Skocz do zawartości

[Opony] Dobór opony do koła

lukasz93a

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam obecnie w rowerze oponę firmy Kenda K-RAD 26x2.30 30-80psi. Niestety zaczęła się drzeć i podbija.

Chciałbym zakupić jakąś nową, ale bardziej na asfalt, gdyż zalali mi nim większość polnych dróg.

Jest to opona tylna. Obręcz mam firmy AlexRims DM24 26", 559X24, 665g.  

W sklepie internetowym jednak nie posiadają żadnej opony o rozmiarach jak moja obecna.

Słabo się znam i nie wiem czy np. 26x2.25 też będzie dobrze pasować, a w temacie na forum wygasły zdjęcia tabelek.

Jeśli ktoś mógłby mi polecić jakąś oponę tak do 50 zł i przy okazji może od razu dętkę do niej byłbym wdzięczny.

Napisano

Chciałbym zakupić jakąś nową, ale bardziej na asfalt, gdyż zalali mi nim większość polnych dróg.

Słabo się znam i nie wiem czy np. 26x2.25 też będzie dobrze pasować,
Po co Ci takie 'balony' na asfalt? Poszukaj czegoś w przedziale 1.9-2.0 Np.: Continental Race King 2.0
Napisano

To 26x2.25 to był przykład, czy inny rozmiar opony też będzie pasował do tego koła.

Tak więc, spokojnie mogę kupić oponę 2.0? W sumie nawet nie wiem czym to się do końca różni.

Nie będzie żadnych problemów czy dyskomfortu jazdy jak z przodu będzie Kenda, a z tyłu inna? 

Napisano

Tak więc, spokojnie mogę kupić oponę 2.0? W sumie nawet nie wiem czym to się do końca różni. Nie będzie żadnych problemów czy dyskomfortu jazdy jak z przodu będzie Kenda, a z tyłu inna?
2.0 czy 2,3 to szerokość opony podana w calach. Możesz jeździć na 2 różnych oponach, na tył nawet lepiej jak jest ciut węższa, bo to tylna opona generuje 70 % oporów toczenia. Jak na przodzie masz 2.3 to na tył polecam coś w przedziale 2.1-2.2 , np w/w Race Kingi w wersji 2.2

Jakby co to Kenda taka jaką masz też jest nadal dostępna http://allegro.pl/opona-26x2-30-kenda-k905-k-rad-30tpi-i5116785560.html

Napisano

Zdecyduję się chyba na wymianę obydwu opon. Znalazłem na allegro po 43 zł + dętka 14, więc chyba nieźle.

Spokojnie do moich kół mogę zamówić te Continentale 2.0? Będą w pełni pasować?

Może dziwne pytanie, ale nie ma czegoś takiego jak opona tylna i przednia? Zamawiam dwie takie same i zakładam obojętnie?

Napisano

Nie zawsze obojętnie:

1. są opony uniwersalne przód/tył, które zakłada się całkowicie dowolnie.

2. są opony uniwersalne przód/tył, które zakłada się inaczej z przodu, inaczej z tyłu

3. są opony, dedykowane tylko na przód

4. są opony, dedykowane tylko na tył

W trzech ostatnich grupach na oponie jest oznakowanie, jak je zakładać (kierunek rotacji)

Napisano

Spokojnie do moich kół mogę zamówić te Continentale 2.0? Będą w pełni pasować? Może dziwne pytanie, ale nie ma czegoś takiego jak opona tylna i przednia? Zamawiam dwie takie same i zakładam obojętnie?
Akurat Race Kingi zakłada się tak samo na przód i na tył, zgodnie ze strzałka na oponie, więc zamawiasz 2 takie same i na bank będą pasować na Twoje obręcze. 
Napisano

Jutro zamawiam Race Kingi 2.0. Pozdrawiam.
  Będziesz zadowolony, nie poznasz swojego roweru, Race King jest lekki nawet w wersji drutowej, szybki na twardych nawierzchniach i w lekkim terenie też daje rade.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...