodzie, drugorzędnie na wytrzymałości i oczywiście na cenie. Mam do wydania 80 zł i w dalsze trasy jeżdżę w tzw. pampersie. Oto moje dwa typy http://bikerstudio.com.pl/mobile/pl/p/Siodelko-Selle-Monte-Grappa-brazowe/1848 i http://bikerstudio.com.pl/mobile/pl/p/Siodelko-Selle-Italia-SPX-ciemno-zolte/2438 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 A to jakieś inne zasady są w wyborze siodełek do ostrzynek? Bo mi się wydaje, że nie Czyli nikt Ci nie poradzi, bo to co pasuje jednej dóópie to inną gniecie. Z siodełkami jak z beretami, sprawa indywidualna... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Poprzednie okazały się za twarde jak na mój tyłek i po przejechaniu 50 km na raz nie jestem w stanie wysiedzieć na siodle. Nie o twardość chodzi, ale o kształt i szerokość żeby przypasowały. Dodatkowo, twarde siodełka lepiej się sprawdzą na dalszych trasach niż miękkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 50km to zdecydowanie za mało, żeby ocenić siodełko. Każde na początku gniecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Chodziło mi o 50 km "z marszu", siodło ma wiele więcej przejechane i podczas takich dłuższych wycieczek czuję, że kości kulszowe (lub po prostu te które są w tyłku i opierają się na siodełku ) zaczynają boleć i tak jakby uciskać. A miał ktoś doczynienia z którymś z nich? Chodzi mi o trwałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Zmierz sobie rozstaw tych kości i na tej podstawie dobieraj najpierw szerokość siodełka a później pomyśl nad twardością. Jak pisali wyżej, na dłuższe wypady raczej twardsze siodełka, na krótsze dystanse można brać miękkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.