lukasz93a Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Witam, Posiadam obecnie w rowerze oponę firmy Kenda K-RAD 26x2.30 30-80psi. Niestety zaczęła się drzeć i podbija. Chciałbym zakupić jakąś nową, ale bardziej na asfalt, gdyż zalali mi nim większość polnych dróg. Jest to opona tylna. Obręcz mam firmy AlexRims DM24 26", 559X24, 665g. W sklepie internetowym jednak nie posiadają żadnej opony o rozmiarach jak moja obecna. Słabo się znam i nie wiem czy np. 26x2.25 też będzie dobrze pasować, a w temacie na forum wygasły zdjęcia tabelek. Jeśli ktoś mógłby mi polecić jakąś oponę tak do 50 zł i przy okazji może od razu dętkę do niej byłbym wdzięczny.
Alsew Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Chciałbym zakupić jakąś nową, ale bardziej na asfalt, gdyż zalali mi nim większość polnych dróg. Słabo się znam i nie wiem czy np. 26x2.25 też będzie dobrze pasować, Po co Ci takie 'balony' na asfalt? Poszukaj czegoś w przedziale 1.9-2.0 Np.: Continental Race King 2.0
lukasz93a Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 To 26x2.25 to był przykład, czy inny rozmiar opony też będzie pasował do tego koła. Tak więc, spokojnie mogę kupić oponę 2.0? W sumie nawet nie wiem czym to się do końca różni. Nie będzie żadnych problemów czy dyskomfortu jazdy jak z przodu będzie Kenda, a z tyłu inna?
Alsew Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Tak więc, spokojnie mogę kupić oponę 2.0? W sumie nawet nie wiem czym to się do końca różni. Nie będzie żadnych problemów czy dyskomfortu jazdy jak z przodu będzie Kenda, a z tyłu inna? 2.0 czy 2,3 to szerokość opony podana w calach. Możesz jeździć na 2 różnych oponach, na tył nawet lepiej jak jest ciut węższa, bo to tylna opona generuje 70 % oporów toczenia. Jak na przodzie masz 2.3 to na tył polecam coś w przedziale 2.1-2.2 , np w/w Race Kingi w wersji 2.2Jakby co to Kenda taka jaką masz też jest nadal dostępna http://allegro.pl/opona-26x2-30-kenda-k905-k-rad-30tpi-i5116785560.html
lukasz93a Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 Zdecyduję się chyba na wymianę obydwu opon. Znalazłem na allegro po 43 zł + dętka 14, więc chyba nieźle. Spokojnie do moich kół mogę zamówić te Continentale 2.0? Będą w pełni pasować? Może dziwne pytanie, ale nie ma czegoś takiego jak opona tylna i przednia? Zamawiam dwie takie same i zakładam obojętnie?
Sandacz Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Nie zawsze obojętnie: 1. są opony uniwersalne przód/tył, które zakłada się całkowicie dowolnie. 2. są opony uniwersalne przód/tył, które zakłada się inaczej z przodu, inaczej z tyłu 3. są opony, dedykowane tylko na przód 4. są opony, dedykowane tylko na tył W trzech ostatnich grupach na oponie jest oznakowanie, jak je zakładać (kierunek rotacji)
Alsew Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Spokojnie do moich kół mogę zamówić te Continentale 2.0? Będą w pełni pasować? Może dziwne pytanie, ale nie ma czegoś takiego jak opona tylna i przednia? Zamawiam dwie takie same i zakładam obojętnie? Akurat Race Kingi zakłada się tak samo na przód i na tył, zgodnie ze strzałka na oponie, więc zamawiasz 2 takie same i na bank będą pasować na Twoje obręcze.
lukasz93a Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 Dzięki Alsew za pomoc. Jutro zamawiam Race Kingi 2.0. Pozdrawiam.
Alsew Napisano 23 Marca 2015 Napisano 23 Marca 2015 Jutro zamawiam Race Kingi 2.0. Pozdrawiam. Będziesz zadowolony, nie poznasz swojego roweru, Race King jest lekki nawet w wersji drutowej, szybki na twardych nawierzchniach i w lekkim terenie też daje rade.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.