pmarszal84 Napisano 25 Marca 2015 Napisano 25 Marca 2015 Witam; czy możecie polecić coś w przedziale 4000-5000? Przy jakiejś okazji cenowej jestem skłonny zapłacić nawet więcej, byleby rower był tego wart szukam roweru raczej HT i raczej na 29er. Mam 186cm wzrostu, 85kg wagi Rower ma być nowy, służyć do ostrej jazdy po lesie i nie bać się wypadów w góry, może próba startu w jakiś zawodach. Gdybym mieszkał bliżej gór pewnie zdecydowałbym się na fula bo maży mi się enduro, ale w moich stronach mało górskiego terenu, więc chyba Ht bedzie lepszy jak na razie. Rowerem jeżdżę w każdy weekend i jak tylko trafia się jakieś wolne w pracy ale jak już jadę na rower to na cały dzień i robię sporo kilometrów. Tak naprawdę to jeżdżę intensywnie od niedawna, bo od roku, ale wkręciłem się starsznie i pokochałem rower, obecnie śmigam na karbonowo aluminiowym starociu HT. Myślałem też o używanych rowerach, ale stwierdziłem, nie wiem czy słusznie że za tą kasę to już chyba nowy warto kupić. Długo zastanawiałem sie też co do rozmiaru koła, nawet już mialem upatrzony na kołach 26cali (http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/trek-2014/rowery-gorskie/trek-elite-8-7) ,bo o takich przez długi czas myślałem, ale wiele osób na forum odradzało mi zakup 26-tki w "tych czasach" polecając reczej 29tki. I ten koleś mnie zainspirował ( czy on ma 29er ? ): http://www.pinkbike.com/news/transition-bikes-trans-am-hardtail-video-2015.html A może do takiej wyboistej, technicznej jazdy lepsze 27,5 cala? Jak pisałem maży mi się kiedyś enduro, freeride, ale jak na razie robię co mogę w mniej hardcorowych warunkach i chyba nie ma sensu zakup fula skoro sporo kilometrów robię też na prostszych szutrowych trasach. Z góry wilekie dzięki za wszelkie rady i propozycje rowerków pzdr Piotr
Avatarus Napisano 25 Marca 2015 Napisano 25 Marca 2015 Duża część osób o zapałach w stronę enduro myśli raczej o rowerach na kole 27.5 cala, ale z racji tego że jesteś wysoki (a mieszkasz w Wielkopolsce) to możliwe że jak ryba w wodzie będziesz się czuł na 29 (ja mam 188 i nie narzekam po lasach/górach/maratonach w górach na zwrotność). Ja bym proponował np: Kelly's Gate 50 - sztywna oś z przodu i tyłu (co przy szaleństwach w terenie może mieć znaczenie), reba, sportowa geometria, osprzęt też niczego sobie. - http://sport-bike.eu/gorskie-29/kellys-gate-50-2015
beskid Napisano 25 Marca 2015 Napisano 25 Marca 2015 Zerknij sobie na takie coś jak Ghost Kato PRO 6.
pmarszal84 Napisano 25 Marca 2015 Autor Napisano 25 Marca 2015 Witam; Kelly's Gate 50 fajny dosyć - zastanawiam się ale z racji mojego zapłau do enduro bardzo ciekawi mnie ten 27,5er ghost, podoba mi się że amor 120mm, ale czyż osprzęt nie słaby trochę .. deore itd.? Nie znam się aż tak, ale chciałbym żeby slx'a osprzet przynajmniej był. Dzięki za propozycje.... a może coś jeszcze ....??? pzdr Piotr
beskid Napisano 25 Marca 2015 Napisano 25 Marca 2015 Osprzęt jest w tym Ghoście jaki jest niestety. Jest też opcja na pełnym XT czyli Kato PRO 8 ale tu chyba bez 6K się nie obejdzie. Czy jest warty tyle?? Moim zdaniem tak. Osprzętowo na wypasie z "normalnym" sztućcem 100mm masz jeszcze najwyższy model Rometa.
