Boqler Napisano 19 Marca 2015 Napisano 19 Marca 2015 Hej, Przymierzam się do pierwszego zakupu poważniejszego roweru Naczytałem się już chyba wszystkiego i coraz więcej czytania to jestem coraz głupszy. Roweru będę używał codziennie do dojazdów do pracy i z powrotem (13km w jedną stronę) i weekendowo coś więcej (50-100km). Do pracy to wiadomo, głównie miasto, chodniki, krawężniki, dziury i trochę poza miastem asfalt, utwardzony szuter. Poza miastem jak będę jeździł to asfalt, szuter, baardzo mało jakiś las i błoto - załóżmy 75% asfalt, bruk, 20% szuter, drogi leśne utwardzone, 5% las. 1. Zastanawiałem się na początku nad MTB 29er - ale po opiniach okazało się, że do miasta i na wypady za miasto jest bez sensu - chyba, że założyć węższe opony? 2. Cross, w miarę dobry na asfalt, szuter, do miasta - jak z dłuższymi trasami? 3. Hybryda - wygląda to fajnie, tylko czy na szuter i do miasta na krawężniki, dziury itd ten rower będzie ok? Tam są dość wąskie opony i boję się, że do miasta to nie będzie miało większego sensu.. Wiem, że nie znajdę roweru do wszystkiego, ale nie wiem który w tym przypadku bedzie lepszy? Kwota jaką mogę przeznaczyć to najlepiej ok 2500zł, max 3tyś bo chciałbym od razu kupić oświetlenie, licznik, bidon, spdy itd - więc skłaniałbym się bardziej ku 2500zł. Waże około 70kg, 178cm wzrostu Wstępnie z hybryd spodobał mi się Kross Pulso 1, Merida Speeder 100 MD Z crossów już sam nie wiem bo jest tego multum..co firma to jest coś ciekawego.
seraph Napisano 19 Marca 2015 Napisano 19 Marca 2015 Z crossów za tę cenę to szukałbym Kross Evado 5.0 2014 lub nawet 2013 Do Twojego zastosowania idealny będzie cross, bo nie będziesz musiał zwalniać zjeżdżając z asfaltu, a że ma gładkie opony to spokojnie można robić nim trasy po 100 km i dłuższe. Tylko na trasę polecam rogi na kierownicę - ręce mogą odpocząć w innej pozycji. http://www.goride.pl/kross-evado-50-2014-wysylka-kurierem-dhl-gratis-p-1230.html O proszę: rama dla Ciebie to raczej L niż XL. Wiem, że to na skraju budżetu, ale z powietrzną amortyzacją naprawdę się opłaci. W tym sklepie jest też tańszy Evado 5.0 2013, ale rama XL może być dla Ciebie zbyt duża...
Boqler Napisano 19 Marca 2015 Autor Napisano 19 Marca 2015 Hmm fakt, cena na skraju ale osprzęt patrząc na inne dość ciekawy. Nie zwracałem uwagi na starsze roczniki ale przejrzę w wolnym czasie bo chyba w dawnych latach były lepsze osprzęty A czy da się wstawić trochę szersze opony, bardziej agresywne niż slick do tych hybryd?
seraph Napisano 19 Marca 2015 Napisano 19 Marca 2015 Wstawić się tam da tak szerokie opony jakie tylko się zmieszczą w widełki, ale jak tak patrze na hybrydy/fittnessy to one są niewiele tańsze od crossów, a to jest po prostu taki cross bez amortyzatora na slickach... Korba 48/36/26 i kaseta 11-28 w tym Kross Pulso to jakoś tak mało szosowy napęd
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.