Skocz do zawartości

[rower] składanie roweru na ramie NS Surge EVO 2015.

Gość HydraulicznyCyborg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To i ja wtrące coś od siebie:
Ja żłozyłbym go tak:
Amortyzator: suntour epixon/epicon na qr15 albo durolux rca/rc2 na 160 mm
Hamulce: avid elixir 7/ shimano slx/ shimano xt
Napęd:
Korba i obie przerzutki: slx 2x10
Manetki: shimano xt
Koła:
obrecze: dartmoor raider/tańsze dt swissy
piasty- revolty/octane one orbital
Kokpit:
sprawa indywidualna ale jakieś 50 mm mostka i 720-760 mm kierownica.
opony: ardeny/high roller/dhf

Napisano

czyli Suntour Epicon ze 150 mm skoku bedzie całkowicie wystarczajacy?posiadam uprzedzenie do tej firmy bo mam z nia niemile wspomnienia ,pozatym kiedys miała ona przewage w produkcji szrotu do rumaków zwanych makrokesz. zmieniło sie to cus?

To już nie ta sama marka i nie ta jakość. Teraz to naprawdę dobre amory. Mając w użyciu i Rebę i Epicona sorry ale wolę Epicona.

Co do obręczy DT to się mylisz. 533D  można kupić taniej od Dartmoorów. Ostatnio składając rower brałem pod uwagę dartmoory ale DT kupiłem taniej. 

• Mod Team
Napisano

dziwi mnie przekrecanie nazw np ędóro??? po kiego wała to robic? bo dla mnie jest to poprostu traktowanie autora jak niepowaznego .

Hmmm... :D

Tak się składa, że jest tu kilku ludzików którzy jeździli enduro wtedy kiedy jeszcze to nie było takie szałowe, trędne, wyścigowe, dżezi i pixi... Czyli pewnie z 15-20 lat temu :)

Teraz ten termin jest tak wyświechtany i poprzeinaczany, że dużo piszących nie potrafi już do niego podchodzić bez szydery...

Bez młynkowania to się jeździ krosiarsko i po płaskim. W enduro zwykło się dysponować jak najwiekszym spektrum miękkich biegów aby "ścianki" robić z siodła a nie z buta.

Dlatemu wieeeki całe temu Uzurpator z EMTB, znany dziś jako Trybo opracowywał specjalne zębatki 21t do standardowych korb czteroramiennych o bcd 64 oraz jedne z pierwszych ekspanderów do kaset o zakresie 40t...

Choc z drugiej strony nie ma enduro bez taszczenia klamota na plecach pod górę :)

Szacunek...

I.

PS

Opona 2.1 nada sie i owszem, ale dla krosiarza...

Napisano

Nie o to chodzi żebyś wziął 2 blaty bo tak inni piszą, tylko żebyś czuł/rozumiał o co chodzi. A dobór przełożeń zależnie od terenu to przecież kompletnie podstawowa sprawa, nie ważne czy w kroskantry, ęduro, frirajdzie czy dałnhilu ;)

Napisano

No właśnie.... do korby trzeba mieć zestaw "alternatywnych" zębatek. Przynajmniej ja mam ;)

Bez młynkowania to się jeździ krosiarsko i po płaskim. 

Ivan masz rację a ja się zle wyraziłem. Miałem na myśli to żeby ograniczyć konieczność operowania przednią zmieniarką i mieć możliwość założenia jakiejś sensownej napinki.

• Mod Team
Napisano

hehe... No tak, człowiekowi po pracy to sie wszysko kojarzy stresowo zamiast jak należy.

Napinka = napinacz, nie stres :laugh:

Ja tam uważam, że najlepsze określenie zamiast enduro to "Frirajd z elemantami trekkingu" :thumbsup:

Szacunek...

I.

• Mod Team
Napisano

Chooopaku... Przestań się podniecać rzeczami które można zostawić na sam koniec, gdyż są istotne ale nie stanowią o trzonie projektu.

A ów trzon to rama, widelec i koła. Czyli 3 pojedyncze, najdroższe i najważniejsze elementy.

Zbierz to do kupy a reszta to już będa dodatki, które dokleja sie w myśl preferencji, ideologii, stanu kasiury lub wręcz pod kolor oczu ;)

Szacunek...