Rulez Napisano 25 Marca 2015 Napisano 25 Marca 2015 Lub taki sztywniak, koło 29", skok amora 140 mm : http://vitusbikes.com/products/sentier-290/ Ten Vitus dał by sobie radę tak jak rower z filmiku.
pmarszal84 Napisano 26 Marca 2015 Autor Napisano 26 Marca 2015 Witam; dzięki za kolejne propozycje od rometa mustang r-line 29 ok. 5000zł , bardziej mi się podoba kellys gate 50 (tez ok. 5000zl) i chyba osprzęt ma trochę lepszy (chyba - nie znam się za bardzo). Ten vitus fajny ale podobnie jak ghost kato pro 6 osprzęt ma chyba trochę słaby. Ghost Kato pro 8 ciekawy jest ale już cena droższa :/ I szczerze mówiąc o firmie vitus nie słyszałem a ghost jakoś nie kojarzy mi się za dobrze, ale w sumie nie znam się wiec może być że to dobre firmy. Wcześniej nie myślałem nawet o większym amorze, ale po waszych propozycjach pomyślałem, że fajnie może być z większym skokiem:) no i jeszcze zastanawiam się na odwiecznym dylematem - jakie koła 27,5 czy 29. szukam i szukam i w sumie jak na razie nie znalazłem nic lepszego osprzętowo od tego kellysa gate 50 w takiej cenie. Ale zacząłem też patrzeć na rowery z amorem o większym skoku, w sumie logiczne jak myślę kiedyś o enduro.... Jeszcze raz dzięki za propozycje i czekam na kolejne ............. pzdr Piotr
Rulez Napisano 26 Marca 2015 Napisano 26 Marca 2015 Jeśli nie wiesz jakie koło, to przy kołach 27,5" rower o komforcie większym niż najlepszy karbonowy hardtail, nada się znakomicie zarówno na łatwe jak i trudniejsze trasy : http://allegro.pl/rower-27-5-21-romet-rambler-650b-fs-2-0-full-wwa-i5197385373.html Ma wszystkie nowoczesne rozwiązania, i na pewno jest bardziej komfortowy niż Kellys, przy tym ma osprzęt odpowiadający Kellysowi + lepsze hamulce ....
beskid Napisano 26 Marca 2015 Napisano 26 Marca 2015 Najwyższy model Rometa to również lepszy osprzęt od tego Kellysa. Ghost to bardzo dobra Niemiecka firma. @Rulez wyszperał naprawdę porządnego tego Rometa. Ten model jakoś całkiem z głowy mi wyleciał.
pmarszal84 Napisano 26 Marca 2015 Autor Napisano 26 Marca 2015 Fajny ten romet i osprzęt dobry się wydaje. Trochę firma romet mnie odstrasza ale już gdzieś czytałem że romet mocno uderzył w rowery i nie są takie złe. Ale ten romet to full a boje się że za płaski teren u mnie na fulla. Ale przyznaje że zawróciło mi to trochę w głowie...... muszę pomyśleć. Ale piszesz o komforcie, ale ja jakbym kupił fula to z myślą że będę mógł po większych chaszczach i dziurach jeździć i jeszcze bardziej hardcorowo i że się przy tym nie wy....wrócę Choć pisząc komfort suma sumarum możesz mieć to samo na myśli tylko tak jak pisałem mieszkam w dość płaskim terenie (lubuskie/zachodniopomorskie) i mało mam okazjo do zjazdów a wydaje mi się że największa frajda z fulla jak się w dół leci wyboistą ścieżką.... Choć zastanowię się nad fulem jeszcze zwłaszcza tym rometem bo cena dobra za taki sprzęt się wydaje a i czy rama 21" nie będzie za duża? mam 186cm i nogę 88cm i boje się żeby rower za "krowiasty" nie był Najwyższy model rometa czyli ten ? http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_Rline_29_20,10,668,672,14065,2015.html ten fajny ale tysiak prawie droższy od kellysa? warto? I mam jeszcze jedno pytanko, proponujecie rowery firm powiedzmy mniej "renomowanych" i mniej znanych (nie mówię że gorszych bo nie wiem), rozumiem ze uważacie że nie warto dokładać do marki np. scot, trek, cannondale itp. ? Jakoś tak mi nie podchodzi firma romet, ale muszę doczytać.......... Przyznam ze ceny niezłe mają. A co myślicie o canyon? Dzięki i czekam na kolejne rowerki .... pzdr Piotr
Rulez Napisano 26 Marca 2015 Napisano 26 Marca 2015 Największa jazda fullem jadąc w dół ? , zależy jakim fullem, na pewno full o skoku 100 mm doskonale nadaje się do jazdy terenowej w lubuskiem, może mniej czytaj a więcej sprawdzaj praktycznie. Scott, Trek ... tyle, że jak sam pewnie zdążyłeś zauważyć, nie z takim wyposażeniem, no chyba, że lubisz płacić za napis na ramie.
