jjgarcia Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Witam Panowie Mam sprawę, dziewczyna mnie męczy o wycieczkę do Krk, pomyśłałem połączyć to z rowerem Macie może jakąś trasę do zaliczenia w Krk w formie gpx, tak żeby zaliczyć najbardziej rozpoznawalne miejsca w Krakowie ? Szukałem na gpies, traseo ale tego jest tak dużo a nie znam Krakowa i cięzko cookolwiek wybrać. Będę bardzo wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matx1234 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Powiedz jeszcze co Cię interesuje (zabytki czy bardziej przyroda i otoczenie), ile masz na to czasu i ile jesteś w stanie przejechać? Ja osobiście nie cierpię jeździć rowerem po centrum miasta (rynek, planty), ale to zależy od człowieka. Ja jestem z tych co wolą uniknąć miejskiego zgiełku. Polecam: - przejazd wałami przeciwpowodziowymi z Wawelu pod Klasztor w Tyńcu (pozycja obowiązkowa) - Lasek Wolski (szczególnie w gorące dni) - Kopiec Piłsudskiego (wejście bezpłatne, ale trzeba rowery zostawić u podstawy - chyba że nie ma dużego tłoku na szczycie) - Wzgórze Św. Bronisławy (w każdy dzień poza weekendem, wtedy po prostu jest tam za dużo ludzi) Z tych dalej od miasta: - Ojców (naprawdę warto) - Dolinki Krakowskie Jak chcesz mogę Ci wyznaczyć trasę na bikemap, tylko napisz co konkretnie chcesz zobaczyć. Taka wstępna trasa w bliskim otoczeniu Krakowa: Rynek - Błonia - Wzgórze Św. Bronisławy - Kopiec Piłsudskiego - Tyniec - Wawel - Rynek // to by było jakieś 30-40km, część po nieubitych leśnych drogach (~3km), reszta po asfalcie, kilkaset metrów przewyższeń. Trasa na rowery ze sprawnymi hamulcami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjgarcia Napisano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 O dzięki za odzew Ojców wiem piekne tereny (byłem tam kiedyś na wycieczce ze szkoły ) ale planuje osobną wycieczke i typowo rowerową Co do Krakowa , ja też nie znoszę jeździć po mieście ale jak juz muszę do Krk jechać to chociaż rowerem Ta trasa co wyznaczyłeś jest super mógłbyś to w formie gpx ? Będę wdzieczny i jakieś piwko przy okazji będzie Z góry dziękuję Ci bardzo ps. traska tak do 40 km max bo grafik mamy i tak napięty jak na jeden dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matx1234 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Tutaj trasa, można ją wyeksportować do GPX -> http://www.bikemap.net/en/route/2945319-trip/#/z13/50.0501,19.89237/terrainKilka uwag:- Zjazd ze Wzgórza Św. Bronisławy w kierunku Lasku Wolskiego (~8.5km na tej trasie) kończy się skrzyżowaniem z dość ruchliwą drogą... ostrożnie tam, bo jak się za bardzo rozpędzicie to nie wyhamujecie- Trasę w Lasku Wolskim zaznaczyłem "na czuja" (od ~8.5km do 10km trasy). W razie czego możecie podążać wzdłuż niebieskiego szlaku rowerowego (przy wjeździe jest mapa z zaznaczonymi szlakami), aż do ostrego załomu w lewo w który NIE SKRĘCICIE i pojedziecie na wprost- Zjazd z Lasku Wolskiego (~14.5km trasy) kończy się drogą główną, podobnie jak wyżej - ostrożnie, bo nie wyhamujecie- Powrót do Krakowa w całości po ścieżce pieszo-rowerowej na wałach (oprócz 1km który trzeba pokonać po drodze)... jako że wieje u nas głównie z zachodu macie dużą szansę, że będzie Wam się lżej jechało - Przekroczenie Wisły wyznaczyłem na Moście Dębnickim, z którego jest ekstra widok na Wawel - Na Wzgórze Wawelskie nie wpuszczą Was z rowerami, musicie je zostawić przy wejściu- Na koniec (lub na początek, jak wolicie) polecam zobaczyć Barbakan i Bramę Floriańską Kopiec Kościuszki jest bliżej miasta, ale nie wiem jak tam jest z rowerami - wstęp płatny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.