I.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

wiedelec? juz mam 2 typy do wyboru  rs revelation badz suntour epicon

rama tez jest ns bikes surge evo

kola takze =piasty dt swiss 350 szprychy dt alpine/champion i obrecze wtb kom 26

niczym sie nie podniecam ziom.

• Mod Team
Napisano

Masz? W ręku? Kupione? Zaplecione?

Sądzę że watpię :)

Uwierz, bez tych trzech podstawowych elementów w ręku reszta to naprawde drobiazgi nie warte zawracania sobie na razie głowy...

Szacunek...

I.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

rama juz jest

piasty zamówione razem z obreczami.sprychy na miejscu beda dobierane

a amorka juz zdecydowałem jakiego i bede zamawiał.

tyle

Napisano

czyli Suntour Epicon ze 150 mm skoku bedzie całkowicie wystarczajacy?posiadam uprzedzenie do tej firmy bo mam z nia niemile wspomnienia ,pozatym kiedys miała ona przewage w produkcji szrotu do rumaków zwanych makrokesz. zmieniło sie to cus?

Oj panie kolego przespałeś trochę zmian. Niektóre firmy produkujące chłam przechodzą metamorfozę - u Suntoura było to w okolicach roku 2009-2010, gdy zaczęli produkować Epicona mogącego konkurować np. z RS Rebą. Sam mam Epicona LOD 26", jest w moim rowerze nr 3, widelec jest rewelacyjny i było to bardzo dobrze wydane 618 PLN. Generalnie: ich widelce z aluminiowymi górnymi goleniami są co najmniej dobre. Ustępują nieco funkcjami widelcom czołowych producentów, ale różnica cenowa to nie 10 czy 20 % tylko znacznie więcej.

Wypowiem się w temacie dwóch-trzech blatów. Od jakiegoś czasu jest nagonka na posiadaczy trzech zębatek, w dobrym tonie stało się objechanie kogoś za trzy blaty w rowerze wartym więcej niż 1000 pln. I teraz wstydzę się wrzucić zdjęcie swojego fulla do że niby enduro, bo nadal mam 44-32-22 z przodu.... 

Ja do planowanego przeze mnie hardkorowego sztywniaczka na koła 29 cali planuję dać korbę 22-36 (ewentualnie 22-36-R) i kasetę 11-32, myślę że to mi posłuży przez dłuższy czas. Nikt mnie nie przekona, że napęd 1x10 czy nawet 1x11 z tymi wszystkimi przekosami (zwłaszcza na niższych biegach) jest trwalszy niż stare dobre sprawdzone i ekonomiczne 2x9.

Napisano

Stało się modne u ludzi którzy nie rozumieją co do czego. A ja uważam że trzy blaty jak najbardziej w rowerach XC.  A w tych innych im mniej blatów tym lepiej bo to jest po prostu wygodniejsze i bardziej praktyczne, chociaż powiem ci że też jakoś tak nie do końca mnie przekonują te 1x10 i 1x11  ;)

Napisano

Dla mnie różnica między 2 a 3 z przodu jest taka jak to, że jedni wolą szosę a inni mtb. Nie widzę sensu wytykania komuś, że to jest złe, albo tracenia choćby minuty czasu na namawianie kogoś na 2 albo 1 z przodu. 1x11 jest po prostu drogie, 1x10 jest bardziej akceptowalne cenowo, ale te przekosy... lubię też szybkość redukcji, jedno kliknięcie lewym, dwa albo trzy prawym i już ustawione, zamiast np. 7 kliknięć prawym.

