Skocz do zawartości

[buty] Shimano-R078 + pedały spd- czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość, a w razie złego umiejscowienia tematu proszę o przeniesienie do odpowiedniego miejsca :)

Moje poprzednie buty spd, model M123 mają już ponad 20 tys.km. i już widać po nich "zmęczenie" materiału, choć jeszcze trochę posłużą :)

Postanowiłem zakupić nowe buty na rower. W internecie znalazłem model shimano R078: http://allegro.pl/shimano-buty-sh-r078-czarne-rozmiar-43-krakow-i5161315356.html

Aktualnie posiadam rower mtb przystosowany bardziej na asfalt i pod sakwy, oraz szosowy i w obu rowerach zamontowane pedały spd m520 praktycznie nowe, (nie dawno wymieniłem).

Buty z aukcji posiadają możliwość stosowania bloków SPD i SPD-SL, i tutaj moje pytanie:

Czy ktoś z Was stosował szosowe buty rowerowe, wraz ze zwykłymi pedałami mtb i zwykłymi blokami spd (nie spd-sl)? Ktoś kto stosował takie rozwiązanie podzieli się swoją opinią?

Jak z przenoszeniem energii z buta na pedał, z wygodą pedałowania, trwałością jeżeli przykręcimy taki mały blok do butów szosowych. Czy trzeba zastosować dodatkowe adaptery? Jak wypada sztywność tego rozwiązania, najlepiej w porównaniu do M123? Czy jest sens stosowania tych komponentów w parze?

Może kogoś z Was dziwić dlaczego buty szosowe+pedały mtb, już wyjaśniam:

Jeżdżę prawie wyłącznie po asfalcie, bardziej po to aby pojeździć a nie pochodzić :) więc problem wystającego bloku raczej nie będzie mi przeszkadzał

Oba rowery mają nowe pedały mtb, więc szkoda odstawiać ich na półkę i wydawać teraz pieniądze na porządne pedały

Jeżeli będę chciał zrobić bardziej turystyczną wycieczkę, na którymkolwiek z rowerów, to będę mógł zastosować stare buty M123 bez zmian pedałów, a tak stosował bym nowe buty. Warto dodać że moje wycieczki w 90% to wycieczki rowerem szosowym, co skłania mnie w kierunku właśnie butów szosowych.

Szosowe buty są znacznie lżejsze, co na pewno odczuję na nogach w czasie długich wycieczek, ponieważ te M123 do lekkich nie należą

Jeżeli "dorosnę" do pedałów szosowych, może za rok, może za dwa lata, to buty szosowe już będę mieć, (jeżeli kupiłbym teraz buty mtb, to za rok miałbym znowu wydatek na buty) i wystarczy wtedy dokupić same pedały.

W "zaprzyjaźnionym" sklepie te buty są w znacznie lepszej cenie niż tu na aukcji

Bloki szosowe w opinii znajomych mocniej trzymają, i ciężej się wypiąć, a tego chcę uniknąć. Przyzwyczaiłem się do bloków SPD i nie chcę zmieniać ich jeszcze zmieniać na SPD-SL

Jeżeli ktoś z Was używa butów R078 to także proszę o podzielenie się opinią na ich temat, każda wskazówka jest cenna :)

Z góry dziękuje za wszelkie komentarze :)

Pozdrawiam

Nie ma problemu w stosowaniu takiej kombinacji. Wiele butów Shimano kiedyś dzieliło podeszwę i górę z butami mtb, różniły się brakiem bieżnika.

Chodzić na plastikowym bloku z gumowymi wstawkami będzie łatwiej niż na małym stalowym.

Połączenie bloku szosowego z pedałem faktycznie jest mocniejsze - może dlatego Shimano produkuje pedały z bardziej miękkimi sprężynami dla osób, które nie chcą być tak "przyklejone".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...