Skocz do zawartości

[Bagażnik samochdowy] na relingi do kombi

bender999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuję bagażnika bazowego na dach mocowanego do relingów (audi a6 kombi) i mam parę pytań do użytkowników:

1. Czy uchwyt mocujący belkę do relinga jest uniwersalny tzn czy można regulować jego położenie względem belki?

2. Czy ktoś z użytkowników zauważył znaczący wzrost hałasu przy jeździe z takim bagażnikiem?

3. Polecacie może jakieś belki? Nie chciałbym w ciemno kupować Thule gdy można kupić np coś polskiego dobrego.

4. Na co zwrócić uwagę przy wyborze takiego bagażnika

Napisano

1. Tak można regulować - używałem do sharana, mazdy 6 i mondeo moje pasowały bez problemów (mniej uniwersalne są do sedanów)

2. Hałasu nie za bardzo ale spalanie rośnie, do tego czuć spore opory przy 100++

3. używam thule (na kluczyk) ale model musiał bym sprawdzić wygląda bardzo podobnie jak THULE 757 tylko inne gniazdo kluczyka (moje dosyć stare) <- spory przebieg często z 3 lub 4 nie najlżejszymi rowerami 

4. u mnie tak jak i beli już sporo lat sprawdza się taki uchwyt - nie ma problemów ze stabilnością rowerów grubość ramy a także rodzaj rowerów również nie było

czy da się taniej - na pewno ale to ktoś musi się wypowiedzieć, nie miałem styczności z innymi, ale byłem na wyjeździe z osobą która zaopatrzyła się w Oszołomie i dojechała baa ma je z 5 lat może więcej, rynny pogięły się belki dalej działają a uchwyt taki jak szczypce 1 połamał się ale to przy montażu a także raz się przekręcił rower. Mi również się to zdarzyło (ale nie ma opcji aby spadł rower) po prostu było źle zamocowane - źle złapane za ramę

big-THULE-591.png

Napisano

Witam

(...)

2. Czy ktoś z użytkowników zauważył znaczący wzrost hałasu przy jeździe z takim bagażnikiem?

(...)

Tak. Szczegolnie przy wiekszych predkosciach. Nawet jak niczego nie wieziesz to sam bagaznik generuje halas. Na dluzsze trasy (szczegolnie gdy jedziesz autostradami) warto zdemontowac belki i wiezc w bagazniku.
Napisano

Kup sobie belki AERO - nie prostokątne, tylko spłaszczone o kształcie skrzydła. Nie dość że lepiej wyglądają, to są znacznie cichsze. Trochę świszczą przy większych prędkościach, ale bez tragedii. Możesz kupić Thule, ale ja np. mam polskie Aguri i są naprawdę godne polecenia (kosztowały około 300 zł). Wożę na nich box dachowy, bo rowery mam na haku, ale to bez znaczenia

Pamiętaj że zakup belek wiąże się  z wyborem odpowiedniego bagażnika - w przypadku belek AERO bagażnik musi być montowany na wsuwki, a nie obejmy.

Napisano

1. Czy uchwyt mocujący belkę do relinga jest uniwersalny tzn czy można regulować jego położenie względem belki?

3. Polecacie może jakieś belki? Nie chciałbym w ciemno kupować Thule gdy można kupić np coś polskiego dobrego.

4. Na co zwrócić uwagę przy wyborze takiego bagażnika

1. tak i nie (nieprecyzyjne pytanie),

2. tak, ale powyżej 100-120 km/h,

3. takie, które będą najniżej, najbliżej dachu, i będą się dawały łatwo i szybko montować/demontować,

4. By nazywał się thule 591 i wyglądał jak na zdjęciu wcześniej ;)

Napisano

Pamiętaj że zakup belek wiąże się  z wyborem odpowiedniego bagażnika - w przypadku belek AERO bagażnik musi być montowany na wsuwki, a nie obejmy.

Niekoniecznie, mam belki aero na reling i bagażnik thule 532 na obejmy :)

Napisano

Ja ma chyba takie jeśli dobrze pamiętam nazwę producenta. Są spoko, jedynym mankamentem w nich jest to, że czasem spadają te czarne elementy coś się zakręca łapę do relingu,chodzi mi o ten czarny plastik, czasem lubi zejść z tego pręta :D

Aaa ja go używam w oplu vectrze c,a tam są zintegrowane relingi i pasuję spoko :)

Napisano

Cześć :-)

Przede wszystkim napisz jak często będziesz używał bagażnika i uchwytów (bo podejrzewam, że po to kupujesz belki), bo to jest dosyć istotne.

Jeśli częściej i na dłuższych trasach, zdecydowanie warto zainwestować w dobre uchwyty (szczególnie regulacja/zamykanie blisko belek bardzo się przydaje i ułatwia załadunek).

Belki jakie by nie były będą hałasowały (nawet Aero), ale jest to wyraźnie słyszalne/odczuwalne powyżej 100 km/h, co najwyżej bardziej opływowe będą mniej hałasowały, albo zaczną hałasować przy wyższej prędkości...

Pozdrawiam

Tomek

Napisano

Wybacz założycielu tematu. Ale chciałbym się podpiąć do tematu. Czy któryś/któraś z forumowiczów zapinał w Thule 591 Reigna z 2007-2008 roku z damperem w kieszeni?? Ze względu na ta nietypowa budowę ramy nie jestem pewien czy łapa dobrze złapie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...