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Dla mnie różnica między 2 a 3 z przodu jest taka jak to, że jedni wolą szosę a inni mtb. Nie widzę sensu wytykania komuś, że to jest złe, albo tracenia choćby minuty czasu na namawianie kogoś na 2 albo 1 z przodu. 1x11 jest po prostu drogie, 1x10 jest bardziej akceptowalne cenowo, ale te przekosy... lubię też szybkość redukcji, jedno kliknięcie lewym, dwa albo trzy prawym i już ustawione, zamiast np. 7 kliknięć prawym.

to w koncu te 3 blaty to jest zbrodnia w  eksplorowaniu górzystego terenu na rowerze bez tylniego zawieszenia generujacego pochłanianie nierównosci? 

a ja lubie sobie czasem utrudnic zycie i cos poeksperymentowac: chce mi sie wypróbowac 3 blaty- nie moge tego uczynic ? to spowoduje niezdatosc roweru do jazdy tak jak ktos tutaj chciał wsadzic boxxera do ramy hexagona v3?

badz  ktos inny zechciał trekingowego 80 mm wsadzic do ramy z tylnim pochłaniaczem 165mm? rozumiem ze ta korba to bedzie lekko nieprofesjonalnie ale jja nie jestem hiperzawodowcem z 20 lat doswiadczenia.

mozna przeciez dobrac blaty jakie sie chce, w ostatecznosci mozna ta korbe dac do innego a wtedy dokupic 2 blatowa. mam okazje kupic slx korbe 3 blatowa za 30 % ceny. a za 2 blatowa jest 100%.-cena tez nie jest bez znaczenia. mi chodzi o to czy danie 3 blatów grozi czyms powazniejszym niz wysmianie? zniszeniem napedu? zerwaniem sciegna bo nie bede mógł podjechac pod 1 górke,ale reszte juz tak ?

jesli chodzi o napinacz łancucha to sobie go zrobie u znajomego slusaza i zrobi  jego dokładnie pod dana korbe.

pozdr

Napisano

Zwyczajnie nie wykorzystasz największego blatu, ot co. Po co Ci w takim rowerze przełożenia z przedziału 3.0 - 4.0? 

Dużo lepiej zamiast niego dać rockring do tej korby którą planujesz. 

Gość HydraulicznyCyborg
Napisano

Zwyczajnie nie wykorzystasz największego blatu, ot co. Po co Ci w takim rowerze przełożenia z przedziału 3.0 - 4.0?  Dużo lepiej zamiast niego dać rockring do tej korby którą planujesz. 

ciekawy to pomysł, wezme 3blaty za 1/3 ceny wywale  3 blat  to reszta floty jak znalazł na rockringa 

Napisano

ja kupiłem budżetową korbe m590 jak jeszcze była za 250. Sprzedałem blat 44T za 55 zł, kupiłem najzwyklejszy rockring przeźroczysty (15zł) i pomalowałem czarnym matem. Zrobie foto i ci pośle. Najtańsza opcja, a działa w 100%.

Napisano

jesli chodzi o napinacz łancucha to sobie go zrobie u znajomego slusaza i zrobi  jego dokładnie pod dana korbe.

pozdr

Już to widzę.........

Właśnie jak byś się zapytał zamiast się zacietrzewiać to byś wiedział że:

1) W górach nie wykorzystasz tego wielkiego tryba.

2) W góry napinacz jest bardzo wskazany a na 3 blatach się to nie sprawdzi.

Trzy blatowa korba i napinacz? Pokaż jak zrobisz taki w pełni funkcjonalny.

ciekawy to pomysł, wezme 3blaty za 1/3 ceny wywale  3 blat  to reszta floty jak znalazł na rockringa 

A linia łańcucha to pies? I pewnie jeszcze będziesz to chciał obskoczyć zmieniarką do 3 blatowej korby?

Też byłem kiedyś taki mądry, i wiesz co? To się bardzo kiepsko sprawdza. Opisywałem dokładnie dlaczego.

Napisano

korby shimano deore (m590 i m610 chyba) mają odpowiednia 3 i 2 blaty. mają dokładnie TAKĄ SAMĄ linie łańcucha tylko że m610 nie ma miejsca na rockring. Jeśli bedzie mial blaty 22/32 to 3 blatowa zmieniarka da rade. Jeśli np. 22/36 to wystarczy kupić slxa/xt/x7 za 60-100 zł.

Napisano

badz  ktos inny zechciał trekingowego 80 mm wsadzic do ramy z tylnim pochłaniaczem 165mm? r

:woot:  :icon_confused:  No i mamy nowy rodzaj roweru... Podjazdówka  :laugh:

Nie ma takiej samej linii i NIE będzie to dobrze chodzić i tego jestem 100% pewien bo to przerabiałem na swoim rowerze.

Chodzić będzie ale byle jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...