offmarkus Napisano 20 Marca 2015 Napisano 20 Marca 2015 Witam, szukałem po necie patentu na usuwanie rdzy ze starego łańcucha i nic "konkretnego" nie znalazłem. Uznałem że spróbuje poczyścić łańcuch pastą do garnków itp. urządzeń sanitarnych spod marki tes*o... więc wziąłem szczoteczke do zębów i wspomniany specyfik. Oto kawałek efektu: http://zapodaj.net/951457ae1af83.jpg.html pewnie da się to jeszcze lepiej doczyścić, ale ja to tylko na próbe zrobiłem i zajme się tym porządniej. Oczywiście po zabiegu łańcuch do szejkowania bo pprodukt zawiera m.in. piasek... Wiadomo, ze jeśli ktoś chce mieć nietknięty łańcuch to nie posunie się do czyszczenia tym sposobem. Jednak jeśli ktoś woli mieć w miarę dobrze wyglądający łańcuch zamiast rudo-czarnego to sposób jest jak najbardziej godny uwagi
Scoobany Napisano 20 Marca 2015 Napisano 20 Marca 2015 Co ty z tym łańcuchem robiłeś, że aż tak go rdza podjadła ? Pytanie nr.2 - jeżeli jest to stary łańcuch to czy nie jest on już rozciągnięty? Jeżeli tak to nie ma sensu go czyścić tylko trzeba kupić nowy.
BajkowiecxD Napisano 20 Marca 2015 Napisano 20 Marca 2015 Srsly? Lancuch kupisz za 40zl.... jak nie mniej
zws Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Jest taki środek, Fosol się nazywa. Zatapiasz wieczorem wyjmujesz rano. Kto by szczoteczką do zębów nacierał Zakładam, że zabytkowy łańcuch, inaczej nie ma sensu
tobo Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Problem w tym ze taka rdza oznacza ze lancuch szybko panowie bedzie tak wygladal - rdza zniszczyla powierzchnie ogniw i praktycznie kazdy kontakt z woda czy wilgocia przywroci rudy kolor. Rudy nalot moze wrocic w ciagu paru godzin nieuzywania roweru.
mklos1 Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Nigdy jest tak, że łańcuch po smarowaniu uda się wytrzeć do "matematycznej suchości", zawsze trochę smaru pozostanie, co stanowi pewną powłokę ochronną. Miałem kiedyś przypadek, że zostawiłem na zimę łańcuch bez zabezpieczenia. Zardzewiał tak, że zesztywniał. Po podlaniu olejem udało mi się go rozruszać. Po dłuższym czasie rdza sama zniknęła z części ruchomych i ocierających się o przerzutki (wiadoma sprawa). Reszta - machnąłem ręką. Z pewnością nie bawiłbym się w szorowanie szczoteczką i pastą polerską. Jeżeli już to chemiczna próba usunięcia.
offmarkus Napisano 21 Marca 2015 Autor Napisano 21 Marca 2015 Co ty z tym łańcuchem robiłeś, że aż tak go rdza podjadła ? Pytanie nr.2 - jeżeli jest to stary łańcuch to czy nie jest on już rozciągnięty? Jeżeli tak to nie ma sensu go czyścić tylko trzeba kupić nowy. Dorwałem rower szwagra i jest nieco zajechany, jak widać nie dbał zbytnio o sprzęt. Rozciągnięty nie jest tylko bardzo zaniedbany. Nie chce kupować nowego bo nie che zbytnio inwestować w ten rower tylko doprowadzić go do stanu użyteczności Jeśli rdza szybko wróci to zastanowie sie nad nowym łańcuchem, póki co mam jeszcze wiele roboty przy rowerze i na ewentualne zmiany przyjdzie czas przy składaniu wszystkiego do kupy Jest taki środek, Fosol się nazywa. Zatapiasz wieczorem wyjmujesz rano. Kto by szczoteczką do zębów nacierał Zakładam, że zabytkowy łańcuch, inaczej nie ma sensu Fosolu już używałem wiele razy, ale nigdy nie moczyłem tak długo, niestety z tego co pamiętam to po tym środku pojawiał sie czarny nalot.
Venec Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Spraw sobie przymiar do łańcucha (u bitula 8 zł plus wysyłka) - jak to stary rower to pewnie jest wyciągnięty i obowiązkowo trzeba wymienić jeśli nie chcesz zarżnąć napędu.
KrisK Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Nie chce kupować nowego bo nie che zbytnio inwestować w ten rower Są odrdzewiacze które ci to zrobią bez mechanicznego czyszczenia. Ale dobre kosztują tyle ze bardziej się opłaci kupić łańcuch. Ponieważ temat jest co najmniej absurdalny to ja proponuję żebyś go wypiaskował
NorweskiZomowiec Napisano 6 Kwietnia 2015 Napisano 6 Kwietnia 2015 Wsadź ten łańcuch do butelki/słoika z benzyną. Wypłucz. Powieś go obok, gdzie wyparuje benzyna. I smaruj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.