Skocz do zawartości

[Tektro Draco] Problem z zaciskiem

xtomashx

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi że mam problem z zaciskiem. Przez całą zimę rower stał w piwnicy. Jest ogrzewana więc rower nie miał ciężko. Po pierwszej jeździe zauważyłem spadek mocy hamowania. Wcześniej normalnie potrafiłem zblokować tylne koło. Teraz było inaczej. Hamulec był zapowietrzony więc zakupiłem zestaw do odpowietrzania i wymieniłem olej. Hamowanie dalej było mizerne tzn nie można nawet tego nazwać hamowaniem lecz zwalnianiem. Oczyściłem klocki i tarcze lecz nie dało to rezultatu więc przyjrzałem się zaciskowi. Nie wiem jak powinna wyglądać normalna praca lecz wydaje mi się że oba tłoczki powinny tak samo pracować. Zdjąłem klocki i u mnie jest tak że lewy tłoczek porusza się może z 1mm, a prawy wraz z kolejnymi wciśnięciami wysuwa się coraz bardziej zamiast wysuwać i wracać na swoje miejsce. Przeczytałem gdzieś że można spróbować nasmarować tłoczek więc użyłem kropli Brunoxa na ten lewy tłoczek. Zauważyłem że podczas naciskania klamki pojawiają się bąbelki powietrza co pewnie oznacza jakąś nieszczelność. Zaryzykowałem i włożyłem klocki Baradine Sintered Metal Pad które polecono mi w moim rowerowym. Po przejechaniu pary długich w piwnicy (mam długi korytarz) koło normalnie się blokowało. 

I teraz moje pytanie. Czy taka praca jest normalna ? Rower jest jeszcze na gwarancji więc w razie czego mogę go oddać na serwis. Wolałbym tego uniknąć ponieważ może to oznaczać długi czas bez roweru. 

Zauważyłem rdzawy nalot na tym lewym ledwo wystającym tłoczku. Dzwoniłem dzisiaj do sklepu gdzie kupowałem i poradzili na razie poczekać. Mają takie urwanie głowy przed świętami i komuniami że głowa mała. Jeszcze jak dojdzie odesłanie do producenta to w ogóle miesiąc bez roweru :/