Skocz do zawartości

[Korba] Alivio faluje

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nówkę Alivio,dałem rower do gościa który się zajmuje naprawą rowerów,wymienił mi korbę,ale po kilku przejażdżkach korba zaczęła mi falować.

Blaty sa proste,wygląda na to jakby korba nie była prostopadle umocowana do suportu.

czy mozliwe ze mógła się oś suportu wygiąc,czy moze nieumiejętnie założył gość korbę? Na duzej tarczy jest to odchyłka jakieś 1,5mm,na srednie 1mm a małej ok 0,5mm.

Nie idzie przez to precyzyjnie wygregulować przerzutki.Myslę tez ze nie mozliwe zeby taka markowa Korba miała jakiś feler.Poprzednio miałem korbę Sakae i na tym suporcie kręciła się bez odchyłek,nie falowała.

Na sakae korba głębiej wchodziła niz alivio,Alivio dalej odchodzi od suportu ale przerzutki wchodzą bardzo dobrze tylko jak faluje to trze o przerzutke.Moze na korbir sakae nie było widać tego ze suport jest wygięty bo głębiej wchodziła,a moze alivio nie weszła do końca przez to krzywo chodzi?

Sa dwa rodzaje suportow na kwadrat rozniacych sie scieciem samego kwadratu: ISO i JIS

Shimano robi korby w JIS.

Nie wiem jakie sciecie kwadratu ma suport ktory Ty masz ale moze to byc posrednia przyczyna do tego efektu falowania.

Nie dobijaj korby zadnymi drewienkami i mlotkami bo to bezsens i tylko mozesz powaznie uszkodzic korbe, suport badz rame(gwint mufy suportowej)

Nie dobijaj korby zadnymi drewienkami i mlotkami bo to bezsens

To nie jest bezsens bo jeżeli jest to o czym mówię to należałoby tak zrobić, gdyż falowanie może właśnie być spowodowane odkręceniem się śruby mocującej ramię korby, więc korbę należy solidnie osadzić na kwadracie suportu i dokręcić śrubę i powinno być OKI.

No chyba że suport jest krzywy to wtedy to nie pomoże.

Albo kwadrat w korbie zdazyl sie juz wyrobic - a to mozliwe , dawno temu tak wlasnie mialem po odebranie z serwisu nowego zestawu , lewe ramie poszlo do smieci i wymiany.

Dobicie mlotkie , np. przez drewniany klocek , to dobry pomysl , oczywiscie z wyczuciem ;]

Jezeli suport i korba sa w tym samym standardzie to dobijanie mlotkiem to bzdura.

Dokrecenie sruby w zupelnosci wystarczy.

Alivio juz jest taka grupa w ktorej mlotkiem nic nie trzeba robic, co innego TY i marketowe odmiany :D

p.s.

Mieszanie suportow i korb w roznych wersjach sciecia kwadratu suportu powoduje glebsze osadzenie korby...

Korba jest nówka,przejechałem moze 10km.Suport tez nie jest zuzyty bo na starej korbie chodziło wszystko OK tylko zęby miałem wyjechane.

Zaniosłem rower z powrotem do serwisu ale Tam mi powiedział gosć ze korby shimano tak mają i zawsze są minimalne odchyłki,powiedział ze ustawi mi przerzutę bo na pewno się obruciła.

Kumpel mi znowu powiedział ze po załozeniu nowej korby trzeba przejechać kilka kilometrów i znów ją dokręcić i tak ze 2-3 razy i będzie OK.

Nie wiem komu juz wierzyc ale myślę ze do jutra zrobi mi bo w sobotę na wczasy jade rowerumi.

• Mod Team

No raczej to nie jest normalne. W tej sytuacji powinieneś zmienić również suport i byś miał sprawę jasną, jeżeli nadal będzie tak się działo to wtedy zgłaszaj korbę do reklamacji. Gorzej jak ci się środek w korbie wyrobił i wtedy to nawet na reklamacji nie uznają. :025:

Siemka.

Mam identyczny problem z nowiutką korbą.Zamontowana została na starym suporcie i obstawiam, że przez niego tak się dzieje.

Daj znać jak rowerek wróci z serwisu co było nie tak.Bardzo mi to pomoże w rozwiazaniu problemu.

Pozdrówka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...