Skocz do zawartości

[łańcuch] nowy łańcuch do używanej kasety

polak322

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W najbliższym czasie muszę wymienić łańcuch na nowy w swoim rowerze, gdyż obecny jest już prawie maksymalnie rozciągnięty, a kaseta wydaje mi się, że jeszcze jest ok i przyjmie nowy łańcuch (a nie chcę jej zajechać całkowicie obecnym łańcuchem). Poniżej zdjęcia obecnego stanu kasety:

628_photo_20150320_204425.jpg

223_photo_20150320_204212.jpg

Jaki łańcuch zamontować do tej kasety, aby przyjął się?

Zastanawiałem się nad Conexxem 800 (http://allegro.pl/lancuch-connex-800-i5172178652.html), ale doczytałem w kilku wątkach, że jest dosyć twardym łańcuchem i pewnie dosyć szybko wykończyłbym nim i tak już używaną kasetę.
Czy może shimanowski HG71 (http://allegro.pl/lancuch-shimano-cn-hg71-i5188824577.html)?

Czy może kupić 2 zwykłe HG40 po 20zł, bo jak widać sama kaseta też nie jest najwyższych lotów (model i pewny stopień zużycia).

Będę wdzięczny za każdą pomoc

Napisano

Tak pisali w kilku wątkach, a z tego co wiem, łańcuch powinien być mniej więcej o podobnej twardości jak kaseta.

Ktoś by pomógł z wyborem tego łańcucha?

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak dobór "twardości" łańcucha do kasety i vice versa.

Proponowałbym Shimano, bo kaseta nie jest już nowa, a z tym HG71 szybciej się dogada.

Ja kasetę XT podjechałem przez 6kkm na łańcuchu C9, a teraz założyłem XT, bo łatwiej się ułoży.

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak dobór "twardości" łańcucha do kasety i vice versa.

Proponowałbym Shimano, bo kaseta nie jest już nowa, a z tym HG71 szybciej się dogada.

Ja kasetę XT podjechałem przez 6kkm na łańcuchu C9, a teraz założyłem XT, bo łatwiej się ułoży

Napisałem tak, ponieważ w niektórych wątkach spotkałem się z twierdzeniem (i to doświadczonych użytkowników), żeby dobierać kasetę i łańcuch z podobnej grupy, gdyż będą miały podobną wytrzymałość/twardość.

Dzięki Twojej opinii będę teraz miał na to trochę inne spojrzenie ;)

1. Możesz mi jeszcze powiedzieć, czy lepiej:  tak jak napisałeś, kupić jeden dobry HG71, czy 2 podstawowe modele HG40 i zmieniać co jakiś dystans?

2.Czy mógłbyś rzucić okiem na kasetę i czy jeszcze trochę na niej pojeżdżę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...