Skocz do zawartości

[piasta] wybór tylnej piasty do 29er

SEBAAA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam rower KROSS LEVEL B6 MODEL 2013 , tylna piasta nie ma smarowania i jest podobno kiepska (joytech) dlatego planuje założyć coś lepszego. Jaka będzie optymalna do podanego roweru i jaki model spasuje mi z resztą sprzętu. Chce coś porządnego w przystępnej cenie...
Z góry dziękuje...

Napisano

Jak lubisz zabawy z konusami to XT będzie OK, ale do bezawaryjnej jazdy raczej skłaniałbym się ku Novatecovi (nowy z 4 zapadkami) i DT.

Ile chcesz przeznaczyć na nową piastę, bo to chyba najważniejsze kryterium.

Napisano

a jak się ma do tego deore xt bo w moim mieście taką mi w serwisie zaproponowali ... ?

ano tak jak panda do golfa, moim zdaniem jak wymieniać to na coś lepszego niż deore na kulkach, novatec i dt są na maszynach czyli są bezobsługowe, jak zajeżdzisz o wymiana łożysk za 20 zł i ponownie kilka tys spokoju

Napisano

Novatec 812sb lub 712sb. W miarę rozsądne ceny.

Bikestacja chyba jeszcze ma DT 340s za niezłą kase, też piasta godna polecenia

Napisano

jeżeli brał bym tego novateka to jak dobrać pod mój rower, na co trzeba zwrócić uwagę , bo rozumiem są różne modele ...?
aha i czy nowe szprychy to konieczność ?

Jak lubisz zabawy z konusami to XT będzie OK, ale do bezawaryjnej jazdy raczej skłaniałbym się ku Novatecovi (nowy z 4 zapadkami) i DT.

Ile chcesz przeznaczyć na nową piastę, bo to chyba najważniejsze kryterium.

Napisano

Żeby szprychy można było użyć kołnierze nowej piasty musiałyby być tej samej wysokości. Jeśli nie to potrzebne sa nowe szprychy.

Tylna Piasta nie ma smarowania? To znaczy ktoś sprawdził ze jest zniszczona? To cześć serwisowała i serwis na pewno będzie tańsza niż opisana inwestycja.

Napisano

piasta założona fabrycznie do tego krossa kosztuje na allegro jakieś 50 zł (co nawiasem mówiąc mnie zdziwiło bo cena katalogowa tego roweru była w granicach 3200) , także myślałem ze jak kupie piastę za 150 - 200 zł to będzie super.... bo waszych propozycjach widzę, że byłem w błędzie...:\

Novatec 812sb lub 712sb. W miarę rozsądne ceny.

Bikestacja chyba jeszcze ma DT 340s za niezłą kase, też piasta godna polecenia

Żeby szprychy można było użyć kołnierze nowej piasty musiałyby być tej samej wysokości. Jeśli nie to potrzebne sa nowe szprychy.
Tylna Piasta nie ma smarowania? To znaczy ktoś sprawdził ze jest zniszczona? To cześć serwisowała i serwis na pewno będzie tańsza niż opisana inwestycja.

Ogólnie oddałem rower do przeglądu całościowego, regulacji i czyszczenia, ponieważ kupiłem ten rowerek używany co prawda tylko przez kilka miesięcy przez poprzedniego właściciela ale chciałem żeby wszystko sprawdzili. Ogólnie rower w porządku tylko ta tylna piasta ponoć ma wylany bębenek i biorąc pod uwagę wartość tej piasty, grzebanie w niej jest nieopłacalne. Stwierdziłem, że nie będę brał 
takiej samej joytecha za 50 zł tylko coś lepszego. Ogólnie rower jest na gwarancji, mam paragon ale niestety nie posiadam karty gwarancyjnej...

Napisano

Nie wiem co znaczy wylany bębenek, jeśli ma zniszczone łożyska to faktycznie sensowniej jest zmienić piastę.

Można jeszcze pomysleć o złożeniu całego nowego koła ( jeśli szprychy tez byłyby potrzebne) - wtedy obecne będziesz miał jako rezerwę/ koło na zimę.

Napisano

Zobacz jeszcze na novatec d042, piasta jest nie do zajechania i duzo tansza. Jedyna jej wada ze wazy strasznie duzo

no ta cena jest spoko tylko rzeczywiście waży sama 500 g , deore xt kosztuje podobnie a waży 330 

nie wiem dlaczego tak polecali w tym serwisie rowerowym xt , jak tu nikt o niej nie wspomniał  :)

Napisano

Bo XT to piasta na kulkach zresztą dość dupianej jakości zwłaszcza bębenków. Takie piasty mają coraz mniejszą rzeszę zwolenników w przeciwieństwie do maszynówek.

Napisano

Po ostatnim serwisie xt od klienta zastanawiam sie czy jest sens przyjmowac na serwis piasty shimano :)

w tym samym czasie zrobilbym kompletny serwis 3 piast na maszynowkach

serwis d042 jest banalnie prosty w porownaniu do shimano, szczegolnie ze nowe xt sa slabej jakosci

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...