marnon Napisano 24 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 jako czynny maratończyk rowerowy i kibic xc zauważyłem że niektórzy kolarze naklejają na nos taki dziwny plaster? używacie? kiedyś się spotkałem właśnie z nazwą "plastry kondycyjne" czy faktycznie to coś daje? a przy okazji może ktoś mi wytłumaczy dlaczego niektórzy zawodnicy przed startem mają dziurki z nosa zatkane watą... dla mnie to nie ma wyjaśnienia poza jakimś nie wiem szpanowaniem że się jest profi... ja tam jestem zwykły amator i pytam z czystej ciekawości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorek Napisano 24 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 plastry ułatwiają oddychanie tu masz linka do strony http://www.plastrynanos.pl/?section=info&action=sport a co do waty poszukałem troche w necie i podobno wata jest nasączona jakimiś kropelkami które przy wdychaniu udrażniają górne drogi oddechowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 24 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 dzięka joorek ta nasączona wata może faktycznie ma sens ale ciekawe jakie procentowo daje to lepsze "osiągi" co do plastrów, hmm... trzeba to przetestować dostane takie w aptece?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joorek Napisano 24 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Powiem szczerze ,że sam niestosuje ani plastrów ani waty .Jestem astamatykiem i alergikiem więc i tak nawet normalnie mam problem oddychac przez nos Podono te plastry sa trudno dostepne w aptekach, ale możesz je kupić z tej strony lub poszukać jakichś innych. Może to kozacko wygląda ale czy daje duże efekty to ja wątpie. Przecież i tak jak chcesz to mozesz zwiekszyć i przyśpieszyć oddech, a tak na marginesie może to doprowadzić do hiperwentylacji co powodóje omdlenia więc trzeba sie zastanowić czy warto to stosować :glare: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 24 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 wiesz co ,ja napweno bym takiego czegos nie używał bo wydaje mi się że to zbędne wydawanie kasy, jak ktoś jest dobry to sobie i bez tego poradzi... poprostu chciałbym kiedyś na treningu tak sobie z ciekawości to przetestować a szczerze to jak widze na maratonie takiego co z watą śmiga w nosie to śmiać mi się chce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Świstu Napisano 26 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 Nie wie ktoś, ile to kosztuje? Nie mogę znaleźć sklepu z tym... (spróbowałbym kiedyś podczas biegu, bo mnie zadyszka zwykle bierze ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 27 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 dokładnej ceny nie znam bo dawno się z tym nie spotkałem,ale kupić można w niektórych aptekach a cena ok 10zł za kilka plastrów (2,3) nie wiem na 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 27 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Jedno opakowanie zawiera 10 plastrów jednorazowego użytku. Jego cena w aptece nie powinna przekraczać 29 złotych. http://www.domzdrowia.pl/add2cart.php?prod...7fbe8fcbdeaf380 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Świstu Napisano 27 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2006 Dzięki, może wypróbuję, gdy będę miał za dużo kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virus333 Napisano 4 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 nie koniecznie duzo kasy - na allegro są opakowania po 10zł np tutaj: http://allegro.pl/item117559920_breathe_ri..._powietrza.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 4 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Gdzieś w internecie jakaś firma produkująca takie plastry miała swoją stronę i można tam było zamówić bezpłatnie 2 takie plasterki. Sam tam zamawiałem i dostałem co trzeba ale niestety nie pamiętam jaka to była strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 27 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Mam dość naiwną teorię ale może wata jest żeby z nosa nie ciekło ? Ja mam alergię i niewiem czy to dlatego ale cieknięcie czasami stanowi istotny problem. Chociaż zawodowcy zwykle za pomocą ręki 'wydmuchują' nieczystości naprzeciwników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redander Napisano 2 Września 2006 Udostępnij Napisano 2 Września 2006 wata: nasączona jest amoniakiem, rozszeża naczynia krwionośna i powoduje "uczucie trzezwości i świerzości" zawodnicy stosuja ja przewaznie przed czasówkami(na maratonach nie widzialem), Plastry sa z drutem który rozchyla platki nosowe i ułatwia oddychanie. hiperwentylacja IMO nie wchodzi w gre....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rszturo Napisano 4 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Temat trochę stary ale go odgrzeję. Ponieważ lubię eksperymentować to dorwałem opakowanie takich plastrów (Breathe Right ) i wypróbowałem ostatnio na maratonie. Otóż rzeczywiście poprawiają one oddychanie, dziurki w nosie są jakby poszerzone a przy mocnym wdechu nosem jego brzegi nie zapadają się i łatwiej wziąć taki mocny wdech. To plusy. Minusy: Cena 20 zł za 10 sztuk - to raczej drogawy biznes. Tu dostępne nawet taniej: http://mediweb.pl/sklep/product_info.php/products_id/889 Trzymanie się nosa - mi się odkleił po ok. 40 minutach ale to może kwestia odpowiedniego przyklejenia i jeszcze będę próbował. Ciężko powiedzieć czy wpłynęło to na moją wydolność bo na ponad 4 godz. jazdy miałem go na nosie tylko 40 min. Ale jeszcze będę próbował to sprawdzić. Z tego co widzę to niektórzy ich używają więc coś w tym musi być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.