Skocz do zawartości

[Romet] Rambler 6.0 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeśli masz zamiar jeździć tym sprzętem gdzieś indziej niż po asfalcie (a tak zakładam, skoro to MTB) to raczej skłaniałbym się na Twoim miejscu ku 16" ramie. Będzie wygodniej, lżej i zwrotniej. Co do roweru: jeśli Ci się podoba, to bierz. W tej kategorii cenowej szału z osprzętem nie będzie. Ktoś Ci pewnie zaraz poleci Lazaro Integral jako alternatywę, chociaż nie wiem czy robią je w takich rozmiarach.

Napisano

Mierze ok 165cm, więc rama 18 będzie w sam raz, czy jednak 16?

Powiem Ci tak , mam 167-8 cm wzrostu i mam 20'' i czuję się nawet lepiej niż na starej 18'' , problemów ze wsiadaniem nie mam jedzie się dobrze więc nie bój się zbytnio.

Napisano

Gadał ślepy o kolorach... Bez urazy, ale jeden z metra cięty typ z już posiadanym za dużym rowerem doradza kupno za dużej ramy drugiemu podobnemu "wielkoludowi" ;)

Na konia też jakoś wsiądziesz, a on większy od roweru.

Rama nie powinna być za duża ani za mała, ot najlepiej dobrana jak się da. Dzięki temu można uzyskać prawidłowa sylwetkę, a i w przypadku MTB, czy generalnie rowerów do cięższych zastosowań, odpowiedni przekrok.

Oczywiście jeśli to ma być kolejny sprzęt a la MTB do lansu na ddrach, a tak najpewniej jest w tym przypadku, to nic nie stoi na przeszkodzie ładować się na największą możliwą kozę wedle upodobania, być może nawet będzie "wygodnie" ale przy tym daleko od wszelkiej rowerowej ergonomii.

Sam mam 180cm i 18" mojej ramy jest tak trochę na styk, ~17" pewnie byłoby najlepsze, w 20" dzwoniłem jajami o rurę. Oczywiście ramy są różnie konstruowane pomimo nominalnie tych samych rozmiarów i ludzie też mają nieraz dłuższe czy krótsze nogi i korpusy, niemniej większość jest raczej proporcjonalnie zbudowana.

Napisano

Czyli mowicie ze jednak 16 bedzie lepsza... A co sadzicie o kupowaniu roweru przez internet? Podobno wysyłają rower do 'samodzielnego montazu' i trzeba zrobić przegląd, w tym przypadku w autoryzowanym punkcie Romet, aby gwarancja byla ważna.

Napisano

Oczywiście najlepiej byłoby się przymierzyć, ale 16" MTB nie ma prawa być za mała na dziewczynę o wzroście 165 cm. No chyba, że wolisz "włazić na kobyłę". Co do złożenia roweru - jeśli będziesz miała z tym problem, a skoro nie znasz się na rowerach - to tak na pewno będzie - znajdź w swoim mieście autoryzowany punkt serwisowy Rometa (mapę znajdziesz na ich stronie) i udaj się tam z rowerem. Mają obowiązek za free przygotować Ci maszynę do jazdy.

Napisano

Haha, dobre. Jeśli kupujesz nowy rower Rometa, od dealera wymienionego na ich stronie, to rower musi zostać przygotowany do jazdy za darmo. Jeśli masz co do tego wątpliwości - zadzwoń do Rometa.

Napisano

Mi Rometa przysłali ze skręconą kierownicą także tylko gwiazdkę trzeba było przykręcić no i wyprostować kierownice.Ja mam 177 i jeździłem na 16 " ramię i dawałem rade chociaż brakowało kilku cm na sztycy także dla Ciebie 16" a jak masz wątpliwości idź do sklepu i przymierz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...