pmarszal84 Napisano 26 Marca 2015 Autor Napisano 26 Marca 2015 "Największa jazda fullem jadąc w dół ? , zależy jakim fullem, na pewno full o skoku 100 mm doskonale nadaje się do jazdy terenowej w lubuskiem, może mniej czytaj a więcej sprawdzaj praktycznie." no właśnie dlatego piszę na forum by dowiedzieć się takich rzeczy min. ciężko u mnie z możliwościami sprawdzenia fula..... Wiem ze czytając ciężko się PRAWDZIWIE zapoznać z tematem, ale jakoś muszę jestem w sumie laikiem w temacie bardziej konkretnej jazdy... do tej pory jeździłem intensywnie i tylko jeździłem ( bardzo amatorsko i na starym sprzęcie, byłem zadowolony z mojego amora rst i myślałem że to już szczyt technologi... ) nic nie czytałem i teraz jak czytam o tych nowościach wszystkich to nie mam pojęcia o co chodzi... "no chyba, że lubisz płacić za napis na ramie." nie lubię pzdr piotr
beskid Napisano 26 Marca 2015 Napisano 26 Marca 2015 Tak o tego Mustanga mi chodzi. To miał być mój sprzęt na ten sezon. Nie jest bo się na fulla zdecydowałem. Jest lepiej osprzętowo wyposażony od słowaka więc wart tych pieniędzy. W przypadku HT wymienione przez Ciebie marki nie robią na mnie żadnego wrażenia. Chcesz płacić za napis na ramie to czemu nie. Rambler 650B to taki full XC i na Twoje rejony ideał. Cały osprzęt na równym porządnym poziomie. Nie ma się do czego przyczepić. Co do rozmiaru to jest to średnie koło a biorąc pod uwagę miejsce użytkowania to jestem zdanie, że nie będzie za duży. Co do Canyona to kasuje wszystkich wyposażeniem, ceną i ma bardzo dobrą jakość.
pmarszal84 Napisano 26 Marca 2015 Autor Napisano 26 Marca 2015 Ale mi rewolucje w głowie zrobiliście - zupełnie nie pomyślałem (nie wiedziałem) o fulu o mniejszym skoku na moje tereny. Ale faktycznie to może być strzał w 10. Tylko co do rozmiaru niepokoi mnie "a biorąc pod uwagę miejsce użytkowania" ma to znaczenie? Chcę aby rower rozmiarowo był możliwie jak najmniejszy, w granicach prawidłowego doboru rozmiaru ramy. A mówiąc o Canyonanch co myślicie o tym HT: https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3645#tab-reiter3 ? pzdr Piotr
Rulez Napisano 26 Marca 2015 Napisano 26 Marca 2015 Rambler FS 21" będzie w twoim wypadku optymalny, ramy mają niski przekrok, i nie są zbyt długie, nie mają też wielkiego rozstawu kół (1120 mm w rozmiarze 21" to wcale nie jest dużo, rower będzie zwrotny) . Canyon w rozmiarze 19" ma rozstaw kół 1117 mm ...
beskid Napisano 26 Marca 2015 Napisano 26 Marca 2015 Ale mi rewolucje w głowie zrobiliście - zupełnie nie pomyślałem (nie wiedziałem) o fulu o mniejszym skoku na moje tereny. Ale faktycznie to może być strzał w 10. Tylko co do rozmiaru niepokoi mnie "a biorąc pod uwagę miejsce użytkowania" ma to znaczenie? Chcę aby rower rozmiarowo był możliwie jak najmniejszy, w granicach prawidłowego doboru rozmiaru ramy. Mając na myśli to "miejsce użytkowania" rozchodzi się o to, że ja w cięższy teren jak góry zalecam ciut mniejszy rozmiar. Tu nie widzę problemu. Czemu to @Rulez wyjaśnił. Zastanów się bo HT jak "mrówków jest" a dobrego fulla z taki osprzętem nie łatwo ustrzelić.
pmarszal84 Napisano 29 Marca 2015 Autor Napisano 29 Marca 2015 Witam; w ten weekend trochę pojeździłem i stwierdziłem, że jednak na pewno HT. Jakoś mi romet nie pasuje mimo wszystko...... Teraz myślę o : https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3645 rozmiar L byłby odpowiedni? mam 186cm pzdr Piotr
Rulez Napisano 29 Marca 2015 Napisano 29 Marca 2015 Czy będzie odpowiedni to zależy od preferencji, prawdopodobnie jakoś się do niego dopasujesz.
Domin76 Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Ja mam slx 7.9 i chwalę go sobie. Mam 193 wzrostu i ramę xl i myślę że ten rozmiar był by za duży L powinno być ok. Ale też zależy co preferujesz jeśli długie ramy to szukaj czegoś innego jeśli nie to jest to naprawdę ciekawa opcja.
kidot Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Kolego to ja trochę Ci namieszam z tym HT 29. Tutaj zrobiłem w tej cenie delikatny pzregląd może Ci to pomorze.Zobaczysz jakie są modele i koledzy doradzą. http://lekki-rower.blogspot.com/2015/02/29-er-mini-porownanie-maratonskie-5000-z.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.