Gość Shadow878 Napisano 25 Marca 2015 Napisano 25 Marca 2015 Witam, Chciałbym Wam krótko zrecenzować zestaw opon Kenda K-Rad, który mam przyjemność użytkować w moim MTB-ku. Oponki ważą ok. 770g (nie miałem okazji ich ważyć, jednak w najbliższym czasie uzupełnię dane), przy okazji warto wspomnieć, że są to opony rekomendowane do jazdy miejskiej, jednak ja używam ich w głównej mierze do jazdy terenowej (szuter, głębszy szuter, również błoto i mokra trawa na trasie maratonu MTB). Trakcja opon jest dość kiepska - na szutrze wystarczy mocniej odbić kierownicą aby spowodować uślizg przedniego koła, natomiast przy szybszych skrętach istnieje duże prawdopodobieństwo uślizgu tylnego koła. Osobiście nie traktuję tego jako wady, jednak recenzję przedstawię z perspektywy osoby niedoświadczonej. W związku z bardzo delikatnym bieżnikiem możemy spodziewać się niskich oporów toczenia. Na asfalcie prowadzi się bardzo przyjemnie, można nawet pokusić się na robienie dłuższych tras. Po zjechaniu z asfaltu musimy być czujni i gotowi na ewentualne wyjście z poślizgu. Jazda po głębszym błocie raczej mija się z celem - bieżnik opony zapycha się glebą i koło zaczyna obracać się w miejscu. Po ok. 300km bieżnik jest praktycznie nienaruszony (hamowanie zazwyczaj z umiarkowaną siłą), choć można znaleźć opinie o szybko zużywającym się bieżniku. Miewam również problemy z montażem i demontażem opony (szczególnie szerokości 1.95), złamałem już na niej jedną łyżkę, gdzie w przypadku innych opon wszystko idzie bardzo sprawnie i gładko. Opony w miarę dobrze oczyszczają się spodłoża, a ich dodatkowym atutem jest w miarę niska cena: ok. 29zł za szerokość 1.95 oraz 54zł za szerokość 2.30. Podsumowując:+ Dosyć niska cena + Niskie opory toczenia + Uniwersalne zastosowanie (w granicach rozsądku) - Niska przyczepność - Ciasno osadzona na obręczy - Dość duża waga Jeżeli ktoś lubi poczuć troszkę adrenaliny podczas jazdy to uważam, że może śmiało wypróbować te opony. Zwolennicy przyczepności powinni znaleźć coś innego w podobnej cenie. Ja z pewnością kupię kolejny zestaw K-Radów, gdy się skończy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.