Skocz do zawartości

[rower] składanie roweru na ramie NS Surge EVO 2015.

Gość HydraulicznyCyborg

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Nie ma takiej samej linii i NIE będzie to dobrze chodzić i tego jestem 100% pewien bo to przerabiałem na swoim rowerze.

Chodzić będzie ale byle jak.

A ja jestem pewien na 125 i pół procenta, że będzie chodzić, bo mi chodzi już w 3 rowerze :P I to na dodatek z 3 różnymi korbami, które z założenia były 3 blatowe.

Linia łańcucha to jest kluczowa jak się robi singla lub ostrzynkę. W każdym innym przypadku im bliżej sugerowanych wartosci tym lepiej, ale nie ma co robic dramatu z faktu że ma się kilka mm w lewo czy w prawo...

Szacunek...

I.

Napisano

Ale nie z przerzutką do dużego blatu na małym blacie. Za wielka prowadnica.

Albo się oprze na widelcu albo będzie tarła o łańcuch na skrajnych przełożeniach albo będzie nie naturalnie wysoko ustawiona.

Może komuś to nie przeszkadza ale mnie to drażni.

I nie zmienia to faktu że nie mają tej samej linii łańcucha  :P

• Mod Team
Napisano

A ja tobie mówię, że mi chodziło i to jeszcze na dodatek w rowerze bujanym. Zwykły, 3 blatowy 9.0 a później XT.

Fakt-faktem, jak kupiłem SLX-a do dwublatu zaczęło być estetyczniej, ale nie ma sensu klepać takich bajek, że sienieda i bedzielipnie...

Chodziło, nie tarło i było git.

Dlatego też jestem zwolennikiem grip-shift'ów, bo mikroindeksacja pozwala ominąc pewnie niedoskonałości konstrukcyjno-składawcze danego układu...

Ponownie podkreslam: nad linia łańcucha można się spuszczac w rowerze jednobiegowym. W dowolnym napędzie 2x nie ma co kruszyc kopii o kilka mm bo i tak będzie chodzić...

Szacunek...

I.

Napisano

Też używam gripów z microindexem.

No nie wiem... mi nie chodziło to dobrze, pojezdziłem miesiąc i wywaliłem. 

Tylko pytanie...

Po co kombinować skoro się składa nowy rower i można to zrobić jak należy. 

Z tą linią też miałem jakieś przeboje ale już nie pamiętam co tam było.

Ogólnie to jest rzezba, lepsza gorsza ale rzezba. Po co jak można dać takie jak ma być?

• Mod Team
Napisano

Pocą to sie nogi nocą, a czasami pod pachami :P

Pewnie, że można składać dedykowanymi klamotami, ale często-gesto te nie-dedykowane maja lepszy stosunek ceny do wartości.

A skoro chodzi bez przysłowiowej dóópy to po kij przepłacać?

Szacunek...

I.

Napisano

Mi i nie tylko mi nie chodziło, przynajmniej nie tak jak bym sobie tego życzył, a nowicjuszem w składaniu rowerów nie jestem.

Może to zależy od ramy, nie wiem. Tylko dziwne ze parę innych osób też miało z tym problemy.

No cóż pewnie jesteśmy lebiegami i nie umiemy tego ustawić.

A klamoty 2-3 blaty są teraz w porównywalnych cenach.

Napisano

Jak sie sklada nowy rower to bralbym przerzutke na 2 blaty. Ale przy 22-32 przerzutka pod 3 będzie działać tak samo albo i nawet lepiej.

Co do korby

Korby shimano na ht2 same w sobie maja lipna linie łańcucha i wypadałoby dać po 1 podkladce standardowej i potem jeszcze po jednej 1.25 mm tez z kazdej strony. Korba 3 blatowa jest o tyle lepsza ze ma miejsce na rockring. Można sprzedać wszystkie blaty i wstawić np. 22-36/34 albo sprzedać tylko najwiekszy

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Korby shimano na ht2 same w sobie maja lipna linie łańcucha i wypadałoby dać po 1 podkladce standardowej i potem jeszcze po jednej 1.25 mm tez z kazdej strony. Korba 3 blatowa jest o tyle lepsza ze ma miejsce na rockring. Można sprzedać wszystkie blaty i wstawić np. 22-36/34 albo sprzedać tylko najwiekszy

i własnie o to mi chodziło: o wieksze pole manewru w takiej sytuacjii i to ze moge 3patelnie miec w cenie 1/3 wyjsciowej. 

Napisano

post-175360-0-53428700-1427395391_thumb.jpgpost-175360-0-85104100-1427395433_thumb.jpg
Tak to wygląda u mnie
Rockring+32+22
Wizualnie też tragedii nie ma.
Jakbym miał składać nowy napęd to zależnie od budżetu wybrałbym 2x9 albo 1x10 ;) 2x10 jest też fajne jeśli chce się w przyszłości zmienić naped 1x10 a ma sie już częśc takiego napędu. Jeśli się nie ma nic to cenowo wyjdzie to tak:
standardowe cześci czyli przerzutka, manetka, kaseta, łańcuch=xxx zł

1. 1x10
zestaw superstar (42t+16t+dystans) to 150 zł
blat hello mtb to 100 zł

2, 2x10
Manetka lewa- 80-120 zł
przerzutka przednia 60-120 zł
przy kołach 26 wypadałoby mieć 22-36 czyli trzeba było by sprzedać oryginalne blaty. założmy że wyjdziemy na 0 zł
rockring- 20-150 chociaż wolałbym kupić coś w stylu np. trybo za 100 zł bo rockring może zepsuć wygląd całego roweru

więc 2x10 wychodzi prawie tak samo cenowo.

