grzechu83 Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Witam Temat jaki poruszam już istniej (http://www.forumrowerowe.org/topic/156105-26-na-29er-zmiana-ramy-i/), jednak został zamknięty, a nie wyczerpał moich wątpliwości. Stoję właśnie przed takim zadaniem (zmiana ramy 26 na 29) i chciałbym przenieść jak najwięcej sprzętu. We wspomnianym temacie nikt nie poruszył tematu łańcucha. Teoretycznie wydaje się, że przekładając kasetę i zębatki na ramę z większym kołem, będziemy mieć większą odległość dla łańcucha. Czy jest to tak oczywiste, że nikt o tym nie wspomniał, czy jednak robię jakiś błąd w myśleniu i stary łańcuch spokojnie da radę? Jest to dla mnie o tyle istotne, że stoję przed wyborem jednej z dwóch ram - jedna ma taką samą mufę, jaką mam teraz, więc teoretycznie mógłbym przełożyć cały napęd, ale jeśli okaże się, że musiałbym dać nowy łańcuch to i napęd musiałbym zmienić, bo nowego łańcucha do starego napędu nie dołożę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Teoretycznie w 29er oś koła jest dalej od suportu (chainstay), ale nie zawsze, bo np jeśli rama 29er jest sportowa to będzie miała w miarę krótki "ogon", a rekreacyjna rama 26er może mieć długi i wtedy te parametry są praktycznie równe Trzeba przyjmować też, że (o ile sam sobie nie zakładałeś do roweru łańcucha i nie skróciłeś zgodnie z prawidłami to) zwykle jest on po prostu przy długi i do 29er'a będzie pasować. Najwyżej zdarzy się sytuacja, że nie będziesz w stanie wrzucić z blatu korby największej zębatki kasety, bo łańcucha braknie Ja umiałbym z tym żyć, bo na przekosach nie jeżdżę... Przełożyłem kiedyś napęd z roweru na kołach 24' do "26er'a" i łańcucha starczyło, ale jak dokłądnie nie porównasz ram to pewności nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 czy jednak robię jakiś błąd w myśleniu i stary łańcuch spokojnie da radę? "Spokojnie" to raczej nie, ale w pewnych sytuacjach (w ramie 26" dobrana była długość raczej z długiego końca używalnego zakresu albo rama 29 ma krótszą rurę łańcuchową) może starczyć. To naprawdę trudno określić przez internet - możesz zmierzyć w aktualnym rowerze, czy łańcuch masz dobrej długości, czy raczej z zapasem - użyj metody "dwie największe zębatki plus jedno ogniwo" i zobacz, o ile jest łańcuch dłuższy. A odległość suport-oś tylnego koła porównaj wg katalogów czy danych producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 @@grzechu83, Jeżeli znasz geometrię ram, to odejmij długość tylnych wideł, pomnóż przez dwa i wyjdzie ile z grubsza zabraknie łańcucha. Wszystko zależy od tego jaki jest stan faktyczny i jak był dobrany łańcuch do roweru 26". Bez tych danych to wróżenie z fusów. Różnica +/- 1 ogniwo (1" ~ 25mm) można bez problemu zaakceptować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Wymienić napęd czyli co dokładnie bo może się okazać a to bardzo prawdopodobne, że rozchodzi się o nowy łańcuch i kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 No to tak:Długość obecnego widelca: 42,5cmDługość zakładanego nowego: 44,2cmDługość łańcucha: 108 (z metody matematycznej na długość wychodzi idealnie - blat 44, największa koronka w kasecie 32) Z tej samej metody wychodzi, że w nowej ramie przy tym napędzie łańcuch powinien mieć 110. I co nam to mówi? Rozumiem, że z przełożenia "największa + największa" musiałbym zrezygnować (z czym nie mam problemu), ale czy ogólnie będzie to prawidłowo działać? Dodatkowo pojawiła się kolejna niejasność. Zakładana rama ma mufę 73mm. Zmierzyłem swoją i wychodzi mi 68, ale suport lekko wystaje (gwinty) po obydwu stronach i wychodzi +- 73mm. Czy taki suport będzie pasował? Znaczy jeśli wkręcę go "do końca", czy może on ma tak wystawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Bez skrajnego przełożenia będzie działać OK i powiem Ci, że blat 44T w 29er to jest taka patelnia, że w zasadzie nie ma go gdzie użyć oprócz jakichś asfaltowych przepaści A suport skoro miski wystają to możliwe, że masz zaaplikowany własnie pod mufę 73 mm i ktoś sobie tak "poradził". