Mody Napisano 30 Lipca 2006 Napisano 30 Lipca 2006 Moze nie tyle co Ci je przecieli co moze jechales tak szybko ,ze sie spalily?
daron_mtb Napisano 1 Sierpnia 2006 Napisano 1 Sierpnia 2006 im szersza opona tym lepsza przyczepność, dobra w terenie, za to po asfalcie jazda z szerokimi oponami to troche męcząca sprawa. Ale do dojazdu do pracy taka gróbość w sam raz jak masz.
evo Napisano 1 Sierpnia 2006 Napisano 1 Sierpnia 2006 nie zawsze im szersza opona tym gorzej, zostało to już udowodnione i od mniej wiecej 2 lat panuje ponownie moda na nieco szersze w xc i m. Zresztą wiem to po sobie, jak sie ma dobrze napompowana oponkę z bieznikiem gdzies pomiedzy s-s z terenową, to w czasie jazdy na asfalcie dotyka tylko srodkowa częsc opony - dobrze to widać gdy ulica jest wilgotna. Tylko środkowy pas jest mokry (1/3 szerokości), boki (łącznie 2/3) sa suche jak pustynia. A to oznacza że z opony np: 50 mm styka się na max 20 mm - czyli opoty teoretycznie mogą być jak w szosówce .... Ale wiele zalezy od bieżnika/opony - bo nie wszystkie tak mają, moje obecne na szczescie są takie
DamianD Napisano 2 Sierpnia 2006 Napisano 2 Sierpnia 2006 A to oznacza że z opony np: 50 mm styka się na max 20 mm - czyli opoty teoretycznie mogą być jak w szosówce .... Zapomniałeś że opona (np.50 mm) waży troche więcej od opony szosowej i na pewno trzeba użyć więcej siły aby tak oponę rozpędzić i utrzymać na niej predkość, bez względu na wielkość ciśnienia i rodzaj bieżnika.
Zetinho Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 Zakupując Salamandra miałem seryje opony Cobra skinwall 2.0. Cięzko się nimi jechało po piasku,ponieważ nie miały zbyt mocnego bierznika...jednak na szosie były ok.Bardzo wielka wadą jej ich bardzo szybkie zużycie...po 3 miesiącach zostały wymienione na Schwalbe Black Jack 2.1 Jestem bardzo z nich zadowolony.W terenie spisują się wyśmienicie!!Mają zdecydowanie agresywniejszy bierznik,jest bardzo dobra przyczepność!! Na szosie rownież dają rade....jednak na asfalcie Cobry spisywały sie lepiej.
Gregor Napisano 3 Sierpnia 2006 Napisano 3 Sierpnia 2006 Ja sobie niedawno zamówiłem 2 opony Continental Survival Pro i 2 dętki też Continental.... Wczoraj przyszły.... 2 dętki i 1 opona Coś im się powaliło Ale do rzeczy: Oponki dobrze trzymają się podłoża (nawet asfaltu) i na zakrętach z szybkością ok 30 - 35 km/h przyczepność jest wyśmienita (wcześniej na standardowych oponkach czasem zdarzało się wpaść w lekki poślizg ). Nie testowałem jej jeszcze w terenie ale może jutro przetestuję.... Aha jeszcze jedno - tą jedną dętkę i oponę mam założone z tyłu Pozdrawiam
kondzio85 Napisano 5 Sierpnia 2006 Napisano 5 Sierpnia 2006 Witam. Mam pytanko dotychczas jezdzilem na oponkach 1.95 a teraz kupuje : Oponki ktore kupie i czy duzą ciezej bedzie sie jezdzic jak jest taka róznica w szerokosci? tamte 1.95 tez miały raczej szosowy bierznik z góry dzieki za odpowiedz:)
bixs Napisano 5 Sierpnia 2006 Napisano 5 Sierpnia 2006 niedawno założylem opony kenda city slick---1.95 i są rewlacyjne mam je od 1.08 przedtem miałem opony terenowe 2,3 kenda koyote, ale teraz wiecej jeżdże po asfalcie i lekkich nawierzchniach , więc szulaem czegoś węższego jeżdzilem po piasku i w lesie , a takze asfalt i scieżka rowrowa -- zrobilem ok 200km moge je z czystym sumieniem polecic
Marcin5611 Napisano 5 Sierpnia 2006 Napisano 5 Sierpnia 2006 niedawno założylem opony kenda city slick---1.95 i są rewlacyjne jeżdzilem po piasku i w lesie , a takze asfalt i scieżka rowrowa -- zrobilem ok 200km moge je z czystym sumieniem polecic hehe ja też taką mam z tyłu i również sprawuje się świetnie róznież w lesie i na paichu oraz mokrym asfalcie. Szczególnie biorąc pod uwagę że to jest slick
tobo Napisano 10 Sierpnia 2006 Napisano 10 Sierpnia 2006 ja lubie szerokie - a co wazniejsze dla mnie - wysokie kapcie. dlatego przewazne miedzy 2,3 a 2,5 inne parametry takie jak chocby waga sa dla mnie drugorzedne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.