polak322 Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Witam, W najbliższym czasie muszę wymienić łańcuch na nowy w swoim rowerze, gdyż obecny jest już prawie maksymalnie rozciągnięty, a kaseta wydaje mi się, że jeszcze jest ok i przyjmie nowy łańcuch (a nie chcę jej zajechać całkowicie obecnym łańcuchem). Poniżej zdjęcia obecnego stanu kasety: Jaki łańcuch zamontować do tej kasety, aby przyjął się? Zastanawiałem się nad Conexxem 800 (http://allegro.pl/lancuch-connex-800-i5172178652.html), ale doczytałem w kilku wątkach, że jest dosyć twardym łańcuchem i pewnie dosyć szybko wykończyłbym nim i tak już używaną kasetę. Czy może shimanowski HG71 (http://allegro.pl/lancuch-shimano-cn-hg71-i5188824577.html)?Czy może kupić 2 zwykłe HG40 po 20zł, bo jak widać sama kaseta też nie jest najwyższych lotów (model i pewny stopień zużycia).Będę wdzięczny za każdą pomoc
alagor96 Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Twardym łańcuchem? Jak się rozciągnie, to zniszczy kasetę, nic to nie ma do "twardości"
polak322 Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 Tak pisali w kilku wątkach, a z tego co wiem, łańcuch powinien być mniej więcej o podobnej twardości jak kaseta.Ktoś by pomógł z wyborem tego łańcucha?
MokryxD Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Nie ma czegoś takiego jak dobór "twardości" łańcucha do kasety i vice versa. Proponowałbym Shimano, bo kaseta nie jest już nowa, a z tym HG71 szybciej się dogada. Ja kasetę XT podjechałem przez 6kkm na łańcuchu C9, a teraz założyłem XT, bo łatwiej się ułoży.
polak322 Napisano 22 Marca 2015 Autor Napisano 22 Marca 2015 Nie ma czegoś takiego jak dobór "twardości" łańcucha do kasety i vice versa. Proponowałbym Shimano, bo kaseta nie jest już nowa, a z tym HG71 szybciej się dogada. Ja kasetę XT podjechałem przez 6kkm na łańcuchu C9, a teraz założyłem XT, bo łatwiej się ułoży Napisałem tak, ponieważ w niektórych wątkach spotkałem się z twierdzeniem (i to doświadczonych użytkowników), żeby dobierać kasetę i łańcuch z podobnej grupy, gdyż będą miały podobną wytrzymałość/twardość. Dzięki Twojej opinii będę teraz miał na to trochę inne spojrzenie 1. Możesz mi jeszcze powiedzieć, czy lepiej: tak jak napisałeś, kupić jeden dobry HG71, czy 2 podstawowe modele HG40 i zmieniać co jakiś dystans? 2.Czy mógłbyś rzucić okiem na kasetę i czy jeszcze trochę na niej pojeżdżę?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.