Skocz do zawartości

[rower] Dobór roweru Crossowego 1000-2000zł

Purple

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

chciałbym was poprosić o dobór roweru dla mnie: 185 cm wzrostu noga 85-90cm (nie mam miarki akurat przy sobie). Już od dawna nie posiadam własnego roweru i właściwie jedyna styczność polega na pożyczaniu od kogoś. Na większości tych rowerów jeździ mi się źle lub.. bardzo źle. Nabrałem przekonania, że warto kupić swój po wypróbowaniu veturilo i tym jak się umęczyłem jadąc na nim. Jazda na rowerze to coś bardzo przyjemnego i chciałbym to kontynuować więc: mtb z tego co wyczytałem jest tylko dla ludzi lubiących wyzwania górskie a mi jest potrzebny rower uniwersalny (głównie miasto ale czasem też ścieżki leśne, w różnym stanie). Stąd padło na Crossa. Jeśli sie myle proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Nie mam pojecia jak zabrać się za wybór roweru. Mój budżet waha się pomiędzy 1000 a 2000zł w zależności jaki skok jakościowy można osiągnąć przy przekraczaniu kolejnych barier cenowych. 

Bardzo proszę o pomoc laikowi który chce komfortowo dowieźć cztery litery z miejsca na miejsce z maksymalną możliwą przyjemnością :) Pozdrawiam

Napisano

Ma hydrauliczne, ale są to najtańsze (czytałem na forum ze mogą sprawiać kłopoty) a do tego jest to zeszłoroczny model Maestro, a do rekreacyjnej jazdy wystarczą zwykle hamulce. 

Napisano

W takim razie pozostało mi się pomierzyć i dopasować :) czy macie jeszcze jakieś propozycje w tej półce cenowej ? jak na razie to są właściwie 2 rowery. Co myślicie o Kross lub Mongoose ?

Napisano

nie lepiej kupić zeszłoroczny model Maestro niż pchac się w nowy
lepszą specyfikacje ma Maestro z tegorocznego wypustu, albo wcześniej proponowany Lazaro Integral V3 z 2015 różni się ramą, ma lepszą trochę korbę ale niższej klasy piasty i jest o ok. 100 tańszy 
Napisano

gdzie upatrujesz haczyk w rowerach miles?
Dla mnie amortyzator jest słaby, według suntour-a ma 50 mm skoku a nie 75 mm <_< następnie sztyca mam osobisty uraz do tych tzw. amortyzowanych ( w przeciągu roku dwie złamane). Co do reszty osprzętu fakt jest dobry jak na tą cenę roweru.
Napisano

Jeszcze jedna kwestia mi przyszła do głowy po rozmowie z kolegą który miał podobny problem. Choci o szerokość opony która może wejść przy modelu roweru cross. Np: jeśli chciałbym trochę pośmigać na grubych oponach i lekko przerobić mojego crossa na mtb to czy jest taka możliwość ? Na przykładzie np: Kands Maestro ? Z góry dzięki za info

Napisano

Pablo nie badzo kumam aluzję ;) Jestem totalną zielonką odnośnie rowerów... co miałem tu zobaczyć ? 

A ogólnie jest sens np: kupić jakiś niezgorszy MTB do 2000zł i zainwestować mu w koła od Crossa na wymiane jeśli przeznaczenie by się mieniało ? Czy lepiej na odwrót ?

Napisano

A ogólnie jest sens np: kupić jakiś niezgorszy MTB do 2000zł i zainwestować mu w koła od Crossa na wymiane jeśli przeznaczenie by się mieniało ? Czy lepiej na odwrót ?
Jak już, to w tą stronę, a nie odwrotnie ALE zależy od terenu w jakim będziesz jeździł i rzeczywistych proporcji szosa/teren. Jeśli będziesz jeździł głównie po szutrach i bezdrożach, ale od czasu do czasu będziesz chciał przelecieć się asfaltem, to możesz pomyśleć o MTB (byle z kołami 29" i korbą 44-32-22) i wymianie opon. Wtedy za ok 2000 zł masz któregoś (nie pamiętam modelu) Silverbacka z powietrznym amortyzatorem, tarczami i niezłym osprzętem. Jeśli zdecydowanie więcej będzie asfaltu i szutrów, a bezdroża tylko okazjonalnie, lepiej sprawdzi się cross, ewentualnie tylko ze zmienionymi oponami. Co do opon w crossach to wszystko zależy od roweru. Np. do popularnych Lazaro Integral v3 z 2013 r. ktoś zmieścił nawet oponę 29x2,1, kiedy w innym max to 28x1,75. 
Napisano

Czyli tak szczerze to dla mnie najlepszym wyjściem będzie cross. Proporcje które napisałeś są jak najabrdziej prawdziwe dla tego rodzaju roweru w moim przypadku. Interesuje mnie jeszcze tylko jakie opony wejdą w widełki maestro od kandsa ? 

Jeszcze jedno interesujące pytanie: na całym forum nie widziałem by ktoś doradzał rowery giant ? Jest jakiś powód ?

Napisano

na całym forum nie widziałem by ktoś doradzał rowery giant ? Jest jakiś powód ?
Jeden bardzo prozaiczny po prostu ta firma się ceni, więc stosunek cena - osprzęt jest mniej korzystny dla kupującego <_<
Napisano

Kumam. Pytanie wpadło mi po wejściu do go-sportu. Dobra to właściwie pewnie byłoby na tyle. Kupię pewnie Kands Maestro + oponki szersze na fazę jazdy po lesie. Znacie może miejsce gdzie można by się na nim przejechać w sklepie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...