Pymyn Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Witam Posiadam rower MTB i mam problem z tylną piastą, przynajmniej tak myślę. Z piasty dochodzi metaliczny dźwięk jakby ocierania. Sytuacja ma miejsce gdy koło się obraca względem bębenka piasty czyli gdy nie pedałuję. Kiedy pedałuję, napędzając tylne koło dźwięk ustaje. Prawdopodobnie zaczęło się od tego, że wyczyściłem kasetę tydzień wcześniej środkiem do odtłuszczania tarcz hamulcowych. Kaseta nie była zdjęta z koła. Czy ten środek rozpuszczający mógł się dostać do bębenka piasty i wypłukać smar ? Nic innego mi na myśl nie przychodzi. Proszę o rady. Pozdrawiam
tobo Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Najprawdopodobniej wypłukał się smar z bębenka, na co wskazuje dźwięk wydobywający się przy obrocie koła bez pedałowania. Jeśli chcesz go uratować trzeba rozebrać i przesmarować. Potrzebujesz paru narzędzi, zależnie od konstrukcji piasty, jeśli jest to piasta z konusami to potrzebny będzie klucz do rozebrania bębenka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.