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Suport będzie ok bo pewnie teraz masz trzy podkładki, do nowej ramy już nie będą potrzebne.IMO łańcucha też wystarczy bo i tak prędzej czy później zmienisz blat na mniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Pogrzebałem trochę w necie i wychodzi na to, że suport który mam (truvativ power spline mini isis) był tylko 68mm, więc czemu u mnie wystaje poza mufę? Jest niedokręcony? Z obydwu stron? Nic z tego nie rozumiem... Jeśli się okaże, że suport jest 68, a nowa mufa ma mieć 73, to chyba nici z takiego zestawu? Dla jasności, ramy nad jakimi się zastanawiam, to (oczywiście) nowa accent peak xl (mufa 73) i używana merida big-nine 3000-d (mufa 58, cokolwiek to nie jest) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 No to najwyżej kupisz nowy (a może i używany, jeśli się nie boisz) suport 73 na mini-isis i będziesz w domu:) A to 'wystawanie" trudno ocenić zdalnie... Co do 44z w 29erze - przydaje się, jak na obręcze założymy slicki 1,4" do jazdy po asfalcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Jeżeli to Ci w czymś pomoże, to w tamtym roku przekładałem osprzęt i nic nie musiałem poprawiać. To zależy jakie rowery, a ja miałem nowy łańcuch, więc nawet nie myślałem o wymianie. Nowy rower na sportowej ramie z naciskiem na zwrotność mimo dużego koła, więc koło jak najbliżej osi suportu, tak, że nie każda przerzutka przednia się mieściła, a drugi taki, nie bardzo sportowy, bardziej turystyczny Author Traction, czy jakoś tak. Jak masz łańcuch w dobrym stanie, małym przebiegiem i będzie za krótki to daj spinkę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 No to najwyżej kupisz nowy (a może i używany, jeśli się nie boisz) suport 73 na mini-isis i będziesz w domu:) Problem w tym, że chyba nie ma mini isis na 73mm - widzę tylko na 68. A co do tej drugiej ramy, to co to za wynalazek mufa 58? Nie widzę nigdzie takich suportów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Masz rację, wersja o szerokości 73 mm jest trudniej dostępna, ale bywa tu i ówdzie i jest oznaczona jako 113x68E/73 albo 118x68E/73 - przy montażu w mufie 68 bez przedniej przerzutki, między kołnierzem prawej miski a mufą suportu jest dokładany o-ring albo podkładka. W najgorszym wypadku trza by toto ściągać z zagramanicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 A co z drugą ramą i mufą 58mm? Nigdzie nie mogę znaleźć suportu w takim wymiarze. Ktoś wie coś więcej na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 To Ty napisałeś, że tamta rama ma mufę 58 mm, więc spróbuj to zweryfikować u źródła. Podpowiedź: ta informacja zawiera błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ale ta informacja pochodzi ze źródła... http://s10.postimg.org/mhlvwx6m1/mufa.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Mufa ma 68 mm (standard),więc albo źle mierzysz albo dostał Ci się jakiś utajniony prototyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ale to nie ja mierzyłem - takie foto i info dostałem od właściciela. A skąd pewność, że jest 68? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Bo taki jest standard przygniatającej większości ram z klasyczną gwintowaną mufą suportu. Jest jeszcze 73 mm u niektórych producentów (rzadkość) oraz standard włoski 70 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ale obserwacja (fotek) i konsultacja z jednym z kolegów z forum, który ma rower na takiej ramie, wskazuje, że jest tam press fit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 To pressfit będzie na jeszcze szerszej mufie, prawie 90 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Czy wy chłopaki nie mieliście suwmiarki w ręce nigdy? Suwmiarka ze zdjęcia wskazuje jak byk wartość 73 mm.... Patrzy się gdzie jest zero na skali, a nie początek przesuwnej części.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Hehe ale numer Bo to tak do góry nogami... A w ogóle to czemu Ty jeszcze nie śpisz o tej porze? A tak poważnie, to wiele wyjaśnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Ale ta informacja pochodzi ze źródła... http://s10.postimg.org/mhlvwx6m1/mufa.jpg Nie obraź się, ale Twój przypadek dowodzi, że można by sporo zarobić dając korepetycje z obsługi suwmiarki:) Wymiar to 73 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Nie mam się co obrażać - przygląbiłem i tyle Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać, że sprzedawca napisał mi "58mm" i podesłał zdjęcie no i tak jakoś poszło... Tak czy siak wziąłem w końcu tą meridę. Teraz będę kompletował pomału to co trzeba i mam nadzieję, że wszystko zagra. Póki co dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi