zdunek Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Witam Przymierzam się do zakupu roweru. Jestem amatorem i miał by służyć tylko do rekreacji, ulica i może czasami las. Mój budżet to 1500 zł. Wiem że nie duży. Jak na razie znalazłem dwie propozycje. Unibike mission 29 oraz Limber corado 29. Limber trochę cięższy, ale ponoć lepszy osprzęt. Który wybrać? A może coś innego? proszę o pomoc. Interesuje mnie tylko kolo 29.
modrzew Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Nie ten dział to raz. Dwa - co spowodowało chęć zakupu akurat roweru MTB do jazdy po ulicach i "może czasami las"? Samochód też kupujesz terenowy do codziennej jazdy po ulicach i może czasami na działkę w lesie? Trzy - 1500zł to niestety budżet na makrokesza jeśli chodzi o ten rozmiar kół w MTB . Za to można mieć dość przyzwoity rower crossowy, rozmiar obręczy ten sam i ten typ bardziej pasuje do przedstawionego sposobu użytkowania.
zdunek Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 a co sądzisz kolego o dwóch propozycjach które podałem? Wsumie nie pomyślałem o crossowym rowerze, to może cos polecisz?
seraph Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Ja sądzę, że te 2, które podałeś to są najprostsze rowery jakie tylko można złożyć na terenowych oponach oznaczonych dumnie rozmiarem 29' - a to są praktycznie crossy tylko z poszerzonym miejscem na opony. Oczywiście, za to zaszczytne miano trzeba dopłacić i ostatecznie dostajesz rower gorszy od tańszego crossa, który toczy się po ulicy jak walec, a w prawdziwy teren bezpieczniej ominąć... http://allegro.pl/rower-spartacus-cross-4-0-shimano-2015-alivio-3x9-i5196111604.html http://allegro.pl/juz-jest-king-of-the-road-lazaro-integral-v3-2015-i5176977791.html Od dłuższego czasu ciężej znaleźć coś w podobnej cenie na równie dobrym osprzęcie. Oczywiście hamulców tarczowych nie ma, ale na ulice i "czasem las" tarcze są potrzebne jak w maluchu spoiler...
zdunek Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 A znalazłem kross evado 1.0. Może był by lepszy od tych dwóch propozycji które podałeś?
seraph Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Niestety dużo dużo gorszy... Dopiero Evado 3.0 jest porównywalny - osprzęt ma gorszy, ale hamulce tarczowe. Kross Evado 4.0 jest dopiero bezdyskusyjnie lepszy, ale kosztuje 2 razy tyle.... Musisz niestety dopłacić za markę w przypadku większych producentów.
zdunek Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 no wlasnie nie jestem przekonany troche do firm "krzak" ale faktycznie osprzet jest lepszy w tamtych
seraph Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Pogrzeb trochę w tematach o wyborach rowerów to zobaczysz, że to często polecane rowery i sporo ludzi na nich jeździ - od 2 lat jakoś już są, więc zdarzyły zostać wypróbowane. Głosy o tandetności raczej się nie pojawiają, bo zarazy byłoby głośno, że TRANSROWER to jednak śmieci. Z gwarancją ponoć też problemów nie ma, a na faktem jest również to, że i firma "krzak" i taki Kross, czy inne większe firmy ściągają ramy z Azji i tylko malują po swojemu
zdunek Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 A może jeszcze jakies propozycje? ewentualnie z tych dwóch ktory?
seraph Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Z tych dwóch to który ładniejszy, bo to jest to samo tylko nazwa inna. Innej marki to raczej trzeba by zwiększyć budżet, ale mówię Ci szczerze, że się nie opłaci.
zdunek Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 dzięki serdeczne, chyba nie bede sie dlużej zastanawiał, a widze że użytkownicy dobrze sie wypowiadaja, a moze ktos wie jaka jest waga roweru bo nie moge znaleźć?
veetech Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Jeśli już w ogóle patrzysz na Limbera to w tej cenie nie Corado ale Tasso, tylko ważne aby nie był to model 2015 a tylko i wyłącznie 2014... Te rowery są na bardzo grubych oponach, więc na asfalt słabo, chyba że gumy wymienisz... Rama w Tasso jest taka bardziej crossowa niż mtb.
jasinski21444 Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 Ja mimo wszystko wybrałbym crossa bo uważam że nie ma sensu kupować 29 żeby czasem wjechać w las , propozycje podane w poście u góry są bardzo dobre
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.