lukasz93a Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Witam, Obecnie w rowerze posiadam łańcuch firmy SRAM, konkretnie PC-830..Niestety jest już wyciągnięty i chcę kupić nowy. Posiadam jedną zębatkę z przodu i 8 z tyłu. Na jednej stronie w tabeli jest, że do 8 zębatek pasują SRAM 830/50/70/90, ale nie ma wzmianki o przedniej. Czy to, że mam jedna, a nie np. 3 jak bywa najczęściej robi różnicę? Chciałbym zamówić PC-870 do 7/8 rzędowych,ale może są inne, lepsze łańcuchy w podobnej cenie 60 zł?
seraph Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Sram robi ogólnie słabe łańcuchy... Lepiej weź Shimano, a najlepiej to Connex 800, 804 lub 808. Tylko pytanie czy masz pewność, że napęd przyjmie nowy łańcuch? I nie ma znaczenia ile zębatek masz z przodu.
lukasz93a Napisano 23 Marca 2015 Autor Napisano 23 Marca 2015 Tylko pytanie czy masz pewność, że napęd przyjmie nowy łańcuch? Nie do końca rozumiem co masz na myśli. Przednią zębatkę jak i kasetę posiadam SRAM, więc będę mógł kupić tylko taki łańcuch? Da się to jakoś sprawdzić?
seraph Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Widzisz. spodziewałem się takiej odpowiedzi... Wszystkie łańcuchy są identyczne konstrukcyjnie, więc można łańcuch dowolnej firmy zakładać na zębatki dowolnej firmy - liczy się tylko ilość zębatek z tyłu. Jeśli wyciągnięty łańcuch zdążył wytrzeć zęby kasety to nowy - niewyciągnięty będzie się po nich ślizgał i przeskakiwał. Łańcuch zmienia się zanim się wyciągnie lub dopiero wtedy, kiedy zaczyna skakać, ale wtedy to już razem z zębatkami. Ile napęd ma przejechane? Możesz wrzucić zdjęcia do tematu o ocenie stanu napędu i tam eksperci ocenią czy się da się czy się nie da się
lukasz93a Napisano 23 Marca 2015 Autor Napisano 23 Marca 2015 Dokładnie CI nie odpowiem ile ma przejechane, ale od jakiś 3/4 lat jeździłem nim codziennie do szkoły 10 km, teraz do pracy 5 km. Właśnie zaczął przeskakiwać (chyba). Do końca tego nie zdiagnozowałem, ale jak mocniej wcisnę pedał, to coś przerywa. Myślałem, że to suport coś przeskakuję, ale możliwe właśnie, że łańcuch, bo nie raz spadnie. Dzieje się tak od tej jakiegoś pół roku, ale teraz coraz częściej dlatego się za to biorę. Jak prosiłeś umieszczam zdjęcia przedniej i tylnej zębatki. Jest trochę syfu po "zimie", ale coś tam poprzecierałem do zdjęć. Zaczynam go szykować na lato. http://zapodaj.net/050aed2c96120.jpg.html http://zapodaj.net/fb6f80970b947.jpg.html Nie mogłem, przez Media (jakiś błąd), ani załącznik przez rozmiar, więc daje dwa inki.
seraph Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Korba jest jeszcze od biedy Ok chociaż widać, że łańcuch jest w tragicznym stanie, bo już zaczął ścinać szczyty zębów. Kaseta jest zużyta kompletnie i zmiana łańcucha tylko pogorszy sytuację Musisz wymienić tylne zębatki razem z łańcuchem. Napęd się zużył i już...
lukasz93a Napisano 23 Marca 2015 Autor Napisano 23 Marca 2015 Nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy. Pewnie jestem ślepy i niedouczony, ale nie widzę kompletnego zużycia. Wciąż mam chęć na kupno samego łańcucha i nadzieje, że pomoże więc odwiedź mnie od tego pomysłu. Może napiszę jaki mam rower i jego parametry/części, gdyby to było potrzebne do kupna kasety. Skopiowane z postu użytkownika tego forum. Mam raczej to samo. Dane techniczne RADIOACTIVE:Rama: Aluminiowa, wzmacniana, 15"Widelec: Spinner EAGLE 120mm, golenie 32mm( sprężyna, elastomer, regulacja, uszczelniany)Stery: Cane Creek Suport: Truvativ Hovitzer, Cr-Mo Oś, ISISMechanizm korbowy : Truvativ Ruktion 36T + ROCKRINGNapinacz łańcucha: Truvativ Boxguide z regulacją (34-38T)Przerzutka tył: SRAM SX-4Manetki: SRAM SX-4Hamulce : Tektro, mechaniczne tarczowePiasty : Chosen ze wzmacnianą osią ( QR ) A4081/A4082 36H , uszczelnianeObręcze : AlexRims DM24 ( oczkowane, wielokomorowe, szerokie )Kaseta: Sram PG-830Opony : Kenda K-Rad 26x2.30Mostek : Kalloy 4Dirt (55mm, over size)Kierownica : Kalloy 4Dirt 650mm ( gięta, over size ) Sztyca : KalloySiodło: Velo, szytePedały: Aluminiowe, platformowe z wytłoczonymi pinami, uszczelniane Lecę do pracy, więc odpiszę jutro, albo wieczorem po 22.
seraph Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Leć pracuje na nową kasetę, bo z tej już nic nie będzie Porównaj sobie jakie zbocza mają zęby na największej zębatce, a jakie na zębatce 18T (4 od góry). 18T jest kompletnie wytarta i widać to jak na dłoni, bo zbocza zębów są pięknie wypłaszczone, a powinny być niemalże pionowe. Nowy łańcuch jako, że jest krótszy niż Twój obecny nie będzie miał się o co zaprzeć po prostu...
