babciastefcia10 Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Witam! Chciałbym kupić nowe opony do swojego Krossa Hexagon X3 2013. Jako, że w tym rowerze standardowo są opony 26x2.1 to też takie chciałbym kupić. Jeżdżę głównie po ulicach i chodnikach po mieście, więc na Allegro wypatrzyłem opony Continental Traffic. Chciałbym Was zapytać, czy te opony będą się nadawały do mojego roweru, bo w tym temacie jestem zielony. pozdrawiam
beskid Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Może będą a może nie. U mnie rozleciały się 3 sztuki tej genialnej firmy.
syncerror Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Ja jeździłem dwa lata na jednym komplecie głównie asfalt/chodnik na wersji drutowanej 2.0 i nic mi się nie działo. Wiadomo, że najbardziej jak zawsze narażone są ścianki boczne, ale myślę, że na ulicy raczej nie ma się czego obawiać. Byłem zadowolony
Alsew Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Też wolałbym kupić Race Kinga niż Traffici, ale z drugiej strony po co na miasto takie klocki? Jak już Continentale to może lepiej Double Fighter 2 lub Travel Contact, a jak nie musi być Conti to Schwalbe Huraccain...
babciastefcia10 Napisano 21 Marca 2015 Autor Napisano 21 Marca 2015 Teraz mam mały dylemat... Będę musiał to przemyśleć. W każdym razie dzięki za podpowiedzi.
syncerror Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 po co na miasto takie klocki Nie nazwałbym tego klockami. Bardzo dobrze się toczą na asfalcie a jak będzie chciał pojeździć w trochę trudniejszym terenie to też da radę. W końcu to rower MTB a nie szosa.
Alsew Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Nie nazwałbym tego klockami. Bardzo dobrze się toczą na asfalcie a jak będzie chciał pojeździć w trochę trudniejszym terenie to też da radę. W końcu to rower MTB a nie szosa Conti Double Fighter 2 i Schwalbe Huraccain to też raczej nie są opony szosowe, zwłaszcza jak z tych pierwszych spuści się trochę powietrza to dają spokojnie radę w lekkim terenie...
modrzew Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 To Hexagon a nie rower MTB, a dwa sam zainteresowany wyraźnie podał do czego go stosuje... Tak to jest jak się kupuje bo fajnie wygląda a nie do danego zastosowania.
robertrobert1 Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Kup sobie Continental Race King 2.0 Może to i dobra propozycja na drogi Kazachstanu czy Gruzji bo gość nie napisał do jakiego miasta. Jeśli na polskie chodnikowe drogi to jest ona wielką przesadą. Ale skoro są ludzie jeżdżący po Warszawie Land Roverami ... Ja polecam wyżej już wspomnianą Continental Travel Contact
syncerror Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Idąc tym tropem to sam Kross Hexagon X3 jest przesadą do jazdy po mieście
modrzew Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Oczywiście, z lepszym rezultatem można poruszać się mieszczuchem/fitnessem/crossem niż czymś co nie jest ani w teren ani na szosę. Ale są chętni to się to produkuje i sprzedaje, od makrokeszy po takie linie jak Hexagon.
SovaLTD Napisano 22 Marca 2015 Napisano 22 Marca 2015 Jeżdżę głównie po ulicach i chodnikach po mieście Napisałeś, że jeździsz GŁÓWNIE po mieście, a czy po lesie także czy tylko po mieście? Jeśli jeździsz tylko i wyłącznie po mieście to celowałbym w tego typu opony: http://www.schwalbe.com/en/tour.html To jest tylko przykład, nie kieruj się producentem, chodzi mi o rodzaj opony/bieżnika. Takie opony na pewno będą się zużywały wolniej niż "kostki" i będą miały lepszą trakcję na asfalcie.
babciastefcia10 Napisano 25 Marca 2015 Autor Napisano 25 Marca 2015 To Hexagon a nie rower MTB, a dwa sam zainteresowany wyraźnie podał do czego go stosuje... Tak to jest jak się kupuje bo fajnie wygląda a nie do danego zastosowania. Co jest złego w tym, że kupiłem rower, który mi się podoba, a że wolę jeździć po mieście to właśnie do takiej jazdy go stosuję...
tobo Napisano 25 Marca 2015 Napisano 25 Marca 2015 Ano nic, to takie forumowe frustracje rowerowo skrzywionych Pozostaje Ci odcedzić sensowne informacje od dyskredytacji tego roweru i z tego skorzystać. Te opony zostały stworzone dla użytkowników rowerów mtb, którzy chcą się nimi poruszać w mieście i ewentualnie użyć ich także w lekkim terenie. Do Twojego roweru będą się nadawały praktycznie wszystkie opony na koło 26 cali, z pominięciem ultra szerokich opon mtb jak też ultra wąskich np 1 cal, które mogą nie współpracować z obręczami. Na asfalt założyłbym opony ez klockowatego bieżnika, co redukuje opory toczenia.
babciastefcia10 Napisano 25 Marca 2015 Autor Napisano 25 Marca 2015 Rozumiem. W takim razie będę rozglądał się za za takimi oponami. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.