A teraz zajmijmy się doborem kół i amortyzatora.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

pedały dostałem za 30 %ceny z 200 zł. dzisiaj przyszły razem z ramą i adapterem na 180 mm tył.   opony zamówione Maxxis highroller ,korba slx ,suport .kiera , mostek i przezutki wszystko w cenach bardzo korzystnych.

pozostaje zamówic koła i tu mam taki zestaw:

przód:

piasta DT SWISS 350  15 MM THRU AXLE 32 H 6 BOLT

szprychy DT SWISS  ALPINE 2MM

obrecz WTB KOM 26 32 H kapslowana

nyple CSNSPOKE STAL 12X2MM

tył:

piasta NOVATEC DN42SB 6 BOLT QR 9 MM

szprychy DT SWISS  ALPINE 2MM

Czy ten zestaw jest wporządku?

PS: no i jest  rama  extra wykonanie i wygląd

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dff8ec44abf360c6.html

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Rama w ładnym malowaniu czekam na efekt końcowy. Na jaki amortyzator się zdecydowałeś ? ile rzędów z tyłu ?

zielony ala moro i jest git.

amortyzator to pewnie bedzie Suntour Epicon 150 mm 15 mm thru axle- bo jest tani i dobry

rzędów jesli chodzi o kasete bedzie 10 bo dostałem ją za 20 zł niewiele uzywana z jakiegos szrotu powypadkowego- duzo czesci w tensposob zamowilem hehe

czy te zestawy kół są dobre? te z poprzedniego posta.

pozdr

Napisano

Na jednym z innych for jest revelation dual air za 950 zł ;) skok 120-150. Warto się może zainteresować. Chyba ze chcesz wydac mniej.

Napisano

Nooo dual air, życzę powodzenia.... Bierz tego Epicona i daj sobie spokój z dual air, przerost formy nad treścią który tylko wkur.....

• Mod Team
Napisano

Nooo dual air, życzę powodzenia.... Bierz tego Epicona i daj sobie spokój z dual air, przerost formy nad treścią który tylko wkur.....

A to ciekawe co piszesz...

Bo miałem Dual Air, teraz mam Solo i uważam, że Dual to był najzajefajniejszy system jaki RS wprowadził. Solo jest tępę jak sowiecki spawacz mostowy po flaszcze samogonu...

Szacunek...

I.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Może ktoś ocenić te koła z mojego poprzedniego posta?piasta DT SWISS 350 15 MM THRU AXLE 32 H 6 BOLT

szprychy DT SWISS ALPINE 2MM

tył:

piasta NOVATEC DN42SB 6 BOLT QR 9 MM

szprychy DT SWISS ALPINE 2MM

Napisano

A to ciekawe co piszesz...

Bo miałem Dual Air, teraz mam Solo i uważam, że Dual to był najzajefajniejszy system jaki RS wprowadził. Solo jest tępę jak sowiecki spawacz mostowy po flaszcze samogonu...

Szacunek...

I.

Może RS solo i jest tępy, nie wiem, nie używam. Wiem że mam dość dymania z pompką w plecaku i ustawiania tego wynalazku pod każde warunki aby uzyskać optimum pracy.

Niestety  w jednym z rowerów jeszcze toto siedzi.

Napisano

Polecam przy okazji wejść na "hardtail attitude" na facebooku. I poszukac inspiracji. Akurat ktos wstawił surge na takiej ramie jak twoja. BEZ przedniej przerzutki. Jak on tak może jeździć. Mam jeszcze jedna propozycje uginacza: 55r za 1000 zl, w zasadzie to tylko dotarty, na gwarancji. ten co jest w wywyższym surge'u

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

może ktos ocenic te kółka z moich poprzednich postów bo nie wiem czy je zamawiac.

pzdr.

Napisano

Niestety nie pomogę ale kiedys przeczytałem bardzo mądra rzecz.

"przepis na kola do enduro do 600 zl:

Obręcze dartmoor raider

Piasty dartmoor revolt/octane one orbital pro/dt swiss (nie pamiętam chyba 340s) i szprychy na jakie cie stać" tego bym sie trzymal

Napisano

może ktos ocenic te kółka z moich poprzednich postów bo nie wiem czy je zamawiac.

pzdr.

No dobra, niech Ci będzie.

Szprychy i nyple w miarę ok, co do piast to ja bym się trochę bał o tę tylną, bo różne chodzą o tym opinie - niektórzy jeżdżący ostrzej szybko je psują.

Natomiast obręcze to totalna porażka, patrząc po masie to są to obręcze do XC. Zresztą całkiem drogie - 279 pln w CR. Ja bym się po prostu bał, że zaraz się połamią, a po ostrzejszej jeździe będą do prostowania (nawet nie do centrowania). Nie wiem co polecić, ja mam w swoim rowerze tanie Dartmoro Raiderry, ale nie są lekkie (za to mają dobrą szerokość). Nie wiem co innego polecić, osobiście jestem zniechęcony do marki Mavic. Natomiast w 29erze mam Sun Rimsy Equalizer 27 i są całkiem spoko.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Na CR napisali że one są do am en trail....czyli wprowadzają w błąd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...