lukasz93a Napisano 23 Marca 2015 Autor Napisano 23 Marca 2015 Teraz faktycznie widzę różnicę, porobiły się takie bardziej spiczaste. W sumie bardziej martwiłem się o przednie zęby, a tu z tyłu do wymiany. Remont roweru był przewidziany i fundusze odłożone. Wypada zapytać, jaką polecisz mi w takim razie kasetę, może od razu z łańcuchem. Jeżdżę raczej rekreacyjnie, więc 8 rzędowa wystarczy. Ja pewnie zauważyłeś moja wiedza na temat sprzętu jest mierna, więc co napiszesz to raczej kupię. Oczywiście nie musi być SRAM jeśli będzie pasować. Nie wiem czy moja kaseta jest jakaś dobra, kosztuję średnio 65 zł, ale mam nadzieję, że w podobnej cenie kupię nową.
seraph Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Kasetę 8 rzędową to można dobrą (nie lekką, ale dobrą) Shimano za 40 zł kupić, ale ważniejszy jest łańcuch. Tutaj masz zestaw z przyzwoitym łańcuchem: http://allegro.pl/zestaw-8-rzedow-kaseta-cs-hg51-lancuch-cn-hg71-i5182843032.html Można poszukać u jakiegoś sprzedawcy łańcucha Connex z serii 800 plus jakaś tania kaseta i to byłby najbardziej żywotny zestaw - kilkanaście zł droższy od powyższego. Do samodzielnej wymiany potrzebny Ci będzie klucz do odkręcenia kasety i skuwacz do skrócenia łańcucha, bo przy 1 zębatce z przodu cały na pewno będzie za długi. I praktycznie jest kupić od razu spinkę - wygodnie i łatwo zdjąć łańcuch do czyszczenia jakby co.
lukasz93a Napisano 24 Marca 2015 Autor Napisano 24 Marca 2015 Łańcuch kupię chyba Wipperman Connex 808 ze spinką. Nie wiem dlaczego, ale zawszę wybieram producentów którzy robią konkretne rzeczy, a nie "wszystko". 63 zł może być. Kasety też są uniwersalne i każda będzie pasować do mojego koła/piastu? Z tego co popatrzyłem, nie są zbyt drogie. Poleć mi jakiś model tak do 60/70 zł. Chyba, że nie potrzeba tak drogiej. Nie posiadam niestety kluczy typowo rowerowych. Będzie trzeba pożyczyć, Chyba, że znasz jakiś ciekawy, niedrogi zestaw narzędzi do roweru. Zawsze się przyda.
seraph Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 http://allegro.pl/promocja-kaseta-shimano-cs-hg31-8-rz-11-30-nowa-i5160927141.html Jeśli zupełnie nie zależy Ci na wadze to nawet taka kaseta wystarczy. Jeśli chcesz srebrną to CS-HG41 jest 5 zł droższa. Kasety SRAM, Shimano i Sunrace są zupełnie kompatybilne i zamienne. Zestawu kluczy nie kojarzę - najprostszy klucz do kaset i skuwacz łańcucha kosztują po kilka - kilkanaście zł. http://allegro.pl/klucz-do-wolnobiegu-i-kaset-shimano-utwardzony-i5184766397.html http://allegro.pl/skuwacz-rozkuwacz-rozpinacz-klucz-do-lancucha-i5184876996.html
lukasz93a Napisano 24 Marca 2015 Autor Napisano 24 Marca 2015 W sumie fajnie jakby była jak najlżejsza, ale to nie priorytet. Bardziej skupiałbym się na wytrzymałości. Moja SRAM PG-830 ma prawie 5 lat. Nie była prawie wogóle konserwowana, czyszczona itp, a dopiero od jakiegoś czasu zrobiły się problemy. Jeśli mam dołożyć 20 zł, a mieć ją dłużej to to zrobię. Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że 35 zł, to mało za część która pracuję niemal non stop. I nie wiedzieć czemu, nie przepadam za Shimano. Pewnie dlatego, że doszczętnie zniszczyłem w poprzednim rowerze wszystkie ich części. Widziałem coś w stylu "kaseta szosowa". Jeżdżę głównie po asfalcie, więc czy to ma jakieś znaczenie? Czy taka kaseta będzie bardziej odpowiednia dla mnie? Chcę zrobić z mojego roweru służącego chyba do skakania, jazdy po piachu czy leśnych przygód, bardziej rower na dłuższe wycieczki prostymi drogami.
seraph Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 Problemy z kasetą nie zrobiły się jakiś czas temu, tylko jakiś czas temu się uwidoczniły, bo przekroczona została pewna granica zużycia. Moim zdaniem drożej niż Alivio CS-HG51 nie ma sensu brać - wytrzyma na pewno tyle co SRAM lub więcej. Kasety im droższe nie są wcale wytrzymalsze, tylko mają lepsze powłoki i są lżejsze, więc nie ma sensu przepłacać, bo za zużycie odpowiada wyciągający się łańcuch. Sądząc po specyfikacji masz rower, któremu tak daleko do szosy, że wkładanie czegokolwiek na asfalt oprócz opon nie ma najmniejszego sensu. Kasety szosowe są drogie, a nie zauważysz różnicy w stosunku do taniej kasety MTB o rozpiętości 11-28. Kaseta to jest ostatnia rzecz jaką zmienia się "uszosowiając" rower, bo służy do upłynnienia zmiany biegów...
lukasz93a Napisano 24 Marca 2015 Autor Napisano 24 Marca 2015 Wielkie dzięki sareph za pomoc i dokładne wytłumaczenie sprawy. Zamawiam Wippermana Connex 808 i Shimano Alivio CS-HG51. Do tego Continentale Race King 2.0 i mam nadzieje na podbój asfaltów. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.