Skocz do zawartości

[opony] Dobre opony MTB

nikodem1918

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema. Szukan nowych dobrych opon na 29" szerokość około 2.2-.2.4. Mają one służyć do jazdy w terenie i trochę po szosie ale głównie las i teren. Oczywiście nie szukam typowej koski ale takie uniwersalne. Zależało by mi aby opony były szarego koloru. Jakie polecacie ? Co się będzie dobrze sprawdzać i na długo będzie służyć ?

Pozdrawiam Nikodem.

Napisano

Polecam Maxxis Crossmark ;) 

Jeżdżę głównie w terenie, spokojnie daje radę, zapewniając tez niskie opory toczenia.

Napisano

Maxxis Ikon albo Geax Saguaro (na tył może być Mezcal).

Oj tam Provid :sweat:

Na internetach jeszcze sporo Saguaro pod brandem Geaxa mają, ale co fakt to fakt. Teraz Vittoria :)

Napisano

Saguaro to lekka przesada na asfalt, chyba największe opory. Przyczepność jest nieziemska, ale szkoda trochę na asfalt. Żałuję, że Race Kinga zarekomenduję jedynie na podstawie opinii o tym, jak się sprawuje na małym kole, ale to dobry wybór. Koniecznie szersza wersja (szkoda, że nie ma w rozmiarze 2,5").

Dobre są teź X-Kingi, i dla odmiany są dostępne w 2,4".

Napisano

X-king wiem jakie są bo miałem na 26x2,4 i było genialnie tylko szybko się zdzierały na asfalcie :/ A wydaje mi się, że Race King będą słabe w górach i błocie. Bardziej bym się oparł na Schwalbe.

Napisano

Nikodem chyba wymagasz od opon zbytniej uniwersalności... Dobre w błocie i w teren i do tego dobre na asfalt i żeby się nie ścierały za szybko... i to jeszcze rozmiar 2,2-2,4. Kurcze tych cech to się chyba nie da połączyć tak mi się wydaje. chyba musisz się na coś zdecydować. Co do schwalbe mogę tylko powiedzieć że jeśli zwijki to mają bardzo delikatne ścianki boczne i łatwo przeciąć do tego bieżnik szybko będzie ci znikał na asfalcie. Zastanowiłbym się nad crossmarkiem ale ma 2 wady:

1. sypie kamyczkami w twarz

2. na błoto to jednak zbyt drobny bieżnik

Ale za to trudno ją zajechać i dobrze sie sprawuje na asfaltach + suchy teren.

Napisano

no właśnie pytanie jak bardzo uniwersalna ma być ta opona. Jeśli to ma być w dodatku szara to osobiście rozważyłbym jeszcze Geax/Vittoria AKA TNT, mają ścianki w kolorze szarym i są wg mnie bardzo uniwersalną oponką.

Napisano

No w sumie tak jak piszecie chce wszystko i muszę się na coś zdecydować. Nie da się mieć wszystkiego w jednej oponce. W sumie to szerokość nie ma jakoś większego znaczenia. Ja potrzebuję oponę, która będzie dobra trochę na szosę i głównie w góry teren kamienisty w miarę suchy. A wiec troszku zmodyfikuję moje pytanie. Mianowicie potrzebuję oponę na 29" dobrą pod szosę i góry, kamienie.

Pozdrawiam Nikodem

Napisano

Ja Racing Ralphy mam i używam. Jak dla mnie świetna opona ale niestety w wersji Evo jest delikatna (ja już mam kilka łatek wklejonych).  Bardziej trwała będzie na pewno Performence ale głowy nie dam bo nie testowałem.

Napisano

Z opon na których jeździłem z powodzeniem mogę polecić opony Continental X-King RaceSport oraz Michelin Wild Race'R Advanced. Obie opony mają świętna trakcję w każdych warunkach, ale Michelin lepiej radzi sobie w mokrym i błotnistym terenie. Ponieważ są to opony typu dual-compound komfort jazdy wprost proporcjonalny do szybkości ścierania się gumy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...